Бременост

Како што се ближи крајот на бременоста, сигурно првите знаци на породилните контракции ги очекувате со најголемо нетрпение и возбуда. Познавањето на техниката на мерење на контракциите е исклучително важно.

Познато е дека кај трудниците освен физички промени, исто така се јавуваат и психолошки промени. Стануваат поемотивни и малку позаборавни од вообичано. Научниците тврдат дека тоа се случува со цел, односно мозокот на мајката се подготвува за поврзување со бебето.

Едни од најчестите труднички симптоми се промени на градите. Уште од самиот почеток на бременоста градите почнуваат да се менуваат и да се подготвуваат за доаѓањето и хранење на бебето. Овие промени се нормални и се дел од подготовката низ која минува секоја идна мајка.

Бледата втора црта на тестовите за бременост често пати е многу фрустрирачка за жената која го прави тестот. Иако бледата линија може да се смета за позитивен тест, сепак понекогаш може да биде така наречена евапорациска линија и да доведе до лажен позитивен резултат.

Нова студија покажа дека има поврзаност помеѓу пасивното пушење и губење на бременоста, односно пасивното пушење го зголемува ризикот за спонтан абортус, прерано раѓање на бебето, како и вонматерична бременост.

Жените кои имаат недостаток на Д витамин во бременоста можат да имаат зголемен ризик за развој на тешка прееклампсија - состојба која е потенцијално опасна по живот. Се работи за најголема студија од овој вид, изработена е од Универзитетот за Јавно здравство во Питсбург.

Пренаталната изложеност на алкохол сериозно нарушува некои од главните аспекти на развојот на мозокот, што потенцијално може да доведе до зголемена анксиозност и слаба моторна функција, карактеристично за луѓето со фетален алкохолен спектар на болести (FASD).

Вард Мајлс Милер е среќно 16 месечно бебенце, кое сака да го брка семејното куче. Но тој се родил 15 недели предвреме и првите 107 дена од животот ги поминал во болница, на интезивна нега на неонатален оддел.

Трудниците кои се изложени на фталати имаат зголемен ризик за предвремено породување.

Фталатите можат да се внесат со контаминирана храна и вода, но исто и преку кожата, преку огромен број од козметичките средства, како лосиони, парфеми и дезодоранси.

Pages