Бебе

Графикони за раст кај деца

Следните графикони за раст на деца се дадени од Светска Здравствена Организација.

Пумпа за измолзување

Пумпата за измолзување е од огромна помош за мајки кои сакаат нивното бебе да пие мајчино млеко и кога тие не се дома. Многу често ги користат мајки кои мораат да тргнат на работа, но исто така и жени кои повремено имаат работа надвор од дома.

Постојат разни видови на пумпи за измолзување. Вашиот правилен избор ќе ви помогне да избегнете болка во брадавиците, затнување на млечните канали, да имате доволно млеко и да немате проблем со исхраната на вашето малечко.

Чистење на затнато носе

Веројатно дека чистењето на затнатото носе нема да му се допадне на бебето, но по чистењето ќе дише, јаде и спие полесно.

Како да го исчистите носето на бебето

Содржината на алуминум во адаптираните млека и понатаму е превисока

Дека алуминумот е присутен во адаптираното млеко во преголеми дози се знаеше и досега. Уште во 2010 год. Проф. Chris Exley со неговите соработници објавија дека содржината на алуминиум во адаптираното млеко е премногу висока.

Како да се справите со небараните совети за вашето бебе

Кога имате бебе, како секоја личност што ќе ја сретнете да има да сподели некој совет: "Зарем не треба да го облечеш повеќе / помалку?"

Пресните мајки запаѓаат во депресија заради чувството дека мора се да направат како што треба

постпородилна депресија

Грижите на новите мајки се многукратни, тука спаѓаат парите, практичната помош околку одгледувањето на детето итн. Но она што создава особено голем притисок врз мајките е нивното чувство дека се мора да направат совршено.

Совети од мајка до секоја нова мајка

1. Првите две недели дозволете си да ги поминете во кревет со бебето. Доколку имате таква можност, за другите работи нека се грижат другите. Вие посветете се колку можете повеќе еден на друг, а во исто време секако ќе ви биде потребен одмор за да закрепнете по породувањето.

Бебињата ги добиваат неопходните пробиотици преку мајчиното млеко

Научниците докажаа дека добрите бактерии, кои го колонизираат дигестивниот систем и се неопходни за здравјето на цревата и имунолошкиот систем, бебињата ги добиваат преку мајчиното млеко.

Колку долго спие бебето?

Прашањето, Кога моето бебе ќе почне да спие по цела ноќ? е едно од најчестите прашања кои си ги поставуваат новите родители.
Иако сите бебиња се уникатни, сепак повеќето од нив ќе почнат да спијат по цела ноќ помеѓу 4 и 6 месеци.

 

Следните бројки се дадени ориентационо како референци и го покажуваат просечното време на спиење кај бебињата, а не значи дека сите бебиња ќе ги следат тие шаблони.

Pages