Бебе

Се чини како да постои љубовна врска помеѓу бебињата и огледалата, уште додека се многу мали.

Повеќето бебиња се насмевнуваат, гугаат и се смеат додека си ги гледаат малите, слатки лица, како рефлексија во огледалата. Всушност гледањето во огледало е една од омилените бебешки активности.

Доењето го подобрува развојот на мозокот за 30%, покажа нова студија. Бебињата кои се ексклузивно доени барем 3 месеци, имаат до 30% зголемен пораст во клучните делови на мозокот кои ги контролираат јазикот, емоциите и разбирањето.

Американски истражувачи открија дека мозокот на бебињата реагира на лутиот тон на гласот, дури и кога тие спијат.

Бебињата имаат многу податлив мозок, што им дозволува да се развијат во соглсаснот со нивната животна средина и искуства.

Но, оваа нивна податливост, исто така ги остава ранливи zа развојни проблеми, доколку доживеале екстремен стрес, како што е запоставување или злоупотреба.

Истражувачите од Универзитетот во Орегон користеле скенери со магнетна резонанца, за да го проучат мозокот на 20 бебиња, додека тие спиеле.

Кенгур нега - техника при која предвремено родените доенчиња остануват во контакт кожа со кожа, на градите на родителите, наместо да се стават во инкубатор - се покажа дека има траен позитивен ефект врз развојот на мозокот,  како што открија истражувачите од Универзитетот Лавал.

 

Бебињата сакаат да имитираат. Прашајте го било кој родител и тој ќе ви каже дека бебињата имитираат звуци, изрази на лицето и активностите кои ги набљудуваат. Сега новите истражувања од Универзитетот Конкордија, објавени во списанието Infant Behavior and Development, покажаа дека бебињата можат да направат разлика помеѓу веродостојни и не-веродостојни извори. Едноставно кажано, повеќето деца нема да следат ако претходно биле излажани од страна на некој возрасен.

Кога жената ќе се породи често пати новороденчето се повива и се остава да спие во нејзина близина во свое креветче или се одвојува во друга соба, за мајката да може да се одмори. И покрај тоа што ова е вообичаена практика, новите истражувања објавени во Biological Psychiatry обезбедија нови докази дека одвојувањето на бебињата од нивните мајки е стресно за нив.

Современите мајки кои ги избегнуваат традиционалите рутини и ги хранат своите бебиња на нивно барање, може да им помогнат за да не добијат прекумерна телесна тежина подоцна во животот.
 

Бебињата на кои им била дадена еднократна терапија со антибиотици во првите 6 месеци од животот се покажало дека имаат за 40% поголеми изгледи дека ќе добијат астма. Оние пак кои примиле два пати терапија со антибиотици во првите 6 месеци по раѓањето, имале зголемен ризик од дури 70%.

Ова го покажала студија на научници од Универзитетот Јеил и е последна од серијата на студии за влијанието на лекарствата врз развојот на астмата во детството.

Познато е дека бебињата на мајките кои пушат имаaт поголем ризик од Синдромот на ненадејна смрт или смрт во колевка (SIDS), но сега научниците мислат дека открија зошто се случува тоа.

Тие сметаат дека виновник за зголемениот ризик е влијанието на никотинот врз развојот на центрите во мозокот кои го регулираат дишењето.

Научниците откриле дека бебињата на жените кои пушеле во текот на бременоста имале почести епизоди на паузи во дишењето - апнеа.
 

Децата кое се зачнати во доцна зима или рана пролет имаат поглем ризик за развој на алергии на храна.

Ризикот за разој на алергија на храна кај децата зависи и од тоа во кој период од годината го поминале првото тромесечие од нивниот развој. Се препоставува дека за тоа е виновна високата концентрација на полен од дрвјата во пролетните месеци, во периодот кога кај бебињата е почетокот на формирање на антителата.

Pages