Брзи и вкусни јадења
Moderator: Модератори
-
- Администратор
- Мислења: 11056
- Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
- Му се допанале: 5853 пати
- Им се допаднал: 3576 пати
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by Debora » 08 Jan 2010, 13:19
Макарони со сос од туна
Макароните се варат најнормално. Кога ќе се сварат се додава рендано сирење.
Сос:
Се пржи кромидот, може да се стават и моркови, се додава доматно пире. Се трга од огнот, се става повеќе магдонос, лук (јас го сакам со повеќе лук), вегета, црн бибер, оригано (ако сакате и други зачини), се додава туната од конзерва, се меша и готово е.
Макароните се варат најнормално. Кога ќе се сварат се додава рендано сирење.
Сос:
Се пржи кромидот, може да се стават и моркови, се додава доматно пире. Се трга од огнот, се става повеќе магдонос, лук (јас го сакам со повеќе лук), вегета, црн бибер, оригано (ако сакате и други зачини), се додава туната од конзерва, се меша и готово е.
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by Kjara » 03 Mar 2010, 17:02
Чорба од мали ќофтиња
Потребни состојки:
* малку Сол
* 150 грама Свинско мелено
* 1 Праз
* 30 грама Ориз
* 80 грама Моркови
* 50 грама Модар Домат
* малку Магдонос
* 1 лажица/ци Лимонов сок
* 50 милилитри Доматен сок
* малку Вегета
* 2 Јајца/це
* малку Црн пипер
Од меленото месо, малку сол, јајце, ориз, црн пипер, ситно сечкан магдонос се замесува масата од која се формираат сосема мали ќофтиња.
Одделно во врело масло се додава ситно сечканиот праз и морковот да се пржат, да омекнат. Се налева со водата се додава и сос од домати, а во лето свеж рендан домат.
Кога е варена чорбата се згуснува со матено јајце и сок од лимон. Се посипува со магдонос.
p.s. Jas go pravam so gotovi koftenca (smile)
Потребни состојки:
* малку Сол
* 150 грама Свинско мелено
* 1 Праз
* 30 грама Ориз
* 80 грама Моркови
* 50 грама Модар Домат
* малку Магдонос
* 1 лажица/ци Лимонов сок
* 50 милилитри Доматен сок
* малку Вегета
* 2 Јајца/це
* малку Црн пипер
Од меленото месо, малку сол, јајце, ориз, црн пипер, ситно сечкан магдонос се замесува масата од која се формираат сосема мали ќофтиња.
Одделно во врело масло се додава ситно сечканиот праз и морковот да се пржат, да омекнат. Се налева со водата се додава и сос од домати, а во лето свеж рендан домат.
Кога е варена чорбата се згуснува со матено јајце и сок од лимон. Се посипува со магдонос.
p.s. Jas go pravam so gotovi koftenca (smile)
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by Kalince » 02 Apr 2010, 16:12
PECURKI VO SOS
2 do tri glavici kromid sitno iseckani se proprzuvaat
se dodava nekolku lazici pavlaka,
vodicka, vegeta, sol, biber i nekolku lazici brasnno.
Otkako seto ova malce ke provrie se dodavaat svezi pecurki koi se prethodno iseckani na polovinki.
Gi przime vo sosot uste edno 15tina minuti na tivko.
Bon Apetit :)
2 do tri glavici kromid sitno iseckani se proprzuvaat
se dodava nekolku lazici pavlaka,
vodicka, vegeta, sol, biber i nekolku lazici brasnno.
Otkako seto ova malce ke provrie se dodavaat svezi pecurki koi se prethodno iseckani na polovinki.
Gi przime vo sosot uste edno 15tina minuti na tivko.
Bon Apetit :)
Re: Што имаме денес за ручек
Post by Kjara » 10 Apr 2010, 16:07
За ова се одлучив денес
Пилешки стек со печурки
Потребни Состојки:
500гр. сецкан пилешки стек
300гр. маринирани шампињони
200гр. кисела павлака
2 глави кромид
1-2 лажици кечап
1 лажица сенф
1 лажица зачин
50гр. бело вино
300гр. кашкавал
Подготовка:
1. Стекот се сецка на поситни парчиња, се додава зачинот и се вари околу половина час. 2-те глави кромид се дробат ситно и се пропржуваат во масло за јадење.
2. Откако ќе се пропржи кромидот се додаваат ситно сецканите печурки и заедно кратко се пропржува. Потоа во истото тавче се додава исцедениот стек, кечапот, сенфот, киселата павлака, белото вино и малку од водата во која се вареше стекот. Сето ова заедно добро измешано се става во огноотпорен сад се зачинува по желба, се потпекува околу половина час.
3. Пред крајот се вади и се наросува со изрендан кашкавал, потоа повторно назад на печење уште 10 минути. Можете да го украсите со магданос, а за гарнир се додава лесно вариво или пире.
Којзнае што ќе испадне (rolll)
Пилешки стек со печурки
Потребни Состојки:
500гр. сецкан пилешки стек
300гр. маринирани шампињони
200гр. кисела павлака
2 глави кромид
1-2 лажици кечап
1 лажица сенф
1 лажица зачин
50гр. бело вино
300гр. кашкавал
Подготовка:
1. Стекот се сецка на поситни парчиња, се додава зачинот и се вари околу половина час. 2-те глави кромид се дробат ситно и се пропржуваат во масло за јадење.
2. Откако ќе се пропржи кромидот се додаваат ситно сецканите печурки и заедно кратко се пропржува. Потоа во истото тавче се додава исцедениот стек, кечапот, сенфот, киселата павлака, белото вино и малку од водата во која се вареше стекот. Сето ова заедно добро измешано се става во огноотпорен сад се зачинува по желба, се потпекува околу половина час.
3. Пред крајот се вади и се наросува со изрендан кашкавал, потоа повторно назад на печење уште 10 минути. Можете да го украсите со магданос, а за гарнир се додава лесно вариво или пире.
Којзнае што ќе испадне (rolll)
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by georgieva » 15 Apr 2010, 16:27
gi obozavam makaronite i spagetite , pa eve nekoi moi recepti brzi i lesni...
MAKARTONI SO MELENO MESO
se varat makaroni kako sto gi prigotvuvame...kolicinata sami ja odreduvame...
vo tavce prizime kromitce so meleno meso , so site zacini koj gi upotrebuvame ...
se izmesuvat makaronite i melenoto meso i imame brz i vkusen rucek koj nie go konbinirame so jogurt ili kiselo mleko .mmmmm
spageti pravam vaka :
se varat spagetite isto kako sto gi prigotvuvame ...
vo tavce przime kromitce , meleno meso i site zacini koj gi upotrebuvame po nasa zelba...
od koga ke se isprzi mevceto dodavame domata sos ili nesto slicno...
ili vaka:
varime makaroni ...
vo tavce przime , slanina , pecurki ...
vo svarenite i oladeni makaroni dodavame 2-3 lz. pavlaka.
gi izmesuvame makaronite so slaninata i pecurkite i gi servirame vo cinii , vrz sekoja cinija rendame kaskaval i ja stavame da se podstopli (da se rastopi kaskavalot)...
kolicinski ne pisuvav , za toa sto nemam doza , gi pravam spored toa kolku sakam da stavam od namirnicite...
MAKARTONI SO MELENO MESO
se varat makaroni kako sto gi prigotvuvame...kolicinata sami ja odreduvame...
vo tavce prizime kromitce so meleno meso , so site zacini koj gi upotrebuvame ...
se izmesuvat makaronite i melenoto meso i imame brz i vkusen rucek koj nie go konbinirame so jogurt ili kiselo mleko .mmmmm
spageti pravam vaka :
se varat spagetite isto kako sto gi prigotvuvame ...
vo tavce przime kromitce , meleno meso i site zacini koj gi upotrebuvame po nasa zelba...
od koga ke se isprzi mevceto dodavame domata sos ili nesto slicno...
ili vaka:
varime makaroni ...
vo tavce przime , slanina , pecurki ...
vo svarenite i oladeni makaroni dodavame 2-3 lz. pavlaka.
gi izmesuvame makaronite so slaninata i pecurkite i gi servirame vo cinii , vrz sekoja cinija rendame kaskaval i ja stavame da se podstopli (da se rastopi kaskavalot)...
kolicinski ne pisuvav , za toa sto nemam doza , gi pravam spored toa kolku sakam da stavam od namirnicite...
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by Kjara » 15 Apr 2010, 16:45
Георгиева , а после ги печеш макароните со месо? Јас ги ставам во тавче како мусака ( ред макарони, ред месо па пак макарони) и ги печам околу 20 ина минути.
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by georgieva » 19 Apr 2010, 11:58
ne Kjara , nie gi sakame taka ''razigrani'', znaci gi izmesuvam makaronite so mevceto i gi serviram...mozebi taka kako sto gi pripremas ti imat drug vkus , ke probam i taka da gi napravam...Kjara wrote:Георгиева , а после ги печеш макароните со месо? Јас ги ставам во тавче како мусака ( ред макарони, ред месо па пак макарони) и ги печам околу 20 ина минути.
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by Kjara » 29 Apr 2010, 18:55
Ориз :grin:
се попржува оризот со кромид , сол и бибер , става во тавче и се прелива со врела вода во сооднос 1 : 1 1/2. Се покрива со алуминиумска фолија и се пече 20 мин. По 20 мин се исклучува рерната и се остава да стои така уште 20 мин.
После тоа е највкусен на цел свет (rolll)
се попржува оризот со кромид , сол и бибер , става во тавче и се прелива со врела вода во сооднос 1 : 1 1/2. Се покрива со алуминиумска фолија и се пече 20 мин. По 20 мин се исклучува рерната и се остава да стои така уште 20 мин.
После тоа е највкусен на цел свет (rolll)
Jump to
- Добредојде и да се запознаеме
- ↳ За форумов
- ↳ Технички прашања
- ↳ Да се запознаеме
- Забременување
- ↳ Во очекување на бременост
- ↳ Забременување
- ↳ Неплодност
- ↳ Испитувања на неплодност
- ↳ Дијагнози на неплодност
- ↳ Медикаменти
- ↳ Разно за неплодноста
- ↳ Инсеминација
- ↳ Ин витро и Наши дневници на ИВФ
- Бременост и породување
- ↳ Бременост
- ↳ Бременост
- ↳ Испитувања во бременоста
- ↳ Здравје и компликации во бременоста
- ↳ Спонтан абортус
- ↳ Разни теми поврзани со бременоста
- ↳ Породување
- ↳ После породувањето
- ↳ Честитки за новите бебуши
- Дете
- ↳ Доење
- ↳ Бебе од 0-12 месеци
- ↳ Бебе
- ↳ Исхрана на бебиња
- ↳ Здравје кај бебиња
- ↳ Опрема, козметика и сл.
- ↳ Дете од 1-3 години
- ↳ Тодлери
- ↳ Исхрана на тодлери
- ↳ Предучилишна возраст
- ↳ Училишна возраст
- ↳ Деца со посебни потреби
- ↳ Разно за децата
- ↳ Воспитување на децата
- Жена
- ↳ Мода
- ↳ Нега и убавина
- ↳ Природна нега
- ↳ Жена - разно
- Семејство, дом, миленици
- ↳ Семејство и брак
- ↳ Свадба
- ↳ Брак
- ↳ Мајчинство
- ↳ Семејство
- ↳ Патувања, празници, одмори...
- ↳ Дом
- ↳ Чистење
- ↳ Апарати и кујнски прибор
- ↳ Рецепти и готвење
- ↳ Уредување на дом и градина
- ↳ Направи сам
- ↳ Разно за домот
- ↳ Миленици
- Здравје
- ↳ Здравје - општо
- ↳ Здравје кај деца
- ↳ Здравје кај возрасни
- ↳ Сексуално преносливи болести
- ↳ Здравје
- ↳ Здрава храна и додатоци во исхраната
- Останато
- ↳ Хоби, спорт и рекреација
- ↳ Да помогнеме
- ↳ Информации
- ↳ Наши размислувања и ставови за разни теми
- ↳ Секојдневие
- ↳ Купувам, продавам, подарувам
- ↳ Опуштено
- ↳ Игри и забава
- ↳ Архива