Калкулатор за пресметка на индекс на телесна маса

ПРЕСМЕТКА НА ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНА МАСА

 

Индексот на телесна маса (БМИ) преставува статистичка мерка, која го претставува односот на височина и тежина кај мажите и кај жените и е поврзана со телесните масти и одредени здравствени ризци.

Вашиот индекс на телесна маса можете да го дознаете многу лесно, со тоа што во соодветното поле ќе ја внесете вашата височина и вашата тежина.

Ако индексот на телесна маса ви е поголем од 25, се смета дека имате покачена телесна тежина. Нормалната вредност на индексот се движи од 18,5 до 24,9. Доколу индексот е помал, се смета дека личноста не е доволно ухранета.

Имајте в предвид дека оваа пресметка на странава важи ИСКЛУЧИТЕЛНО за возрасни личности. Индексот на телесна маса кај децата се прасметува со калкулатори наменети за деца. Исто така не можете да ја употребувате оваа мерка ако сте бремени. Во бременоста нормално е тежината да биде зголемена

 

 

 

 

: cm
: kg

 

 

 

 

 

 

 

 

Доколку сакате да го пресметате индексот на телесна маса на вашето дете, кликнете на следниот линк: КАЛКУЛАТОР ЗА ПРЕСМЕТКА НА ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНА МАСА ЗА ДЕЦА.

 

индекс на телесна маса