спермограм

Со моркови и домати до поздрава сперма

Интернационална студија, предводена од Харвард, покажа дека зеленчукот со жолта и портокалова боја ја подобрува машката плодност, но морковите биле тие кои имале најголемо влијание.

Во Британија е пуштен во продажба првиот домашен тест за проверка на плодноста кај мажите

Викендов во продажба е пуштен првиот домашен тест наречен SpermCheck, кој овозможува проверка на состојбата на спермата кај мажите во домашни услови.

Секојдневните сексуални односи помагаат за да се намали ДНК оштетувањето на сперматозоидите и ја подобруваат плодноста

Според австралиска студија презентирана на годишното собрание на Европското Здружение за Репродукција и Ембриологија, секојдневното ејакулирање во текот на 7 дена го подобрува квалитетот на машката сперма со тоа што се намалува процентот на оштетувањето на ДНК.

Досега немаше консензус помеѓу лекарите за тоа дали треба или не треба воздржување од сексуални односи неколку дена пред овулацијата.