Бременост

КАКО ДА ГИ ПРЕПОЗНАЕТЕ СИМПТОМИТЕ НА БРЕМЕНОСТ

Веројатно не постои ниту една жена, која некогаш не ги ловела и не се прашувала за симптомите на бременост. Симптомите на рана бременост може да бидат различни не само за секоја жена, туку и за разни бремености кај една иста жена. Следниве симптоми може да послужат како ориентационен водач. Често пати симптомите на рана бременост се многу слични на оние симптоми пред добивање менструација. Најсигурно сомнежите ќе ги потврди домашниот тест за бременост или Вашиот гинеколог.
 

Кога се јавуваат утрински мачнини во бременоста

 

Терминот утрински мачнини во бременоста, не е многу соодветен термин. Терминот доаѓа од таму што кај голем број трудници мачнините започнуваат наутро, а како одминува денот се намалува нивниот интензитет. Но утринските мачнини всушност можат да се јават во било кое време на денот или вечерта, а понекогаш можат да бидат присутни и во текот на целиот ден.

 

Во една Холандска студија се покажа дека жените имаат помали изгледи да ја имаат најопасната форма на дебелина, ако почнат со земање на пробиотици од првото тромесечие на бременоста. Пробиотиците се бактерии кои помагаат да се одржи здравата рамнотежа на бактерии во дигестивниот тракт, со тоа што го спречуваат претераното размножување на штетните бактерии. Тие се нормален дел од дигестивниот систем и играат улога и во контролирањето на инфекциите.

Во анализата биле комбинирани 2 одвоени студии. Првата студија покажала дека жените кај кои ќе се развие прееклампсија во текот на бременоста, во последните седмици од бременоста имале мало намалување на функцијата на тироидната жлезда.

Втората студија покажала дека жените кои имале прееклампсија во бременоста, имаат поголеми шанси за намалување на тиродината функција, после 20 и повеќе години од породувањето, од жените кои немале прееклампсија.

Одамна се знае дека нивото на фолати (природна форма на фолна киселина) во бременоста е многу важно за нормален развој на нервниот систем на бебето.

Направена е студија која покажала дека жените со знаци на депресија имаат поголем ризик од предвремено породување. Колку знаците на депресија биле поизразени, толку бил поголем и ризикот.

Во студијата учествувале 791 бремена жена од Сан Франциско и неговиот окгруг и траела од Октомври 1996 г до Окомври 1998 г. Повеќето од жените (98,5%) не примале никакви антидепресиви, па тоа ја прави студијата поверодостојна, затоа што лекарствата не можеле да ги замаглат резултатите.

На повидок е нов доказ дека правилната, здрава исхрана во текот на бременоста е многу важна за здравјето на бебето.

Децата чии мајки во текот на бременоста секојдневно јаделе зеленчук, имаат помали изгледи дека ќе заболат од дијабетес тип 1.

Ова е покажано во една студија во јужна Шведска, во која биле опфатени 6000 деца. Резултатите се објавени во списанието Педијатриски дијабетес. Пред нешто конечно да се каже, ќе треба да се направат уште испитувања вели клиничкиот нутриционист Hilde Brekke.

Pages