Крокус-Сафран

Исхрана, здрава храна, лекување со храна, додатоци во исхраната итн.

Moderator: Модератори

Правила на форумот
ТУКА
Придржувајте се до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани или едитирани. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, започнете нова.
Одговори
Bobe
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 1055
Придружен: 20 Nov 2010, 14:35
Му се допанале: 1344 пати
Им се допаднал: 800 пати

Крокус-Сафран

Post by Bobe » 13 Mar 2014, 19:37

Дали кај нас се продава,применува во јадењата???
ŠAFRAN

Crocus sativus L. - Var. autumnalis Familiae Iridaceae Porodica Perunika




Ljekarnički naziv: Stigmata Croci,




Služi kao: afrodizijak, analgetik, antidepresiv, antiflogistik, antipiretik

antispazmatik, antitusik, aperitiv, aromatik, digestiv, dijaforetik, diuretik, ekspektorant, emenagog, hemostiptik, karminativ, kolorant, opijat, sedativ, stimulans




Druga imena: Pitomi šafran, žafran.

Strani nazivi: Engleski - Saffron Crocus; njemački - Echter Šafran; francuski - Crocus cultive, Šafran; slovenski - pravi žafran, žafran; srpski - vrtni šafran, talijanski - croco.




Iz povijesti: Domovina šafrana je Mala Azija i Grčka, gdje se uzgaja od pamtivijeka. Naziv šafran nastao je od perzijske riječi "zafran" što u prijevodu znači "biti žut". U staroj Grčkoj naziva se "krokus" kao sredstvo za bojenje i kao oznaka boje. Šafran je bio poznat još u Salamunovo vrijeme, 900 god. pr.n.e., a Feničani su ga izuzetno cijenili. Zahvaljujući Arapima dolazi u Španjolsku iz koje nastavlja put do Engleske. Rijetko se koja biljka tako patvorila kao šafran, pa su osnivani i odbori za provjeru autentičnosti, zašto, pak, nisu postojale odgovarajuće metode, pa su uvedene najstrože kazne za patvorenje šafrana. U Pisi su 1305. čuvari skladišta polagali i tzv. "šafranovu prisegu". Stari zapisi o šafranu na papirusima, nađeni su kod Egipćana i starih Grka.




Opis: Iz trajne lukovice, tj. gomolja koji je okrugao i malo spljošten, izrastu poput trave uski listovi i 1-8 plavkasto-crvenih latica cvijeta.. Cvjetne latice šafrana imaju uzdužne crvene crte. Na vrhu su tri izrazito žute njuške tučka. Kultivirana vrsta šafrana ne pojavljuje se kao samonikla biljka, nego se uzgaja u vrtovima i na plantažama kao varijetet autuminalis.




Vrijeme cvatnje: Ožujak - travanj

Miris i okus: Osebujnog je mirisa i okusa.

Stanište: Rasle u vrtovima te na plantažama.




Branje i prerada: Od uzgajanih sorti šafrana sabire se tučak (Stigmata Crnci). Od vrtnog šafrana beremo cvjetove koje sušimo brzo, na toplom mjestu.




Ljekoviti sadržaj: Komplicirane biološke ljekovite tvari - zeaxanthin krocin ili polychroit oko 60%, topive u alkoholu i vodi, krocetin, picrocrocin, safranal, saffron, eterično ulje, groždani šećer, vosak sličan masti, karotin, likopen, i neimenovani alkaloidi.




Ljekovito djelovanje: U službenoj medicini koristi se uzgajani šafran i to u obliku šafranove tinkture (Tinctura Doći) ili tinkture opijuma (Tinctura Opii Crocata), za:

- poboljšanje sna,

- umirenje grčeva crijeva, pa i u djece,

- olakšavanje porođaja,

- liječenje bolova,

- liječenje hripavca,

- smanjenje nadutosti,

- liječenje gihta i reume,

- upaljene i umorne oči,




U narodnoj se medicini cvjetovi divljeg šafrana koriste se za:




- poticanje rada jetre i protiv žutice,

- kronični kašalj,

- ublažavanje bolova i regulaciju mjesečnice,

- olakšavanje porođaja,

- liječenje bolnih stanja izazvanih grčevima maternice i bolova u križima,

- liječenje kroničnog krvarenja iz maternice.




Najnovija istraživanja potvrđuju da je šafran djelotvoran u liječenju svih upalih stanja.

Za liječenje navedenih oboljenja uzima se dnevno 5-10 kapi tinkture od šafrana.


Zapadna narodna medicina šafran rabi za liječenje:
astme,
anemije,
amenoreje,
bolova maternice,
glavobolje,
hemoroida,
komplikacija želuca,
konjunktivitisa,
kožnih bolesti,
leukoreje,
melankolije,
neuralgije,
neuroza,
nadutosti,
reume,
sifilisa,
posljedica zmijskog ugriza,
tegoba s jetrom, za jače
izlučivanje mokraće, za
preveniranje trovanja -
autointoksikacije, kao
kolorant za hranu i pića, te kao
začin jelima.



Ajurvedska medicina rabi šafran za liječenje i zaustavljanje kroničnog proljeva, opće slabosti, te za pražnjenje crijeva.


Kontraindikacije. Trudnicama je zabranjeno uzimati šafran. Kako je to biljka narkotik veće doze su opasne, jer oštećuju bubrege i centralni nervni sustav.




Začin_

Uzgajani ili vrtni šafran koristi se kao kolorant za jela od riže, guste i krem juhe, umake, za jela od riba, te za kolače i peciva. U našoj kuhinji se šafran malo koristi, ali je on omiljeni začin istočnjačke, španjolske, talijanske i južno-francuske kuhinje. Najpoznatija jela začinjena šafranom su španjolsko jelo od kokošjeg mesa i riže, "arroz con polio" ili južnofrancuska riblja juha "bouilla-baisse".




Prašak_ Za začin jelima dodaje se po prstohvat praška.




Čaj_

za navedena oboljenja

3 g suhih cvjetova divljeg šafrana, 2 dl vode

Priprema. Vrućom vodom preliti cvjetove, poklopiti i nakon pola sata procijediti.

Uporaba. Piti 2-3 šalice čaja na dan, prije jela.




Čaj_

za navedena oboljenja

6-10 njuški vrtnog šafrana, 1 šalica vode

Priprema. Bilje preliti kipućom vodom, poklopiti i nakon pola sata procijediti. Uporaba. Piti bez šećera, 1-2 šalice na dan, u gutljajima.
п.с се извинувам не можев да најдам на македонски превод

Bobe
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 1055
Придружен: 20 Nov 2010, 14:35
Му се допанале: 1344 пати
Им се допаднал: 800 пати

Re: Крокус-Сафран

Post by Bobe » 13 Mar 2014, 19:45

Инаку само да доплонам дека Крокус е едно село во Кожани на нас познато,заради земјата ова цвеке израснува само на две места во светот едното е тука,често го користат во кујната,за лекови дури доагаат и од Германија луге кои го купуваат и препродаваат....има многу мокно дејство и делува супер по здравје кај човекот
јас лично го употребувам во јадења,кај нас е поскапо (smile)
темава ја отворив за препорака до сите...се надевам дека го има во аптеките наши (love5)
http://s27.postimg.org/k68vmqw9v/images788.jpg

http://s23.postimg.org/5nx2o7omz/images_G2_Z90_S5_A.jpg

http://s30.postimg.org/oanj9j4vl/images_T60_HM47_V.jpg

http://s9.postimg.org/vtaesuo8v/images_Q74_Y50_CS.jpg

Одговори

Return to “Здрава храна и додатоци во исхраната”