Бебе

Научниците открија дека колку подолго бебето е исклучиво на мајчино млеко, без додавање на вештачко - има помали шанси да добие разни инфекции.

Доењето во период од 6 месеци, ги штити децата од инфекции.

Резултатите покажаа дека децата кои се исклучиво (ексклузивно) доени во првите 6 месеци се значително поздрави, од оние хранети со адаптирано млеко.

Канадска студија покажа дека контактот кожа со кожа со бебето, за новите мајки можеби е најдобриот начин да се опуштат после бременоста.

Истражувачите од Универзитетот St. Francis Xavie откриле дека мајките кои по неколку часа во текот на денот ги држеле бебињата во контакт кожа со кожа, имале попозитивни мајчински чувства и помалку страдале од пост-породилна депресија.

Откриено е дека вештачките формули на млеко содржат високи количини на алуминиум, што може да доведе до здравствени проблеми покасно во животот.

Научниците ги испитале водечките производи на вештачко млеко во Велика Британија и утврдиле дека количеството на алуминиум е многу повисоко од она што е законски дозволено да биде присутно во водата.
 

адаптираното мелко има алуминиум

Истражувачите открија дека прегратката за бебињата делува како шеќерот за олеснување на болката.

Давањето на бебињата зашеќерена вода за да им се намали болката при примањето на вакцина или инекција не помага, а прегратката од мајката може подобро да ја заврши таа работа.

Се покажало дека контактот кожа на кожа со мајката, им помага на бебињата за олеснување на болката.

Хормонот окситоцин беше интензивно проучуван откако се пронајдоа докази дека придонесува за социјално поврзување помеѓу љубовниците, пријателите и колегите. Освен тоа окситоцинот игра и огромна улога при породувањето и мајчинското однесување. Но интересно е што новите истражувања открија дека окситоцинот игра голема улога и во преминот кон татковството.

Многу мајки го намалуваат доењето или прекратуваат со доење порано отколку што би требало. Понекогаш тоа го прават по свој избор, но многу често не.

Прво осигурајте се дека навистина немате доволно млеко. Понекогаш бебето може да не сака да цица заради неправилно поставување на градата или неправилна положба. Ако навистина немате доволно млеко постојат некои едноставни работи преку кои со малку упорност и трпение ќе си помогнете да си го решите проблемот.

 

 

Како да го подобрите квалитетот на млекотодоење на бебеСовет број 1 е одморот. Обидете се колку можете повеќе да одмарате. Уморот е непријател на млекото. Кога вашето бебе одмара, обидете се и вие да преспиете. Не се обидувајте да завршите премногу обврски и избегнувајте премногу гужва. Така ќе си го обезбедите квалитетот на млекото.

Веројатно дека нема да ви биде потребна некоја поголема промена во вообичаената здрава исхрана.

До крајот на вториот месец повеќето бебиња можат:

 

  • Да следат со поглед предмет кој е одалечен 15-25 см од нивното лице.
  • Да се насмевнат како одговор на вашата насмевка.
  • Испуштаат звуци и гугаат.

 


Некои бебиња можеби ќе можат:

 

Pages