Бременост

Се сеќавате на оние моменти кога бебето мрда, тато ќе ја стави раката на стомакот и тоа ќе престане или пак не може да го почувстува. Е овие татковци со помош на технологија имаат привилегија на себе да го почувстуваат секое движење на бебето

мачнини во трето тромесечие

Првото тромесечие од бременоста е познато по така наречените утрински мачнини. Велиме така наречени, бидејки тие често знаат да трајат и по цел ден. Но, понекогаш мачнините можат да се јават и во третото тромесечие.

трудница со велосипед

Вежбањето во бременоста влијае на расположението, го намалува ризикот за гестациски дијабетес кај мајките и дебелина кај децата, овозможува полесно постпородилно закрепнување и позитивно влијае врз здравјето. Но, придобивките од вежбањето во бременоста се уште поголеми.

храбрата мајка

Ashley Bridges (24) ја направила крајната жртва за нејзиното неродено бебе, со тоа што одбила третман со хемотерапија кога во бременоста и бил дијагностициран рак на коските.

трудница

Околу три четвртини од сите трудници доживуаат губење на здив во бременоста. Понекогаш се задишувате или не можете да земете здив. Кратка прошетка може да ве натера да дишете како натпреварувач, кој трчал на трка од 100 метри.

мајка и новороденче

Секоја жена има право на највисок можен стандард на здравје, вклучувајки го и правото на достоинствена, грижа со почит за време на бременоста и породувањето.

фталати во парфемите

Хемикалиите од шминката, парфемите, освежувачите на воздух и пластичните садови можеби стојат зад зголемемувањето на астма кај децата. Бебињата кои биле изложени на високи нивоа на фталати во матката, имаат до 78% поголем ризик за астма.

породување снимено со МРИ

Една мајка од Германија уште во 2010 година решила како свој придонес за науката да се породи во машина за магнетна резонанца, за да може детално од внатре да се следи процесот на раѓање.

трудница

Кога бременоста се опишува во розови бои, се вели дека тоа се најубавите 9 месеци во животот на жената, период кога таа блеска, ужива итн. Во реалноста тие 9 месеци си имаат свои предизвици, а некои од нив и не се многу наклонети кон вашето достоинство.

Pages