Бебе

10 Работи за кои родителите треба да престанат да се грижат ВЕДНАШ!

Грижите се составен дел од нашите животи, но речиси никогаш не биле толку изразени како кога ќе станете родител. Кога ќе се роди бебето, родителите се загрижени и оптоварени со вина заради нивните родителски способности, ги анализираат своите секојдневни одлуки.

Уште една придобивка од ексклузивното доење: Го подготвува стомакот на бебето за тврда храна

доење на бебе

Исхраната на бебето во првите месеци од неговиот живот влијае врз способноста на бебето да се префли од млеко на трвда храна и може да има долорочно влијание врз здравјето.

Како изгледаат новороденчињата кога ќе се родат

новороденче

Раѓањето и средбата со вашето бебе сигурно ја очекувате со најголемо нетрпение. Сигурно се прашувате како ќе изгледа и можеби имате во главата слики од ТВ рекламите.

Бебињата најлесно учат пред спиење

бебе и мајка

Досега луѓето претпоставуваа дека најдобро време да учење е кога бебињата се потполно будни, а не кога ќе почнат да покажуваат умор.

Мозокот на татковците се адаптира на новороденчето: Расте сивата маса

татко и бебе

Во мозокот на татковците, кои поминуваат време со нивните бебиња се случуваат физички промени, кои ги одразуваат промените во мозокот на мајките.

Совети за безбедно капење на бебе

капење на бебе

Капењето е нешто, од кое многу нови родители на почетокот малку стравуваат. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат за безбедно капење на бебето:

Што навистина сака да добие вашето бебе за Нова Година и Божик

бебе

Сигурно сте возбудени заради дочекот на првата Нова Година и првиот Божик со вашето бебе, се обидувате да смислите најдобар подарок, истражувате, барате, се распрашувате, разгледувате.

Како правилно да го тргнете бебето од градата

доење на бебе

Кога го доите бебето и тоа правилно ја има фатено градата, тогаш брадавицата и дел од ареолата (темниот круг околу брадавицата) ќе бидат во неговата уста, а бебето ќе може да створи силен вакум додека цица.

Како да му помогнете на настинато бебе

настинка кај бебе

Навистина е тешко кога најмалите се настинати и се би сториле за некако да можеме да им помогнеме. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да му олесните на бебето кога е настинато, а советите (со извесни модификации) можат да се применат и на поголеми деца.

Развој на различни имунолошки системи кај доените бебиња и оние хранети со адаптирано млеко

бебе со шише адаптирано млеко

Научници од универзитетот на Калифорнија откриле дека кај младенчињата од резус макаки мајмуните, кои биле хранети со адаптирано млеко, се развиле различни имунолошки системи.

Pages