Салати

Moderator: Модератори

Vera
Нов член
Нов член
Мислења: 86
Придружен: 10 May 2012, 00:03

Re: Салати

Post by Vera » 27 Jun 2012, 02:17

(thumbsup) (thumbsup) bas me raduva toa sto imame takava tema za salti jas sum golem ljubitel i skoro site ovde gi imama probano (laugh1) ...jas cesto ova si ja pravam
pileska salata:stavate onolku materijal kolku sto sakate jas ja pravam vaka
3-4 pileski stekcinja gi varam pa gi cedam od vodata i gi seckam na sitno( a moze i so raka da se delat)
edna tegla golema sampinjoni se secka na sitno i im se istiskuva vodata
edna kisela pavlaka
i 2 lazici majonez
znaci stekot i sampinjonite se stavat vo pavlakata se mesat i se dodava i majonezot i pak se mesa,(po zelba se dodavat kiseli krastavicki)
odlicna e (drool)

Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 4049
Придружен: 24 Oct 2011, 14:34
Му се допанале: 1286 пати
Им се допаднал: 1103 пати

Re: Салати

Post by Lejla7 » 27 Jun 2012, 10:54

Ја знам оваа и многу е вкусна Вера (smile)

marinela999
Домашен член
Домашен член
Мислења: 898
Придружен: 14 Jun 2011, 18:32
Му се допанале: 3 пати
Им се допаднал: 6 пати

Re: Салати

Post by marinela999 » 27 Jun 2012, 15:54

И јас ја знам, да супер еее!!Епа тааа мојата (laugh1) иста е само наместо печурки има цвекло од тегла!!! (smile)

Miki
Домашен член
Домашен член
Мислења: 600
Придружен: 09 May 2012, 17:27
Му се допанале: 33 пати
Им се допаднал: 133 пати

Re: Салати

Post by Miki » 03 Jul 2012, 16:52

Еве и јас една салатка да споделам, добра е за лето а и за ендометриум богами (rolll)

- свежо цвекло
- морков
- јаболко
- семки од тиква
- мед, маслинов зејтин, лимон, сенф

Цвеклото се ренда, се цеди од вода (ова чисто за да останат боите на другите продукти, за да не стане се црвена каша, кога ме мрзи го скокам чекорот со цедењето), се додава рендан морков и јаболко (количините се се од бафтана). Семките од тиква (100г) се пржат малце во загреано тавче па се додаваат на смесата се посолува и после сето се посипува со сосот од лажиче мед, лажиче сенф, сок од еден лимон и маслинов зејтин (овие состојки се мешаат убаво за да се соединат во прелив)

Чудна комбинација, ама пробајте...многу добро иде со риба, месо во овие жешки денови ( и плус тие што мора да јадат цвекло заради ендометриумот, ќе бидат пресреќни) (smile)

Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 4049
Придружен: 24 Oct 2011, 14:34
Му се допанале: 1286 пати
Им се допаднал: 1103 пати

Re: Салати

Post by Lejla7 » 03 Jul 2012, 17:19

Звучи многу вкусно Мики, вреди да се проба (smile) само тоа свежото цвекло многу ми е мрзешно да го рендам, лом ја правам цела кујна, да имаше некој да ми го наренда (smile) Пак ќе мора мм (smile)

Fiona
Редовен член
Редовен член
Мислења: 324
Придружен: 13 Jul 2012, 12:56
Location: Скопје
Му се допанале: 35 пати
Им се допаднал: 137 пати

Re: Салати

Post by Fiona » 29 Sep 2012, 19:43

Miki wrote:Еве и јас една салатка да споделам, добра е за лето а и за ендометриум богами (rolll)

- свежо цвекло
- морков
- јаболко
- семки од тиква
- мед, маслинов зејтин, лимон, сенф

Цвеклото се ренда, се цеди од вода (ова чисто за да останат боите на другите продукти, за да не стане се црвена каша, кога ме мрзи го скокам чекорот со цедењето), се додава рендан морков и јаболко (количините се се од бафтана). Семките од тиква (100г) се пржат малце во загреано тавче па се додаваат на смесата се посолува и после сето се посипува со сосот од лажиче мед, лажиче сенф, сок од еден лимон и маслинов зејтин (овие состојки се мешаат убаво за да се соединат во прелив)

Чудна комбинација, ама пробајте...многу добро иде со риба, месо во овие жешки денови ( и плус тие што мора да јадат цвекло заради ендометриумот, ќе бидат пресреќни) (smile)
аууу Мики што ми направи (drool) (drool) (drool) не да звучи доброоо, ја правам и тоа уште утре (laugh1)

Fiona
Редовен член
Редовен член
Мислења: 324
Придружен: 13 Jul 2012, 12:56
Location: Скопје
Му се допанале: 35 пати
Им се допаднал: 137 пати

Re: Салати

Post by Fiona » 29 Sep 2012, 19:53

да си ја пишам и мојата омилена (smile)
црвена зелка сецкана,може и обичната зелената вкусот е ист само бојата
2,3 моркови рендани
1 конзерва пченка шекерец или може и таа замрзната само треба нели да се свари
2 или 3 мали павлаки (по потреба, треба да е сочна)
сенф една лажица
мајонез една лажица
сол и бибер по вкус

Бон Апетит (laugh1)

ani4ka
Редовен член
Редовен член
Мислења: 427
Придружен: 14 Jun 2012, 12:09
Му се допанале: 98 пати
Им се допаднал: 204 пати

Re: Салати

Post by ani4ka » 19 Oct 2012, 00:30

makaroni salata

kolicina kolku sakate...celo kese makaroni (najubavo e so najsitnite) e salata za cela vojska- ne pravete tolku

se seckat salama, kaskaval, kiseli krastavicki, se dodava sol i crn piper i se stava pavlaka i 2-3 lazici (golemi) majonez ubavo se promesuva...prevkusna salatka i za imenden slava e super mnogu izleguva :)

Debora
Администратор
Администратор
Мислења: 11056
Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
Му се допанале: 5853 пати
Им се допаднал: 3576 пати

Re: Салата од урда со сусам

Post by Debora » 08 Jan 2013, 15:05

100 гр сусам се пропржува во 1 лажица зејтин, па се додава:
500 гр урда
2 лажици кисела павлака
2 лажици мајонез
1 лажица зејтин

Nadja
Редовен член
Редовен член
Мислења: 445
Придружен: 26 Aug 2012, 19:03
Му се допанале: 9 пати
Им се допаднал: 52 пати

Re: Салати

Post by Nadja » 09 Jan 2013, 18:27

Алпска салата

3 компири
200гр. кашкавал
1 мала главица кромид
300мл. мајонез
сол

Компирите се сечат на ситни коцки и се варат. Откако ќе се сварат, се ставаат во длабок сад. Кашкавалот и кромидот се сецкаат на ситни коцки. Се додаваат кај компирите. Се додаваат солта и мајонезот. Се меша со лажица.

Одговори

Return to “Рецепти и готвење”