Бременост

Бебињата во стомакот на мајката растат со различно темпо и секое си е посебно. Ова се само просечни вредности за големината во плодот во секоја недела од бременоста.

Научниците им сугерираат на идните мајки да слушаат музика во која уживаат и приспивни песни. Тие тврдат дека тоа е добро за развој на мозокот на бебињата.

Долго време се знае дека за време на бременоста плацентата овозможува двонасочно движење на имуни клетки помеѓу мајката и фетусот. Некои од разменетите клетки се способни да формираат линии кои се активни барем половина столетие по раѓањето.

мајка и новороденче

Американскиот колеџ за Акушери и Гинеколози (ACOG) вели дека под полн термин треба да се подразбере бременост, која траела помеѓу 39 недели и 40 недели и 6 дена.

Група од 15 медицински експерти од областа на радиологија, акушерство и гинекологија, како и ургентна медицина , свикана од страна на Друштвото на Радиолози по Ултразвук ( SRU ), препорача нови критериуми за употреба на ултрасонографијата во одредувањето во прво тромесечие дека бременоста не е одржлива ( нема шанси да напредува и да резултира со живородено бебе) .

Фотографката со аргентинско потекло Sophie Starzenski решила да ја документира својата бременост и промените да ги овековечи со својот фотоапарат.

Ретко која нова трудница не си го поставува ова прашање, а најголемиот број жени со нетрпение го чекаат тоа време. Можеби се гледате во огледалото и го испитувате секој сантиметар од вашето тело и барате промени, кои би покажале дека сте бремени.

Pages