Тринаесетта седмица од бременоста

Што се случува во оваа недела од бременоста?

Што се случува со мајката:

Добредојдовте во второто тромесечие. Ова е време за славење, го пребродивте првото тромесечие.

Сега е обично делот од бременоста, во кој најмногу можете да уживате. Повеќето од непријатните симптоми на раната брменост веќе ги нема или наскоро ќе ги нема. Мачнините ги нема, иако уморот е се уште присутен и ќе се задржи до крај на бременоста.

Мачнините често отстапуваат место на зголемен апетит.

Стомакот се уште не е доволно голем, за да ви претставува проблем. Веќе и надворешно се познава дека сте бремени.

Како што матката се зголемува, така другите органи се повлекуваат за да и направат место. Лигаментите на матката исто така се растегаат, па како резултат на тоа, можно e во ова тромесечие да чувствувате болка.

Совет: Уживајте во овој период и приуштете си го потребниот одмор. Имајте впредвид дека вашето тело интензивно работи.

Ризичниот дел од бременоста е зад вас, па многу идни родители го чекаат овој период за да и ја соопштат на околината радосната вест.

Старите алишта повеќе не ве собираат. При купување на нови имајте в предвид да не купувате наеднаш по многу парчиња, бидејки не знаете со каква брзина ќе расте вашиот стомак. Можете сега да купите 1-2 парчиња, а покасно да докупите. Многу жени посегнуваат по маиците на својот сопруг.

Што се случува со бебето:

Многу работи се случуваат во текот на оваа недела.

Панкреасот на вашето бебе, почна и со производство на инсулин.

Цревата се повлекуваат од папочната врвца во стомачната празнина.

Вашето бебе се повеќе личи и се однесува како бебе. Оваа недела може да почне да го цица и палецот. Ако имате среќа, тоа ќе може и да го забележите на ултразвучен преглед.

Оваа седмица вашето бебе во просек е долго околу 8,5 см и тежи околу 30 грама.

Таткото:

Честитки. И вие го пребродивте првото тромесечие. Бидејки мајката сега се чувствува подобро, уживајте заедно во следново тромесечие. Земете активно учество во бременоста, трудот многукратно ќе Ви се исплати.

 

bremenost nedela 13

Бебе во 13-та седмица на бременост

 

 

Претходна Следна