Бременост

бебе во стомакото на мајката

Рибиното масло е витално за правилен развој на мозокот на бебињата во стомакот на мајката и после раѓањето. Недостатокот на масните киселини кои се наоѓаат во рибите и некои други храни го ограничуваат растот на мозокот за време на феталниот развој и раниот развој на бебињата

Чиа семките имаат мал број на калории, но затоа се многу богати со хранливи состојки. Всушност, чиа семките се вонредно богати со антиоксиданти и многу лесно можат да се додадат во различни јадења (смуди, супи итн.) па со тоа е многу лесно да ги инкорпорирате во вашата исхрана.

мајка и бебе

Она што одамна било познато помеѓу постарите генерации, сега го потврдува и науката. Студија сугерира дека бременоста помага да се обнови способноста на ткивата на мајката да се регенерираат и има подмладувачки ефект.

хормони во бременоста

Бременоста, породувањето и периодот после нив зависат од хормоните. Хормоните се заслужни за промените на вашето тело од почетокот на бременоста, па се до моментот кога ќе го држите вашето најмило во прегратка.

снимка од ултразвукот

Како што се наближува крајот на бременоста бебињата во стомаците на мајките се помалку и помалку ги допираат своите лица. Истражувачите велат се надеваат дека овие шокантни докази за она што го предизвикува пушењето на мајката кај бебето ќе ги мотивираат идните мајки да престанат со пушење во бременоста.

бебе во матката

Кога родителите отишле на преглед воопшто не очекувале дека ќе го видат ова. Малото бебе се оттурнува со стопалата од ѕидот на матката и се ниша напред-назад.

новороденче и родители

Ризиците кои се поврзани со царскиот рез вклучуваат: побавно зарепнување на мајката, пропуштени добродетелни бактерии за бебето (важноста на микробиомот е огромна и има долгорочно влијание врз здравјето), зголемен ризик за инефкции итн.

бремена жена

Хормоните на тироидната жлезда помеѓу другото го регулираат метаболизмот на материја и енергија во организмот. Недоволното производство на тироидни хормони или хипотироидизам може да предизвика симптоми како умор, чувствителност на студ, констипација, депресија итн.

идни родители

Не чекајте да се сретнете во родилна сала за да почнете да ја градите врската со вашиот син или ќерка. Иако сеуште не можете да го видите бебето, сега се создава силната врска помеѓу вас, која ќе трае доживотно.

трудница

Сигурно сте слушнале дека се вели дека трудница која има киселини, ќе има бебе со многу коса и сигурно сте помислиле дека станува збор за смешните бабини деветини.

Pages