Бременост

Читајќи по форумите и пребарувајќи по темите за ризични и проблематични бремености, во надеж дека барем некому ќе помогне вакво искуство, сакам да го споделам и моето искуство и проблемите со кои се соочив во претходните месеци.

Петгодишна студија, во која биле вклучени стотици Европски семејства со мали деца се обиде да го утврди ефектот на Б витамините, фолната киселина, мајчиното млеко наспроти адаптираното, железото, јодот и омега 3 масните киселини врз менталниот, емотивниот развој и однесувањето кај децата од раѓање па до 9 годишна возраст.

На скринингот во 24-та недела на Сара и кажале дека мозокот на бебето не се развил како што треба, дека има само едно око и нема шанси да преживее. Лекарите ја советувале да земе апчиња кои ќе предизвикаат прекин на бременоста, но тие немале ефект. Потоа и рекле дека треба веднаш да ја породат.

Претходно бројни студии покажаа дека бремените жени кои пијат млеко имаат бебиња со поголема тежина и раст. Но сега студија покажа дека бенефитите продолжуваат и во тинејџерските години - нивните деца се повисоки и имаат повисоки нивоа на инсулин, што укажува на тоа дека имаат помал ризик за дијабетис тип два.

Во студија на деца во Шведска, биле следени 24 бебиња до две годишна возраст. Девет од нив биле родени со царски рез, а 15 биле родени природно, со вагинално породување.

Децата кои биле родени со царски рез имале послаб диверзитет на микрофлора во првите две години од животот, отколку оние кои биле родени вагинално.

Пушењето во бременоста може да ги зголеми шансите за развот ја хронични проблеми со белите дробови дури и во наредните 3 генерации. До овакво откритие дојдоа научниците од Институтот за Биомедицински Истражвања на Харбор.

Моментално препораките на Светската Здравствена Организација се папочната врвца да се пресече во рок од 1-3 минути по раѓањето. Но, научниците откриваат дека на тој начин бебето се доведува во ризик од недостаток на железо.

Во бременоста зголеменото ниво на хормонот прогестерон предизвикува опуштање на мускулатурата, а со тоа и опуштање на кружниот мускул, кој го дели желудникот од хранопроводот

Кога сте бремена како секој да си зема за право да ви раскажува разни бабини деветини, митови, суеверија итн. Опсегот кој го зафаќаат овие приказни е огромен, но тука ќе се осврнеме на 6 мита за бременоста.
 

бременост трудница

1. Ниското носење на бебето значи дека е машко


Pages