Бременост

Бременоста освен убави, си носи и свои помалку пријатни нешта, но сето тоа е очекувано и се издржува кога ќе помислите на наградата која ќе ја добиете по деветмесечната авантура.

Да, вистина е, трудниците често се во ситуација да лажат. Дали е тоа последица на дополнителното внимание или пак на притисокот да се биде слика на совршена мајка во прогрес, не знаеме, но од трудничките усти излегуваат добар број на извртени вистини.

Еве ги 10-те најчестите труднички лаги:

1 Не сум бремена

Многу жени го негираат својот блажен статус, се додека не се спремни да го кажат тоа.

2 Не ми е битно дали е момче или девојче

Студија на болницата Хенри Форд, покажа дека пренаталната изложеност на домашни миленичиња, начиниот на породување и расата се 3 клучни факори за развој на алергија кај деца до 2 години.

Истражувачите од Хенри Форд откриле дека децата со пренатална изложеност на домашни миленичиња имаат пониско ниво на антителата имуноглобулин Е, или IgE, од раѓањето до возраст 2 год., а IgE се поврзани со развој на алергии и астма.

Клучни наоди:
 

Студија на Институтот за Итражување на детското здравје, во Перт, покажа врска помеѓу бројот на стресни настани доживеани за време на бременоста и зголемениот ризик од проблеми во однесувањето на детето.

Вообичаени стресни настани се: финансиски проблеми, проблеми во односите, тешка бременост, губење на работа, проблеми со другите деца и големи животни стресови, како на пример смрт во семејството.
 

Омега-3 масните киселини кои се наоѓаат во мрсната риба, може да ви помогнат да ја победите пост породилната депресија.
 
Јадењето риба за време на бременоста може да ги намали шансите на жената за развој на постнатална депресија.
 
Резервите кои се складираат во текот на бременоста го штитат менталното здравје на жената, во наредните месеци после породувањето.
 
Постнаталната депресија се јавува кај околу 13% од новите мајки - и во сериозни случаи може да трае подолго од една година.
 

Бременоста е период исполнет со огромни промени, не само на физчико, туку и на емотивно ниво. Промените на расположението во бременоста се нормална појава и се само еден нејзин аспект.

Извор на промените на расположението во бременоста можат да бидат физичките промени во телото, како мачнините, киселините и уморот, но во игра се и огромните промени во хормоналната рамнотежа.

Промени на градите

Градите се подготвуваат за доење на бебето, па тие во бременоста претрпуваат големи промени. Зголеменото количество на естроген и прогестерон прави градите да бидат потечени, болни и чувствителни. Добар градник кој ќе дава добра потпора е далеку од луксуз, тоа ќе ви ја намали непријатноста.

Pages