Бебе

Бебињата го префаќаат стресот од мајката и покажуваат физиолошки реакции

Новите истражувања покажуваат дека бебињата не само што го префаќаат стресот на нивната мајка, туку тие исто така покажуваат соодветни физиолошки промени.

Времето на воведување прихрана и ризик за алергија на храна кај бебињата

Студија на Универзитетот од Саутхемптон покажа дека воведувањето на тврда храна во исхраната на бебето покасно од 17 недела може да го намали ризикот за алергии, исто така ризикот е помал ако паралелено со воведувањето на тврда храна се продолжи со доење.

Икање кај бебињата

Многу родители се прашуваат дали е нормално бебето често да ика. Oдговорот е потврден, нормално е. Икањето е особено често во првата година од животот.

Бебињата ја паметат музиката што ја слушале додека биле во стомакот на мајката

Научниците им сугерираат на идните мајки да слушаат музика во која уживаат и приспивни песни. Тие тврдат дека тоа е добро за развој на мозокот на бебињата.

Мајките кои се гушкаат со бебињата веднаш по породувањето имаат поуспешно доење

Жените на кои бебињата им се даваат во прегратка веднаш после породувањето, уште во родилната сала, и веднаш им е овозможен контакт кожа со кожа со бебето, имаат поголеми шанси дека успешно ќе го дојат понатаму.

Бебињата возвраќаат, тие во утробата се способни да го спасат животот на мајката

Долго време се знае дека за време на бременоста плацентата овозможува двонасочно движење на имуни клетки помеѓу мајката и фетусот. Некои од разменетите клетки се способни да формираат линии кои се активни барем половина столетие по раѓањето.

Писмо од едно новороденче

Драги мамо и тато

Без разлика што и да се случи помеѓу нас, да знете дека за време на моето детство јас ќе ве сакам безусловно.

Калкулатор на перцентили за деца 0-36 месеци

Перцентилите покажуваат колку проценти од бебињата на иста возраст имаат помала тежина од вашето бебе (или висина или обем на глава, во зависност на што се однесуваат перцентилите).

Нормален раст и качување на тежина за доени бебиња до 12 месеци

Бебињата кои се хранети со адаптирано млеко качуваат повеќе тежина од доените бебиња, затоа немојте да го споредувате вашето доено бебе со други бебиња, кои не се доени.

Pages