АРОНИЈА

Исхрана, здрава храна, лекување со храна, додатоци во исхраната итн.

Moderator: Модератори

Правила на форумот
ТУКА
Придржувајте се до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани или едитирани. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, започнете нова.
mamigabi
Редовен член
Редовен член
Мислења: 250
Придружен: 19 Jul 2013, 13:49
Му се допанале: 216 пати
Им се допаднал: 142 пати

АРОНИЈА

Post by mamigabi » 04 Nov 2013, 10:37

Можеби ја има темава на друго место, јас не најдов па реков да ја отворам со цел за ова не многу познато ovoшје со чудотворна и лековита моќ. Ако ја има темава префрлете ме (smile). Моето семејство ја користи со години и наши роднини одгледуваат плантажи со Аронија и сега брзо склучија договор со ВИТАЛИЈА. На српски најдов, доколку некој има македонски нека пише


Sibirska Aronija (Aronia Melanocarpa) potiče iz Severne Amerike, a kasnije je prenijeta u Sibir i sjeverne djelove istočne Evrope. Indijanci su prvi prepoznali njena ljekovita svojstva i upotrebljavali su je u ishrani.
Zreli plodovi Sibirske aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocijanina (najviše od svih dosad poznatih voćnih vrsta), folnu kiselinu, vitamine A,C (8-10 puta veću koncentraciju nego u južnom voću), B2, B6, B9, E i veoma rijedak vitamin P, kao i betakaroten, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor. Ogromna količina tanina i flavonida, gdje glavnu ulogu ima antocijanin, Sibirsku Aroniju čini najjačim dosad poznatim ANTIOKSIDANSOM.

Ljekovita svojstva i primjena
Antikancerogeno dejstvo – u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog crijeva i jetre (antocijanin i proantocijanidin)
Antioksidans – sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E)
Glava – poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže kod glavobolja i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti (antocijanin, vitamin P)
Srce – smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost, poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže finih krvnih sudova posle gubitka funkcije starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja (antocijanin, biofenoli, vitamin P)
Urinarni trakt – leči irinarne infenkcije (5-10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate (proantocijanidin)

Urinarni trakt – leči irinarne infenkcije (5-10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate (proantocijanidin)
Jačanje imuniteta – sprečava bakterijske i virusne infekcije (prehlada, grip…) (biofenoli, vitamin C)
Endokrine žlijezde – poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlijezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i leči diebetes. Sadrži rijedak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu (sorbitol, antocijanin)
Krv i krvni sudovi – popravlja krvnu sliku i čisti krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer, povećava elastičnost krvnih sudova (posebno je značajno za dijabetičare) i sprečava njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena (flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenoli)

Želudac – smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze (antocijanin)
Crijeva – smiruje grčeve i bolove u crijevima, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja prolive.
Jetra i žuč – poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je i kod teških oboljenja, liječi i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pijesk i žučni kamen (fenoli, flavonidi)
Oči – poboljšava vid, liječi degenerativne promjene na makuli, štiti oči od UV žračenja, sprečava nastanak katarakte (antocijanin, vitamin P, betakaroten)
Koža – povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvježava kožu, usporava starenje (vitamin E, betakaroten, flavonidi)
Čišćenje organizma – vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u tijelu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije (masovno korišćena nakon nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima)
Višestruko skraćuje vrijeme zarastanja rana i vrši njihovu dezinfekciju; što je naročito važno u postoperativnom periodu (biofenoli, vitamin P,C i E)

ripcence
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 1127
Придружен: 03 Aug 2013, 02:50
Location: Скопје
Му се допанале: 1340 пати
Им се допаднал: 892 пати

Re: АРОНИЈА

Post by ripcence » 04 Nov 2013, 10:49

Јас ја јадам, секој ден по 5 зрнца насабајле, ја имам купено свежа и ми стои во замрзнувач.
Мамагаби, бидејќи знаеш, колку треба количински да се јаде дневно. (smile)

mamigabi
Редовен член
Редовен член
Мислења: 250
Придружен: 19 Jul 2013, 13:49
Му се допанале: 216 пати
Им се допаднал: 142 пати

Re: АРОНИЈА

Post by mamigabi » 04 Nov 2013, 11:36

Рипченце зависи, да речеме здрав човек по 5-6 зрна на ден од сабајле на гладно, додека слабокрвните или ако има некоја болест каде аронијата помага , тогаш по 20 зрна на гладно. Татко ми има реума на прстите и ги пие 5 зрна со ракија во мало чашичка.Нормално, аронијата треба да седи во замрзнувач и така се јадат зрната, смрзнати, така не ги губи својствата. Сега има и сок цеден, од него се пијат по 2 лажички на ден. Ова е навистина одлично овошје, за бремените жени е супер, посебно тие што не јадат многу (laugh1)

DANIELAA
Нов член
Нов член
Мислења: 85
Придружен: 30 Aug 2013, 15:11
Му се допанале: 45 пати
Им се допаднал: 51 пати

Re: АРОНИЈА

Post by DANIELAA » 04 Nov 2013, 11:41

Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku "ubija" maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.



Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa. Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3 000 do 5 000 ORAC jedinica.

Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti kolesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sustav. Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni tlak, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, spriječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žući i jetre. Zreli plodovi i sok sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma. Regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi, a samim time može biti korisna u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se preporučuje dijabetičarima. Koristi i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti...

Usto, prava je riznica biološki aktivnih spojeva. Ima ih preko 300. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente - C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.

Konzumacija

Na našem tržištu nedavno su se pojavili mnogobrojni proizvodi od aronije koja se uzgaja u našim krajevima, poput soka i čaja, no bobice se, za djelotvoran učinak mogu konzumirati i svježe - i dovoljno ih je pojesti oko 200 do 300 grama dnevno. Kako bi je konzumirali preko cijele godine, aronija se može zamrznuti, osušiti, ukuhati kao marmelada, sok, sirup, kompot, vino, liker, rakija. Ipak, posebno se preporučuje hladno cijeđen sok koji je dovoljno piti jednom dnevno na tašte i to jednu rakijsku čašicu...

Podsjeća na borovnicu, ali...

Aronija su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom jako podsjećaju na borovnicu. Rastu u obliku grma visine i do dva metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke su bobice oporog okusa koje se nakon sazrijevanja na grmu mogu održati i dva mjeseca. Sazrijeva krajem kolovoza i u rujnu. Postoje tri vrste aronije - crna aronija (Aronia melanocarpa), tamnocrvena (Aronia arbutifolia), i ljubičasta (Aronia prunifolia) i pripadaju porodici ruža Rosacea. Nijedna nema prirodnih neprijatelja, odnosno nametnika, pa se ova biljka uopće ne prska i s pravom nosi naziv ekološki uzgojenog bobičastog voća...

Najbolje uspijeva...

Nakon otkrivanja ljekovite moći krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća počinje njen intenzivan uzgoj i danas se uzgaja širom Europe. Potječe iz istočnog dijela Sjeverne Amerike odnosno današnje Kanade, a američki Indijanci od davnina je poznaju kao vrijednu prehrambenu i ljekovitu biljku. Bobice aronije su sušili i mljeli i tako ih kombinirali s mesom i brašnom. Svježe plodove su najčešće koristili kod želučanih problema i proljeva, gripa i prehlada, a od listova aronije su radili čaj za cijeljenje rana. Najbolje uspjeva u hladnoj klimi gdje zime traju 5-6 mjeseci, a ljeta su blaga, s temperaturama koje ne prelaze 20 stupnjeva...

Što je to Sibirska aronija i u čemu je razlika?

Zahvaljujući tome što jako dobro podnosi zimu i mraz, te temperature do minus 47 stupnjeva C dospjela je i do Rusije i Sibira. Ekstremno niske temperature na njoj ne ostavljaju nikakve posljedice. Sibirska aronija ili lat. Aronia melanocarpa ima vrlo visok postotak polifenola, vitamina C, E i beta-karotena što je čini jednom od najjačih poznatih i ispitanih antioksidanasa.

Od svih je upravo Aronia melanocarpa najkvalitetnija. Poznatija je još i kao divlja sorta i obično po grozdu nosi samo 10 do 15 bobica, ali su one zato tri puta jače, to jest zdravije od kultiviranih, kalemljenih sorti. Mineralima bogato zemljište Rusije osigurava prirodno široku paletu minerala, bez dodatnih fertilizatora.

Ruski biolog Ivan Vladimirovich Michurin još je krajem 19. stoljeća istraživao i dokazao moć aronije. Suvremeni znanstvenici su se za nju zainteresirali tek 90-ih godina prošlog stoljeća pa je uslijedio niz novih studija provedenih u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Kanadi, SAD-u i Rusiji. Zanimljivo je spomenuti i da su aroniju primjenjivali i nakon nesreće u Černobilu i to za smanjenje tegoba bolesnika izloženih zračenju...

Sigurnost za upotrebu...

Sok sibirske Aronije je siguran za upotrebu od prve godine života i kod trudnica bez osjećaja mučnine. Ne sadrži gluten te je siguran kod svih bezglutenskih dijeta.

ova e nesto sto go citav,i go socuvav tekstot,pa eve...inace po 5 zrna nautro se jadat,na gladno

Радост
Модератор
Модератор
Мислења: 2203
Придружен: 23 May 2013, 07:48
Location: Скопје
Му се допанале: 1320 пати
Им се допаднал: 1927 пати

Re: АРОНИЈА

Post by Радост » 22 Dec 2013, 19:05

Можеби е до бременоста ама навистина имам проблем со јадењето. Ми создава нагон за повраќање и со тешки маки едвај по 2-3 зрна успевам да изедам.
Да не имате практичен совет како да си олеснам? Можеби и навечер би успеала уште 2-3 зрна ама пишува само на гладно.

ripcence
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 1127
Придружен: 03 Aug 2013, 02:50
Location: Скопје
Му се допанале: 1340 пати
Им се допаднал: 892 пати

Re: АРОНИЈА

Post by ripcence » 22 Dec 2013, 22:34

Исто Радост и јас, таква е аронијата и мене ми прави нагон на повраќање, јас првите две зрнца ги пијам како таблети ги голтам цели (едвај) па другите 2-3 ги грицкам по еднаш и голтам. (cry1)
Се мислам сега од вечер да ги вадам од замрзнувач да бидат помеки сабајле, може полесно ќе биде (confus)

Stefanija
Нов член
Нов член
Мислења: 47
Придружен: 04 Dec 2013, 23:45
Му се допанале: 44 пати
Им се допаднал: 35 пати

Re: АРОНИЈА

Post by Stefanija » 22 Dec 2013, 22:50

Здраво од мене,
јас се обидувам да забременам по природен пат и јадам аронија по што сум слушнала дека е здрава и убава да се користи во исхраната. Само дали имате сознанија или искуство, дали може да ми штети???
Инаку јадам по 10 зрнца на ден.....
Благодарам

Радост
Модератор
Модератор
Мислења: 2203
Придружен: 23 May 2013, 07:48
Location: Скопје
Му се допанале: 1320 пати
Им се допаднал: 1927 пати

Re: АРОНИЈА

Post by Радост » 22 Dec 2013, 23:22

Рипченце и на тоа помислив. Да биде мека и да ја испасирам и така одеднаш да ја изедам, демек. Ама погоре читам дека ефектот е ако е замрзната. (unsure) Може некој ќе не упати, да оправиме хемоглобинот малку.

mamigabi
Редовен член
Редовен член
Мислења: 250
Придружен: 19 Jul 2013, 13:49
Му се допанале: 216 пати
Им се допаднал: 142 пати

Re: АРОНИЈА

Post by mamigabi » 23 Dec 2013, 14:17

Стефанија во нту еден случај не може аронијата да штети, уживај (smile)

Lena_nela
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 1155
Придружен: 13 Dec 2013, 15:56
Му се допанале: 1200 пати
Им се допаднал: 825 пати

Re: АРОНИЈА

Post by Lena_nela » 23 Dec 2013, 15:45

Јас ја пијам како сок,а имам и за синко. Моите ми носат сок од Аронија,го правел некој си човек во Ск. и од тоа си пијам онака секое утро по едно лажиче,а за деца има истиот човек направено како сок,но не е чисто од аронија(зашто е јака за нив) туку има промешано и боровинки,рибизли и незнам други бобинки , многу е вкусно .

Одговори

Return to “Здрава храна и додатоци во исхраната”