Кефир

Исхрана, здрава храна, лекување со храна, додатоци во исхраната итн.
Правила на форумот
ТУКА
Ве молиме да се придржувате до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани , едитирани или префрлени во друга тема. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, ве молиме започнете нова.

Re: Кефир

Испратиод Debora » 14 Дек 2012, 01:41

Хепи кумулус фала мнооооогу за информациите, ете решена е мистеријата. Кога ставив само еден прст млеко се направи убаво кефир - се разбира многу малку беше. А кога ќе ставев 2 прста млеко, си стануваше киселкасто, ама со конзистенција на млеко.
Значи тоа е мерката, млеко колку да ја покрие габата. (thumbsup) Ете утре вечер ќе го процедам и пак ќе ставам малку млеко А јас пак се уплашив да не ставам премалку млеко, па да го умрам кефирот од глад. (scared)
Фала уште еднаш. (a2)
Debora
Администратор
Администратор
 
Мислења: 14169
Придружен: 22 Сеп 2009, 17:24
 Му се допаѓа: 6067
 Им се допадна: 3949

Re: Кефир

Испратиод happy cumulus » 14 Дек 2012, 01:49

Jeeeee, gabata ti e uste ziva dance dance dance . Ke mi bese mnogu krivo ako ti izginese po moja krivica (smile).
happy cumulus
Форумски домаќин
Форумски домаќин
 
Мислења: 1503
Придружен: 13 Окт 2011, 04:57
 Му се допаѓа: 104
 Им се допадна: 202

Re: Кефир

Испратиод Debora » 19 Дек 2012, 19:21

Жива е, жива е габата. (rad)
Сега редовно ставам малку млеко, како што ми кажа ти и си се прави убав, густ кефир. (rad)
Debora
Администратор
Администратор
 
Мислења: 14169
Придружен: 22 Сеп 2009, 17:24
 Му се допаѓа: 6067
 Им се допадна: 3949

Re: Кефир

Испратиод Petra » 07 Ја 2013, 19:46

Девојки да се пофалам, имам кефир. (rad) (rad) (rad)
Вчера вечета ми ја дадоа габата, мислам дека веќе е готова да ставам ново млеко. Ќе ја проверам сега. (smile) (joy)
Petra
Модератор
Модератор
 
Мислења: 3428
Придружен: 17 Ное 2009, 21:50
Локација: God's Kingdom
 Му се допаѓа: 1415
 Им се допадна: 985

Re: Кефир

Испратиод Petra » 07 Ја 2013, 21:17

Готов е кефирот. (smile) По густ е од јогурт и има вкус на не многу кисел јогурт. Многу ми се допадна вкусот. Не знам дали баш таков треба да биде. (confus) Дали оти немам искуство со ваква габа, некако страв ми е да не ја отепам. Се надевам дека нема тоа да ми се случи.
Ја прецедив преку ситна цедалка, го измив теглето, ја исплакнав габата и ја ставив пак во теглата, после тоа го ставив и млекото. Ако не е во ред нешто во постапката кажете ми девојки. (thumbsup)
Petra
Модератор
Модератор
 
Мислења: 3428
Придружен: 17 Ное 2009, 21:50
Локација: God's Kingdom
 Му се допаѓа: 1415
 Им се допадна: 985

Re: Кефир

Испратиод Debora » 07 Ја 2013, 21:27

Петра браво за кефирот (cl) , кај мене на почетокот одеше многу потешко. Јас мислам дека ништо не си згрешила во подготовката. За отепување на габата не се секирај. (smile) Чим мојата е жива сеуште, сигурно и твојата ќе си поживее. (thumbsup)
Debora
Администратор
Администратор
 
Мислења: 14169
Придружен: 22 Сеп 2009, 17:24
 Му се допаѓа: 6067
 Им се допадна: 3949

Re: Кефир

Испратиод Petra » 07 Ја 2013, 21:31

Фала Дебора, сега полоесно е. (smile) Цел ден ја мислев да не ја отепам. (laugh1) Можно е брзо да стаса оти деновиве празници, гости, па повеќе се ложеше огинот. Ќе видам овој пат како ќе стаса. Добро би било да се прави вака брзо. (thumbsup) (joy)
Petra
Модератор
Модератор
 
Мислења: 3428
Придружен: 17 Ное 2009, 21:50
Локација: God's Kingdom
 Му се допаѓа: 1415
 Им се допадна: 985

Re: Кефир

Испратиод Petra » 09 Ја 2013, 22:57

Денс го сменив кефирот, овојпат стаса за некаде 36h. Сега не ја измив габата и ставив во новиот кефир од стариот, па очекувам да стаса побрзо. Ај ќе видиме, ставив и малку повеќе млеко.
Petra
Модератор
Модератор
 
Мислења: 3428
Придружен: 17 Ное 2009, 21:50
Локација: God's Kingdom
 Му се допаѓа: 1415
 Им се допадна: 985

Re: Кефир

Испратиод Debora » 09 Ја 2013, 23:07

Петра сигурно сега ќе ти стаса побрзо. И јас сум приметила дека ако ја измијам габата, и треба доста подолго време за да стаса. Ама читав некаде дека може да се мие еднаш неделно, а не мора на секое менување.
Исто и температурата е многу важна. На почетокот ја чував на полица, високо на северна страна од собата и требаше барем 2 дена за да се направи кефир, а ставав многу малку млеко, е после кога ја ставив до печката се управи. (joy)
Debora
Администратор
Администратор
 
Мислења: 14169
Придружен: 22 Сеп 2009, 17:24
 Му се допаѓа: 6067
 Им се допадна: 3949

Re: Кефир

Испратиод Petra » 10 Ја 2013, 16:15

Убаво што кажа Дебора за капењето на габата, сега ќе прашував за тоа. (smile) Супер. Овој пат ми стаса кефирот за помалку од 24h, беше густ како кравјо кисело млеко. Не ја миев габата и млекото што го ставив малку го замлачив, ептен малку млако да биде, а ставив три пати повеќе. Изгледа има врска топлото и некапењето на габата за побрзо да произведува. (rad)
Petra
Модератор
Модератор
 
Мислења: 3428
Придружен: 17 Ное 2009, 21:50
Локација: God's Kingdom
 Му се допаѓа: 1415
 Им се допадна: 985

ПретходнаСледно

Return to Здрава храна и додатоци во исхраната

Кој е присутен

Моментално присутни на овој подфорум се: Google [Bot] и 1 гостин

Loading