Јас крофните ги имам правено 2 пати и супер ми излегоа. Одозгора им ставив шеќер во прав и чоколаден прелив. Превкусни беа.Bela wrote:Ги направив крофните и соленките од Надја и супер ми испаднаа, другиот пат ќе правам пола мера од крофните многу испаднаа (laugh1) . И мекиците од Кјара се преубави.
Теста
Moderator: Модератори
-
- Редовен член
- Мислења: 445
- Придружен: 26 Aug 2012, 19:03
- Му се допанале: 9 пати
- Им се допаднал: 52 пати
Re: Теста
Post by Nadja » 11 Feb 2013, 13:55
-
- Модератор
- Мислења: 3256
- Придружен: 08 Jul 2012, 13:13
- Му се допанале: 1251 пати
- Им се допаднал: 1731 пати
Re: Теста
Post by kit-kat » 18 Jul 2013, 21:44
КУКУМИШЕ
1кг.брашно
1 дојден квасец(1 лајче шеќер,2лажици брашно малку млака вода)
1 лажица сол
млака вода за замесување
Се меси тестото,се остава 15-20 мин,да скисне.
Се мачка тркалезен плех бр.36 со масло и се загрева рерната.
Тестото се дели на 7 делови.1 маргарин кристал се дели на 7 делови.Од секој дел од тестото се сучи губа околу 30см.дијаметар.Се мачка со маргарин.Се ставаат две паралелни ремички сирење рендано или изварка од горе надолу.Се затвара губата од левата и десната страна да се допре во средина,да го покрие сирењето,и да дојде како цилиндар.Па пак се става сирење(изварка) по средината на „цилиндарот„.Па се затвора од горе и од доле да дојде како правоаголник.
Се става во средина на плехот со свитканиот дел од доле.Другите четири исто се прават и се редат горе,долу,лево и десно од онаа во средина да дојде како крст.
А последните два правоаголници се сечат како триаголници и се ставаат во плехот помеѓу другите.
Се мачкаат со јајце од горе и се става сусам.Па се печи убаво да изврие.
Може сите пред печење да се исечат како последните како триаголници.
Изгледа комлицирано но многу е лесно.
Може истото тесто да се подели на 7 дела.Да се сучи од секој дел кора,да се премачка со маргарин да се стави сирење(изварка) преку цела губа и од двете страни да си витка како цигара додека не се спојат во средината.Така да се печат сите седум долги губи во четвртаст плех.
1кг.брашно
1 дојден квасец(1 лајче шеќер,2лажици брашно малку млака вода)
1 лажица сол
млака вода за замесување
Се меси тестото,се остава 15-20 мин,да скисне.
Се мачка тркалезен плех бр.36 со масло и се загрева рерната.
Тестото се дели на 7 делови.1 маргарин кристал се дели на 7 делови.Од секој дел од тестото се сучи губа околу 30см.дијаметар.Се мачка со маргарин.Се ставаат две паралелни ремички сирење рендано или изварка од горе надолу.Се затвара губата од левата и десната страна да се допре во средина,да го покрие сирењето,и да дојде како цилиндар.Па пак се става сирење(изварка) по средината на „цилиндарот„.Па се затвора од горе и од доле да дојде како правоаголник.
Се става во средина на плехот со свитканиот дел од доле.Другите четири исто се прават и се редат горе,долу,лево и десно од онаа во средина да дојде како крст.
А последните два правоаголници се сечат како триаголници и се ставаат во плехот помеѓу другите.
Се мачкаат со јајце од горе и се става сусам.Па се печи убаво да изврие.
Може сите пред печење да се исечат како последните како триаголници.
Изгледа комлицирано но многу е лесно.
Може истото тесто да се подели на 7 дела.Да се сучи од секој дел кора,да се премачка со маргарин да се стави сирење(изварка) преку цела губа и од двете страни да си витка како цигара додека не се спојат во средината.Така да се печат сите седум долги губи во четвртаст плех.
-
- Домашен член
- Мислења: 726
- Придружен: 20 Jul 2011, 08:21
- Location: skopje
- Му се допанале: 193 пати
- Им се допаднал: 279 пати
Re: Теста
Post by carina » 11 Aug 2013, 17:07
КИШ ЛОРЕН
100 гр брашно
50 гр маргарин
1 жолчка
50 мл вода
(јас ставив и 1/3 пециво)
се се меси и се става во подмачкано тавче како за пица.одозгора се става фил
фил:3 јајца + белката се матат со вилушка,се додава 100 мл млеко,сол црн пипер,сирење,кашкавал,кисели краставички,салама(да не набројувам,може што сакате,јас ги ставив овие состојки.го имам пробано и со праз,многу е вкусно).оваа смеса се истура врз тестото ,одозгора се ренда кашкавал и се пече на 200 степени околу 20-30 мин.
добар апетит
100 гр брашно
50 гр маргарин
1 жолчка
50 мл вода
(јас ставив и 1/3 пециво)
се се меси и се става во подмачкано тавче како за пица.одозгора се става фил
фил:3 јајца + белката се матат со вилушка,се додава 100 мл млеко,сол црн пипер,сирење,кашкавал,кисели краставички,салама(да не набројувам,може што сакате,јас ги ставив овие состојки.го имам пробано и со праз,многу е вкусно).оваа смеса се истура врз тестото ,одозгора се ренда кашкавал и се пече на 200 степени околу 20-30 мин.
добар апетит
-
- Редовен член
- Мислења: 499
- Придружен: 13 May 2013, 22:17
- Му се допанале: 212 пати
- Им се допаднал: 296 пати
Re: Теста
Post by srculence » 12 Feb 2014, 17:31
Кифлички
Два свежи квасци се дробат во пола литар слатко млеко и се додава три лажици шеќер. Ова се замесува со еден кг брашно (во голем длабок сад, се прави дупка во брашното и се истура смесата), 2 филџани масло, 3 цели јајца и малку сол. Треба да се добие меко тесто, да не лепи, ниту пак да е тврдо. Ама тоа ќе зависи од брашното, Откако убаво ќе го измесиш, го оставаш на топло да кисне. Кога ќе нарасне, правиш топчиња , и од нив правиш форми по желба Се редат во подмачкан плех откако малку ќе нараснат се мачкаат со јајце, се посипуваат со сусам/ким/крупна сол/мак , се става мало парче маргарин одозгора на секоја кифла, па се печат на 200 степени, отприлика 15-20 минути,
(thumbsup)
Два свежи квасци се дробат во пола литар слатко млеко и се додава три лажици шеќер. Ова се замесува со еден кг брашно (во голем длабок сад, се прави дупка во брашното и се истура смесата), 2 филџани масло, 3 цели јајца и малку сол. Треба да се добие меко тесто, да не лепи, ниту пак да е тврдо. Ама тоа ќе зависи од брашното, Откако убаво ќе го измесиш, го оставаш на топло да кисне. Кога ќе нарасне, правиш топчиња , и од нив правиш форми по желба Се редат во подмачкан плех откако малку ќе нараснат се мачкаат со јајце, се посипуваат со сусам/ким/крупна сол/мак , се става мало парче маргарин одозгора на секоја кифла, па се печат на 200 степени, отприлика 15-20 минути,
(thumbsup)
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1827
- Придружен: 22 Jul 2012, 15:43
- Му се допанале: 898 пати
- Им се допаднал: 739 пати
Re: Теста
Post by Filigran » 28 Feb 2014, 18:04
Гибаница
500 гр готови кори за пита
500 гр изварка или дробено сирење
5 јајца 1 пециво
200 мл кисела вода
200 мл јогурт
сол по потреба
ФИЛ:
јајцата се маткаат , се додава киселата вода, јогуртот, изварката, пецивото.
Во намрсено караванче се редат корите. Секоја се попрскува со загреано масло, а на секоја 3 кора се тура од филот. Така се продолжува додека не се потрошат корите. На крај се завршува со 1 маткано јајце со малку јогурт или млеко и сусам.
Се печи на 200 степени, отприлика 15 мин. Амавие домаќинки знаете колку, ќе си проверувате додека не зарумени убаво.
Наздравјеееееееее
500 гр готови кори за пита
500 гр изварка или дробено сирење
5 јајца 1 пециво
200 мл кисела вода
200 мл јогурт
сол по потреба
ФИЛ:
јајцата се маткаат , се додава киселата вода, јогуртот, изварката, пецивото.
Во намрсено караванче се редат корите. Секоја се попрскува со загреано масло, а на секоја 3 кора се тура од филот. Така се продолжува додека не се потрошат корите. На крај се завршува со 1 маткано јајце со малку јогурт или млеко и сусам.
Се печи на 200 степени, отприлика 15 мин. Амавие домаќинки знаете колку, ќе си проверувате додека не зарумени убаво.
Наздравјеееееееее
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1155
- Придружен: 13 Dec 2013, 15:56
- Му се допанале: 1200 пати
- Им се допаднал: 825 пати
Re: Теста
Post by Lena_nela » 07 Oct 2015, 20:30
Пита-погача
Потребно:
-1 кг. Брашно
-3 јајца
-500мл.млеко(загреано,млако)
-100мл.масло
-1лажица сол
-1лажица шеќер
-1 квасец
-250 гр.путер(маргарин кристал)
-400гр.сирење
Подготовка:
Замесете тесто од млекото,масло,сол,шеќер,2 цели јајца и плус една белка од третото јајце(жолчката оставете ја на страна),надојдениот квасец(млака вода,малку шеќер, брашно) и брашното(можеби ке ви треба уште 100-200гр.брашно ) се меси тесто средно тврдо,да не е мн меко.Се остава да одмори околу 20 мин. Пото се дели на 24 топчиња,а може и помалку 12(јас направив 24) секое топче се расукува колку тањир средна големина се премачкува со растопен путер(јас го правам со путер) и се ренда сирење (на грубата страна од рендето) така секое топче се расукува се премачкува и му се ренда сирење и се редат една кора врз друга.На крај на последната кора не се става ништо,со оклагија се расукуваа целото тоа колку плехот (јас имам голем плех 33/43) треба да биде со дебелина колку еден прст и ,ако немате голем плех тогаш делете го тестото на два дела за во два помали плеха.Плехот предходно се премачкува со путер се става питата и се премачкува со разматената жолчката.Пред да се ставинво рерна се остава едно 10-15 мин.да одмори и убаво да изработи квасецот.Се пече на 220 степ. 10 мин.,а потоа на 180 уште 45-50 мин. Во зависност како ви пече рерната. Јас после 15 мин одозгора ја покрив со фолија или хартија за печење за да не подгори и на 5 мин. пред крај ја извадив .
http://i60.tinypic.com/286qsg9.jpg
Потребно:
-1 кг. Брашно
-3 јајца
-500мл.млеко(загреано,млако)
-100мл.масло
-1лажица сол
-1лажица шеќер
-1 квасец
-250 гр.путер(маргарин кристал)
-400гр.сирење
Подготовка:
Замесете тесто од млекото,масло,сол,шеќер,2 цели јајца и плус една белка од третото јајце(жолчката оставете ја на страна),надојдениот квасец(млака вода,малку шеќер, брашно) и брашното(можеби ке ви треба уште 100-200гр.брашно ) се меси тесто средно тврдо,да не е мн меко.Се остава да одмори околу 20 мин. Пото се дели на 24 топчиња,а може и помалку 12(јас направив 24) секое топче се расукува колку тањир средна големина се премачкува со растопен путер(јас го правам со путер) и се ренда сирење (на грубата страна од рендето) така секое топче се расукува се премачкува и му се ренда сирење и се редат една кора врз друга.На крај на последната кора не се става ништо,со оклагија се расукуваа целото тоа колку плехот (јас имам голем плех 33/43) треба да биде со дебелина колку еден прст и ,ако немате голем плех тогаш делете го тестото на два дела за во два помали плеха.Плехот предходно се премачкува со путер се става питата и се премачкува со разматената жолчката.Пред да се ставинво рерна се остава едно 10-15 мин.да одмори и убаво да изработи квасецот.Се пече на 220 степ. 10 мин.,а потоа на 180 уште 45-50 мин. Во зависност како ви пече рерната. Јас после 15 мин одозгора ја покрив со фолија или хартија за печење за да не подгори и на 5 мин. пред крај ја извадив .
http://i60.tinypic.com/286qsg9.jpg
Jump to
- Добредојде и да се запознаеме
- ↳ За форумов
- ↳ Технички прашања
- ↳ Да се запознаеме
- Забременување
- ↳ Во очекување на бременост
- ↳ Забременување
- ↳ Неплодност
- ↳ Испитувања на неплодност
- ↳ Дијагнози на неплодност
- ↳ Медикаменти
- ↳ Разно за неплодноста
- ↳ Инсеминација
- ↳ Ин витро и Наши дневници на ИВФ
- Бременост и породување
- ↳ Бременост
- ↳ Бременост
- ↳ Испитувања во бременоста
- ↳ Здравје и компликации во бременоста
- ↳ Спонтан абортус
- ↳ Разни теми поврзани со бременоста
- ↳ Породување
- ↳ После породувањето
- ↳ Честитки за новите бебуши
- Дете
- ↳ Доење
- ↳ Бебе од 0-12 месеци
- ↳ Бебе
- ↳ Исхрана на бебиња
- ↳ Здравје кај бебиња
- ↳ Опрема, козметика и сл.
- ↳ Дете од 1-3 години
- ↳ Тодлери
- ↳ Исхрана на тодлери
- ↳ Предучилишна возраст
- ↳ Училишна возраст
- ↳ Деца со посебни потреби
- ↳ Разно за децата
- ↳ Воспитување на децата
- Жена
- ↳ Мода
- ↳ Нега и убавина
- ↳ Природна нега
- ↳ Жена - разно
- Семејство, дом, миленици
- ↳ Семејство и брак
- ↳ Свадба
- ↳ Брак
- ↳ Мајчинство
- ↳ Семејство
- ↳ Патувања, празници, одмори...
- ↳ Дом
- ↳ Чистење
- ↳ Апарати и кујнски прибор
- ↳ Рецепти и готвење
- ↳ Уредување на дом и градина
- ↳ Направи сам
- ↳ Разно за домот
- ↳ Миленици
- Здравје
- ↳ Здравје - општо
- ↳ Здравје кај деца
- ↳ Здравје кај возрасни
- ↳ Сексуално преносливи болести
- ↳ Здравје
- ↳ Здрава храна и додатоци во исхраната
- Останато
- ↳ Хоби, спорт и рекреација
- ↳ Да помогнеме
- ↳ Информации
- ↳ Наши размислувања и ставови за разни теми
- ↳ Секојдневие
- ↳ Купувам, продавам, подарувам
- ↳ Опуштено
- ↳ Игри и забава
- ↳ Архива