ama jas i mnogu im gi pazev i glavite na moite deca i sakav da im ostanat okrugli i taka da na strana legnato i toa bese od pomos. toa bese do kaj tri cetiri meseci a posle veke samite si se vrtat i si baraat polozba. Golemiot posle sakase na stomak da spie a pomalata na grb ama so glavvceto na strana si bese. E sega posto site se razlicni ova tretovo ke vidime kako ke bide ama pak ke si go upotrbuvam pomagaloto za da ja vrtam na strana naizmenicno. Posigurno mi e koga ke blucne.

Спиењето на грб може да доведе до сплеснување на задниот дел на главата кај бебето. Иако најчесто се работи за минлива појава, за да ја избегнете, кога бебето е будно и си играте со него или му зборувате, оставете го да лежи на стомак. Така ќе се му развиваат и мускулите на вратот и грбот.

srce malo,odvaj cekam da se porodam pa i jas da si go pisuvam moeto iskustvo tuka 

Marina wrote:sums slusnala deka bebinjata imaat neverojatna sposobnost za prezivuvanje,taka da i ako legnelo na noseto sigurno ke se svrtelo cim primeti deka nema vozduhsrce malo,odvaj cekam da se porodam pa i jas da si go pisuvam moeto iskustvo tuka

ako zabelezite deka nekade e deformirano vednas pocnete da go vrtite poveke na drugata strana se dodeka ne se ispravi! Na sin mi za zal mu se napravi asimetrija i sega maka macam da mu go ispravam glavceto, da mi kazea od pocetok deka ova e sriozna rabota i deka nema samo da si se ispravi kako sto mi rece pedijatarot, nemase da dojde do ova, no za zal kasno otvoriv na inaternet i procitav deka za taa sostojba ima duri i eden vid protezi kako kapi koi gi nosat bebencata so meseci za da ima rezultat , a poblaga varijanta se edni pernicinja so otvor na sredina NO se razbira, vo Makedonija gi nema i nikoj ne slusnal za niv, a sto e poloso ni preku internet ne mozam da gi poracam zaradi toa sto nemalo nacin da platam od makedonija
sega sama napraviv improvizacija na toa pernice i molam Boga da ima nekakov rezultat, vo sprotivno moeto since ke si ima spleskano glavce 

Kikica i moeto iskustvo e slicno kako tvoeto. I tuka vo Amerika pedijatrite preporacuvaat strogo spienje na grb. Mene da ti kazam ne mi imase mnogu logika, ama vikam ajde da slusam podobro znaat. E sega i na Ian malku mu e pospleskano glavceto na levata strana, zatoa sto koga go stavam na grb toj najcesto si na vrtese glavata na levata strana. Pedijatarot ni rece da pominuvame kolku mozeme poveke vreme na stomak i preku den pod nadzor da go vrtam da spie na desnata strana. Ni rece deka seuste bilo nezabelezlivo i deka najverojatno ke se sredi ako mu ja menuvame polozbata. Aj preku den pravime se. Ama navecer stom go stavam vo krevetce toj si se vrti na grb i najcesto glavceto na levo. Duri sega od pred edna nedela pocna sam da se vrti na strana da spie, pa se nadevam deka ke se potsredi. Inaku da, i tuka posle 6 meseci ako seuste ima deformacii gi stavaat vo protezi 3-4 meseci. A za pernice so dupka pa nemam slusnato i neznam kade da pobaram.kikica wrote:mili majki i idni majki, glavceto na bebceto e meko i lesno se deformira, zatoa pazete i vrtete gi bebcinjata da ne spijat cesto vo edna polozba zatoa sto ke mu se spleska glavcetoako zabelezite deka nekade e deformirano vednas pocnete da go vrtite poveke na drugata strana se dodeka ne se ispravi! Na sin mi za zal mu se napravi asimetrija i sega maka macam da mu go ispravam glavceto, da mi kazea od pocetok deka ova e sriozna rabota i deka nema samo da si se ispravi kako sto mi rece pedijatarot, nemase da dojde do ova, no za zal kasno otvoriv na inaternet i procitav deka za taa sostojba ima duri i eden vid protezi kako kapi koi gi nosat bebencata so meseci za da ima rezultat , a poblaga varijanta se edni pernicinja so otvor na sredina NO se razbira, vo Makedonija gi nema i nikoj ne slusnal za niv, a sto e poloso ni preku internet ne mozam da gi poracam zaradi toa sto nemalo nacin da platam od makedonija
sega sama napraviv improvizacija na toa pernice i molam Boga da ima nekakov rezultat, vo sprotivno moeto since ke si ima spleskano glavce

prasaj ortoped i vo nekoja prodavnica za bebinja,sigurno znaat tamu.
se nadevam nema mnogu da se promeni

Моментално присутни на овој подфорум се: Нема регистрирани корисници и 4 гости