Бебе

Како да познаете дали доеното бебе прима доволно млеко

доење на бебе

Секоја мајка сака да биде сигурна дека бебето ја добива потребната храна и ова е многу често прашање, кое си го поставуваат мајките. Вие не можете да видите колку млеко ќе исцица бебето, но некои знаци ќе ви покажат дека е најадено.

Како да одберете чевлички за бебето

чевлички за бебе

Какви чевлички да одберете за вашето бебе? Кога бебето ќе почне да патка, можноста да го чувстува подот под него ќе биде многу важна за може да држи рамнотежа.

Лазење кај бебињата

бебе лази

Лазењето е еден од големите чекори на бебешкиот пат до независност. Кога ќе го совлада лазењето, бебето може да го истражува светот околу себе, без да се потпира на тоа дека некој друг треба да го земе во раце.

Лазење до градата, иницирање на рано доење

Секое новороденче кога ќе се стави на стомакот на мајката веднаш по раѓањето, има способност само од себе да ја најде градата и да одлучи кога ќе се случи првото доење. За најголемиот број на бебиња тоа се случува помеѓу 30 и 60 минути.

Бебешки акни

бебе со акни

Бебешките акни се чест кожен проблем кај бебињата. Некои бебиња можат да се родат со нив, но најчесто се јавуваат околу третата недела по раѓањето.

Родителски совети за кои ќе ви биде мило што сте ги слушнале

мајка и бебе

Бременоста и раното родителство често пати се време кога сите ве опсипуваат со небарани совети, но некои од нив сепак ќе ви бидат потребни кога ќе се соочите со предизвиците и радостите на захтевните бебиња и дечиња. Еве неколку практични совети, кои ќе ви бидат добрододени.

Знаци дека бебето е гладно

гладно бебе

Секоја мајка сака да знае кога нејзиното бебе е гладно и да биде сигурна дека е нахрането и задоволно. Бебињата не можат вербално да кажат дека се гладни, но затоа пак даваат знаци што ќе ви покажат дека треба да ги нахраните.

Мотивацијата на мајките кои дојат поголеми бебиња

доење на бебе

Мајките кои одлучуваат да ги дојат нивните деца и откако ќе наполнат една година сметаат дека здравјето и социјалниот развој на нивните деца е најважен, додека советите на здравствените професионалци, семејството и пријателите се помалку важни.

Временска линија на првиот час по раѓањето на новороденчињата

новороденче

Научници од Шведска внимателно набјудувале и снимале видеа со 28 бебиња за време на првиот час по раѓањето. Она што го виделе им дало дотогаш невиден поглед на инстиктивното однесување на новороденчињата, кога биле оставени на нивното природно однесување и природна средина: на мајчините гради, во контакт кожа со кожа.

Лежење на меше: кога, колку и како да го охрабрите бебето да минува време на меше

бебе лежи на меше

Поминатото време на стомак е многу важно за бебето. Со лежење на стомак бебето учи и се спрема за понатамошните постигнувања: да се крене, да се преврти, да седне, да лази, па на крај и да застане.

Pages