Зачини

Moderator: Модератори

Peperutka
Модератор
Модератор
Мислења: 2603
Придружен: 18 Oct 2010, 20:28
Му се допанале: 940 пати
Им се допаднал: 618 пати

Зачини

Post by Peperutka » 21 Nov 2010, 09:49

Кои зачини ги употребувате во готвењето и кои ви се омилени?

Debora
Администратор
Администратор
Мислења: 11056
Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
Му се допанале: 5853 пати
Им се допаднал: 3576 пати

Re: Зачини

Post by Debora » 21 Nov 2010, 12:40

Кои зачини би ми ги препорачале за стек? Кои зачини сметате дека се најдобри и за што ги употребувате?
Ајде на темиве да споделуваме практични работи кои се применливи, нели за тоа служи форумув да научиме нешто ново и да си помогнеме. (kup) (joy)

Alexa
Член
Член
Мислења: 152
Придружен: 17 Oct 2010, 13:06

Re: Зачини

Post by Alexa » 21 Nov 2010, 17:48

Освен основните, употребувам многу зачини. За пилешко омилен зачин ми е кари, пробај Дебора, нема да згрешиш. (thumbsup)
Употребувам и босилек, оригано, букова сол, магдонос, ловоров лист, соја сос, бел бибер со лук, цимет, каранфилче...

Ana.I
Домашен член
Домашен член
Мислења: 523
Придружен: 27 Oct 2010, 22:03
Им се допаднал: 8 пати

Re: Зачини

Post by Ana.I » 22 Nov 2010, 17:21

jas se slozuvam za karito na pilesko super e,koga ke pecete pile obavezno stavete poveke kari,nema da zazalite

Debora
Администратор
Администратор
Мислења: 11056
Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
Му се допанале: 5853 пати
Им се допаднал: 3576 пати

Re: Зачини

Post by Debora » 19 Mar 2011, 15:07

По грешка денес купив рузмарин, а сакав друго и никогаш не сум го користела. За што го користите? Кога веќе го имам..., барем да го пробам.

Hera
Домашен член
Домашен член
Мислења: 736
Придружен: 20 Nov 2010, 23:27
Му се допанале: 89 пати
Им се допаднал: 75 пати

Re: Зачини

Post by Hera » 19 Mar 2011, 15:57

Само ќе ископирам нешто (smile), не сум до толку домаќинка за да зборувам од искуство. (smile)
РУЗМАРИН - било да е свеж или исушен најубаво и прилега на супата од домати, разни сосеви, маринирање на месо и јадења од дивеч. Гранчиња рузмарин се ставаат во внатрешноста на дивечот пред да се стави на печење. А најдобро го збогатува вкусот на јагнешкото месо.
Рузмарин - Се работи за јак зачин, па треба умерено да се дозира. Се користи за јадења од живина, за свинско и јагнешко печење, за маринада на месо од дивеч, за месо на скара, како и за јадења од тиквица, модар патлиџан и домати. Екстрактот од рузмарин е силен антиоксиданс, па се употребува за продолжување на рокот на траење на различни прехранбени производи. Утврдено е и дека добро дејствува на човечкото здравје, го поттикнува крвотокот, го смирува нервниот систем и помага при пореметување на варењето, при исцрпеност и ревматизам.

detelina
Член
Член
Мислења: 239
Придружен: 03 Dec 2010, 02:09
Му се допанале: 2 пати
Им се допаднал: 11 пати

Re: Зачини

Post by detelina » 19 Mar 2011, 16:05

ruzmarin okolu dve grancinja,magdonos,malku luk i zejtin i toa mozes da go stavis vo blender ubavo da se izmiksira ,mozes da go koristis za marinada na sveza riba.Premackaj ja ribata so smesata mozes i vnatre da ja napolnis ako e cela i neka odstoi okolu 2 casa.Potoa mozes da ja przis,peces ili na plotna na skara

Debora
Администратор
Администратор
Мислења: 11056
Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
Му се допанале: 5853 пати
Им се допаднал: 3576 пати

Re: Зачини

Post by Debora » 20 Mar 2011, 10:41

Фала ви девојки (a2)
Сакав босилек за сос со мајонез и по грешка го купив рузмаринот. После го пратив мм по босилек и се врати со копар, не ми се веруваше =)) . Ама на копарот пишува дека се става во мајонез, така да сега ќе пробам со копар, се откажувам од босилекот. (rolll)

ELIANA
Редовен член
Редовен член
Мислења: 369
Придружен: 21 Dec 2009, 15:32
Му се допанале: 2 пати
Им се допаднал: 18 пати

Re: Зачини

Post by ELIANA » 20 Mar 2011, 14:44

Debora wrote: После го пратив мм по босилек и се врати со копар, не ми се веруваше
(rolll) (rolll)
Копарот многу добро оди со мајонез Дебора (thumbsup)

Anabanana
Нов член
Нов член
Мислења: 44
Придружен: 30 Mar 2011, 14:12
Им се допаднал: 2 пати

Re: Зачини

Post by Anabanana » 31 Mar 2011, 16:25

По дома сите сакаме зачинета храна па и ги користам доста. Освен оние основните ( вегета, сол, бибер, лук) дома обавезно имам копар ( оди со секое кремасто јадење и го ставам секогаш на краставици или во разни салати) рузмарин ( со риба оди најубаво, но често го ставам и во разни манџи) кари ( во скоро секое месо го додавам, ама најубаво ми е во мелено месо) и доста други измешани зачини за пица, за свинско месо, за риба итн итн.

Одговори

Return to “Рецепти и готвење”