Re: Вашето искуство со ин витро

Се што е поврзано со ин витро постапката

Испратиby Debora » 10 Окт 2011, 12:50

Џули немаше сомневање дека ќе биде позитивен и преку крв (a2) , сега опушти се, имај лесна бременост и уживајте си во радоста. (a2)
Слика на членот
Debora
Администратор
Администратор

Status: Отсутен
Мислења: 10277
Придружен: 22 Сеп 2009, 17:24
 Му се допаѓа: 1281
 Им се допадна: 837

Испратиby Matea27 » 10 Окт 2011, 13:15

Честитки мила да си имаш лесна и убава бременост јас малце со закаснување ама сега видов....поздравче и сега одмарај и уживајјј...... dance dance dance dance dance dance dance dance
Слика на членот
Matea27
Домашен член
Домашен член

Мислења: 964
Придружен: 02 Феб 2011, 12:15
 Му се допаѓа: 174
 Им се допадна: 49

Испратиby pepa » 10 Окт 2011, 20:10

cestitki djuli imajsi najubava i lesna bremenost (joy) (joy) (joy) (joy)
Слика на членот
pepa
Нов член
Нов член

Мислења: 82
Придружен: 26 Окт 2010, 07:31
 Му се допаѓа: 0
 Им се допадна: 0

Испратиby Niki » 24 Окт 2011, 16:33

Zdravo na site,

Jas sum nova na ovoj forum. Bi sakala da go spodelam moeto iskustvo so vas. Do sega imav 3 neuspesni in vitra i edno uspesno koe zavrsi so von matericna bremenost. Se uste ne gubam nadez i ke odam povtorno na in vitro za nekoj mesec. Mojot problem e sto sum slab responder i ne proizveduvam mnogu jajce kletki. Se nadevam deka sledniot pat doktorot, sto ke go izberam, ke go smeni protokolot i ke proizvedam poveke jajce kletki. Me interesira dali nekoj znae kade moze da se izvrsi genetsko ispituvanje na embrioni vo Makedonija? Isto taka me interesiraat vasite iskustva so In Vitro klinikite vo MK. Do sega site moi obidi bea vo stranstvo no ovoj pat se resiv da probam vo Makedonija. Vi pozeluvam sreka i uspeh na site
Слика на членот
Niki
Нов член
Нов член

Мислења: 23
Придружен: 24 Окт 2011, 15:13

Испратиby milka » 24 Окт 2011, 17:42

Здраво Ники,
И јас сум ново- регистирирана на форумов, но следам многу активно форуми во земјава, регионот, но и од Европа... до сега имам правено вкупно 5 ин витро постапки, на кои супер одговорив, имав успешни ет трансфери, но прокрварував... еднаш, имав и хемиска бременост... во моментов сум 3 ден по ЕТ (трансферирани 2 бластоцисти) во Ре Медика. Мирна сум и со позитивни мисли... мислам дека предходното искуство ме научи многу... што се однесува до генетските испитувања, мислам дека се прават во МАНУ. Многу е битно да избереш добар и доверлив лекар и установа, на кои ќе им веруваш според твоите критериуми... се имам изначитано сешто за сите во земјава, но секогаш се потпирам на мојот краен суд. Ова ми е втор обид во Ре Миедика (предходно 2 пати во Загреб и еднаш во Систина) и морам да признаам дека сум многу задоволна од протоколите и воопшто односнот во Ре Медика. Но, тоа е мој впечаток, немора да биде и на повеќето...
Слика на членот
milka
Нов член
Нов член

Мислења: 19
Придружен: 24 Окт 2011, 17:24

Испратиby bubu84 » 24 Окт 2011, 17:53

Zdravo Niki>
Jas za prv pat pravev invitro oploduvanje i od prvo mi e uspesno mozam samo da ti preporacam od moja strana jas sum dosta zadovolna i od bolnicata i od personalot a naj mnogu od doktorot vo klinika Sistina i od doktor Mihajlo Popovic samo tolku mozam da ti pomognam (smile) Ti posakuvam mnogu sreka (kup)
Pozdravce (bu) (t3)
bubu84
Нов член
Нов член

Мислења: 38
Придружен: 14 Ное 2010, 22:33

Испратиby Niki » 24 Окт 2011, 20:39

Blagodaram Milka za informacijata i ti pozeluvam uspeh a tebe bubu84 ti cestitam za bremenosta (smile)
Слика на членот
Niki
Нов член
Нов член

Re: Мојот ин витро дневник - Беломорка

Испратиby marinela999 » 25 Окт 2011, 11:32

Belomorka zal mi e za neuspesnoto ivf, ama mora da se nadevame (smile) , dobro e sto mozete da probate sledniot mesec prirodno, nikogas ne se znae (thumbup) .Sega go znaes konecniot odgovor(iako ne e ubav) da ne bides vo neizvesnost veke kako poslednive denovi. Drzam sreka da bide sto pobrzo-uste sledniov mesec. (thumbsup)
Lejla mila, jas pravev 2 pati ivf preku fond, i prasuvav za istava rabota kako i ti Dali mora 4 inseminacii?! Ako imas nekoj problem i dokument za toa, kade nemozes da ostanes bremena so inseminacija i ivf ti e edinstvenoto resenie ne mora da imas 4 inseminacii. Jas isto imam problem(neproodni jajcevodi) i imav dokument za toa, i prasuvav na tel tocno za ovaa rabota vo fondot i mi kazaa deka nemora da imas 4 inseminaciii bidejki nema logika da gi pravis koga nema da ti pomognat. Taka da jas imav tri inseminacii i 2pati mi odobria, sigurno ke mi odobrat i tret.
Neznam zosto po tolku prakate za ivf koga e preku fond,jas vo sistina i dvata pati plativ 6000participacija, za prvoto ivf tolku, a za 2roto i toa sto bese plus(imav eden hormon poveke ispitano, i edna inekcija sto ne ja pokriva fondot) i drugo nisto ne plativ.
http://www.fzo.org.mk/WBStorage/Files/O ... 20BPO0.pdf
eve ti go linkot sto se tocno pokriva fondot pri ivf, za ova nisto ne smeat da ti pobaraat pari i kaj mene bese taka
pozdravce milicki moi i prasaj lejla sto ako,ako imas uste nesto zatoa sme i site tuka (bu) (kup)
Слика на членот
marinela999
Домашен член
Домашен член

Мислења: 901
Придружен: 14 Јун 2011, 18:32
 Му се допаѓа: 4
 Им се допадна: 7

Испратиby Lejla7 » 25 Окт 2011, 11:44

Драги Детелина и Cooper,ви благодарам за тоа што го споделивте вашето искуство со мене. Да ви кажам, јас ги правев сите неопходни испитувања пред ин витрото вклучувајќи и ХСГ (тубите ми се проодни), значи не почнав туку така. Кај мене се е во ред бактериолошки, немам никакви воспаленија, матката е одлична, само имам проблем со јајниците - имено, не се продуктивни и не реагираат добро на стимулација затоа што очигледно имам послаба оваријална резерва на јајце-клетки. За жал, Фондот овој проблем не го вбројува во апсолутните мед. индикации за ин витро, па така без да направам 4 инсеминации не можам да добијам одобрение од нив. Од друга страна пак, кај мене инсеминациите се безигледни затоа што само ќе го доцедат јајниците, а нема да доведат до саканиот резултат. И така, угоре високо, удолу длабоко. Ама што да се прави. Ова денес го разговарав со докторот кој беше многу фин и ми објасни се убаво.
Финансиски не сум во можност за уште едно ин витро на приватно, а моментално не можам ни да почнам со инсеминации (кои ќе се реда ради, само за да ја исполнам бројката што ја бара Фондот) бидејќи и за нив треба пари + секогаш има дополнителни трошоци. Затоа здравје. Моментално сакам да се релаксирам - овие две недели дома ми беа ужасни,никаде не можев да излезам бидејќи бев на боледување, нели се со цел да успее трансферот. Ама ете, ништо. Размислуваме и за посвојување...
Детелина, ти правеше ин витро на приватно, нели? Не ми е јасно зошто ниту една клиника не е транспарентна со цените, еве ти велиш 31000 ти фатило со пункција без трансфер, значи со трансферот вкупно 61000 без замрзнувањето.Па тоа е многу поевтино отколку мене што ми излезе - јас правев кај Органџиски и еве како беа цените: до пункција ( со вклучени 4 фоликулометрии, 1 хормони, 40 инекции Фостимон=56000, Супрефакт=2500, две инекции Хориомон=1000)ми излезе 59500 и плус ембриотрансфер=68000, значи се вкупно со трансфер = 127500. Многу е. Плус тука не ги вклучувам трошоците за пат, за контрацепција, Утрогестан и испитувањата кои ги правев и кои отприлика ми фатија 30000, можеби и повеќе. Затоа ме чудат цените во Ремедика.
Од докторите сум многу задоволна, тие многу професионално си ја завршија работата, ама што било пишано тоа ќе биде.

Драга Маринела, сега видов дека имам одговор и од тебе. Душо, проблемот е тоа што мене тубите ми се проодни (ХСГто го покажува тоа), но како што ќе прочиташ погоре друг е проблемот кај мене - јајниците не работат како што треба. Докторот вели дека овој проблем не спаѓа во апсолутните медицински индикации за ин витро и затоа морам да направам 4 инсеминации реда ради, колку да ја исполнам бројката што ја бара Фондот. И јас се прашував нели е нелогично и неетички да се оди по протокол кога се знае дека нема да даде резултат, но еве тој така вели.

Поздрав до сите, кој си забременил нека си има лесна бременост и да се радува, а другите да не губат надеж! (smile)
Слика на членот
Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин

Мислења: 1472
Придружен: 24 Окт 2011, 14:34
 Му се допаѓа: 366
 Им се допадна: 217

Испратиby marinela999 » 25 Окт 2011, 11:48

Draga Niki (dobr) ,jas do sega pravev 2ivf vo sistina,zdravje i 3toto planiram tamu.Mn sum zadovolna od site i od doktorite i od sestrite. Za na drugo mesto nemam iskustvo ama za vo sistina nemozam od nisto da se pozalam.
Za genetskoto ispituvanje na embrioni jas isto prasuvav vo sistina ama seuste nemaat pocnato toa da go pravat, ama vo bliska idnina ke pocnat(pisuva i na nivtata strana deka od 2011 ama izgleda ke bide pokasno). A za genetski ispituvanja za kompatibilnosta megu partnerite i jas sakam da ve prasam kade se pravat? Mene edna mi rekoa vo zavod za transfuziologija, vrtev na tel ama nikoj ne mi diga, posle na mm mu rekle vo drzavna koga pravese spermogram deka vo taa laboratorija se pravi...Ako znae nekoj neka mi kaze kade da prasam ili tel ako ima nekoj da se javam zosto mislam deka se ceka podolgo i za rezultat i e so zakazuvanje.
Pozdravce milickiiiiiii (smile) (kup) (kup)
Слика на членот
marinela999
Домашен член
Домашен член

Испратиby Lejla7 » 25 Окт 2011, 11:56

Здраво Ники, и јас го имам истиот проблем како тебе, и јас сум poor responder. Со 40 инекции фостимон кај мене едвај извадија 4 јајце клетки, од кои три се оплодија, две ми вратија, ама ништо не бидна за жал. (sad1) Јас го правев ин витрото кај Др. Органџиски и сум многу задоволна од односот на целиот персонал. Нормално. луѓето направија што се можеше, ама тоа е тоа. Јас сум 32 години,а имам јајници на 40-годишна жена, за жал.
Пиши ми што те интересира,ако можам да помогнам нешто. Поздрав
Слика на членот
Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин

Испратиby detelina » 25 Окт 2011, 12:00

lejla79 ovie ceni se preku fondot,privatno neznam kako e,znaci 31000e terapijata,punkcija i transfer,a vtoriot transfer go plativ privatno kako i zamrznuvanjeto posto toa ne odi preku fondot
Слика на членот
detelina
Редовен член
Редовен член

Мислења: 290
Придружен: 03 Дек 2010, 03:09
 Им се допадна: 8

Испратиby marinela999 » 25 Окт 2011, 12:08

Da Lejla mila te razbiram, najverojatvo e taka bidejki ti imas sansi so inseminacija da ostanes bremena samo sto tie se mn mali i za tebe e dzabe frlanje pari i trosenje kletki (smile). A dali ti proba voopsto da apliciras za ivf preku fond?Imas nekoja inseminacija?Neka ti pise doktorot edna preporaka za tvojot slucaj kako e i sto e, bidejki nema logika da gi trosis jajnicite za nekoja minimalna sansa i toj dokument da go pratis?Prasa li na tel vo fond za tvojot slucaj dali mora taka?Inaku finansiski ti se isplati mn poveke da gi platis insiminaciite(sekoja e po 4000den) otkolku da odis na privatno ivf, ama pretpostavuvam deka taka napravi samo da ne gi trosis jajnicite.
Bidejki sega imas vreme do slednoto ivf probaj i preku fond ako ne ste probale, bidejki stvarno mn pari se a neznaes kolku pati ke treba da napravis ivf, i retko koj moze toa da si go dozvoli...pozdravce mila pa pisi (smile) (kup)
Слика на членот
marinela999
Домашен член
Домашен член

Испратиby Niki » 25 Окт 2011, 12:35

Zdravo Lejla, fala za informacijata. Jas isto taka bev na fostimon i merional na poslednite 3 in vitra i toa so dosta golemi dozi. Posledniot pat imav poveke folikuli no za zal ne bea dovolno sozreani koga gi izvadija taka da se sozdadoa samo 2 embriona koi gi vratija no za zal ne bese uspesno. Mnogu se raduvam sto go najdov ovoj forum i kade mozam da doznaam mnogu iskustva od site vas i da go spodelam moeto doegasno iskustvo i znaenje so vas.

Marinela999 jas znam deka vo Remedika se vrsi genetsko ispituvanje na embrioni a vo transfuzioogija se vrsat drugi ispituvanja preku krv za kompatibilnosta kade sto se merat poveke parametri .Ako doznaam nesto poveke obavezno ke pisam, pozdrav
Слика на членот
Niki
Нов член
Нов член

Испратиby Lejla7 » 25 Окт 2011, 13:20

Е сега навистина ништо не ми е јасно. Па нели преку Фондот се плаќа само 6000 денари (со вклучени 30 инекции)? Сите кажуваат различни цени, сега читав на една тема дека една пациентка платила само толку, а еве Детелина ми кажува дека преку Фондот и фатило 31000. Па има разлика од 6000 колку што трубат на ТВ до 31000! (confus)
Драга Маринела, не сум пробала се уште да аплицирам преку Фондот, еве ти кажувам што ми кажа денес докторот, 4 инсеминации и тоа по можност без никаква стимулација за да заштедиме јајце клетки. Ова ми е тотално бесмислено, можеби ќе е најубаво да се јавам во Фондот и да прашам како што ме советуваш ти. Не, немам до сега ниту една направена инсеминација, за жал. Ме упатија веднаш на ин витро како единствено решение (4 години сме веќе без деца, сомнителен му беше на лекарот високиот ФСХ хормон и сомнежите се потврдија.Иако Анти-милеровиот хормон ми е 1,90 (нормален) сепак слабо реагирам на стимулација жто значи дека јајниците се при крај на резервата.
Има ли некој случајно тел. број од Фондот за контакт? Или пак можеби треба да проверам на страната.
Кај Органџиски инсеминација е 6000 илјади ама со фоликулометрии и друго што треба сигурно ќе излезе 10000. А најблиску ми е таму.
Сега за сега 2-3 месеци ќе одмараме, па после ќе видиме што ќе правиме. Во секој случај, фала ви многу на сите што се вклучувате на темава, многу ми помогнавте
И се извинувам за долгите постови
Слика на членот
Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин

Испратиby mersa » 25 Окт 2011, 14:07

Niki kako prvo da ti posakam dobrofojde na forumov,mnogu mi e zal za ona niz sto si poninala,ama sto e tuka e,znam deka e tesko bidejci i jas imav edno ne uspesno invitro,,site tri invitra ti bea so istit protokol ili razlicen.konsultiraj se pred da poicnis so postapkata dali moze da se smeni protokolot,,,sega eve i jas po mesec dena ke odam na vtoro invitro i prethodno se konsultirav so dr.za protokolot so ke bide,,jas prvoto in vitro go pravev vo turcija,,i sega planirame daodime pak tamu .Ti posakuvam uspeh,a ke o imas bidejci si so sili i samo naprad ..pozdrav do site
(kup)
Слика на членот
mersa
Нов член
Нов член

Мислења: 56
Придружен: 16 Мај 2011, 17:56

Испратиby Niki » 25 Окт 2011, 14:51

Fala ti Mersa na poddrskata i na ubavite zborovi. Da ti odgovoram na prasanjeto za protokolite, samo prvoto in vitro mi bese dolg protokol so Puregon a drugite mi bea kratok so Fostimon i Merional i na 5 den Olgalutran kako stoper. Se nadevam deka sledniot pat ke mi go smenat protokolot i ke imam podobri rezultati. Ti posakuvam golem uspeh na slednoto in vitro.
Слика на членот
Niki
Нов член
Нов член

Испратиby marinela999 » 25 Окт 2011, 15:14

Lejla eve ti br od fond tuka i jas se javuvav:
Информации за новата ин витро постапка секој работен ден од 12.30 до 16.30
- д-р Наташа Велкова (02) 3289-011
- д-р Жаклина Крстевска (02) 3289-012
- д-р Весна Бришкоска (02) 3289-086
- д-р Никола Ѓоргиевски (02) 3289-012
bea fini i ubavo mi objasnija.Ako mozes da napravis inseminacii bez stimulacii napravi, barem taka nema da gi trosis jajnicite,ako veke nemoze bez niv da dobies ivf preku fond.I mene ne mi e jasno zosto Detelina platila tolku mnogu a preku fond e?Se nadevam go vide linkot pogore za toa sto e vkluceno vo ivf preku fond i jas na dvete ivf ne mi pobaraa ni denar poveke za toa sto e navedeno osven tie 6000den.pozz (kup)
Слика на членот
marinela999
Домашен член
Домашен член

Испратиby Lejla7 » 25 Окт 2011, 16:05

Многу ти благодарам Маринела, секако ќе се информирам на тел.броеви.
Ајде од четврток трнувам на работа па нема да мислам толку...Се надевам дека Господ не ме заборавил. Многу поздрави
Слика на членот
Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин

Испратиby Lejla7 » 25 Окт 2011, 16:08

Ти посакувам во најскоро време да ги видиш своите bfp Маринела, со среќа!
Слика на членот
Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин

ПретходнаСледно

Return to Ин витро и Наши дневници на ИВФ

• Поврзани теми