Дете

семејно насилство

Децата кои живеаат во домови со насилство и трауми, имаат значително пократки теломери - кои пак се клеточни маркери за стареењето. Студија на Универзитетот во Тулан покажува дека домашната средина е важна за намалување на негативното биолошко влијание врз живототите на малите деца.

родител и дете

Студија на МИТ покажа дека децата познаваат кога се излажани и не само тоа, туку тие препознаваат и кога намерно не им се даваат информации. Ако сметаат дека ги лажете, тие ќе се обидат самите да ги пополнат празнините.

Децата имаат тенденција да истражуваат со тоа што предметите ги ставаат во уста, но исто така опасноста од задушување се јавува и заради тоа што тие сеуште не знаат добро да ја соџвакаат и да ја голтнат храната, како и тоа што имаат тесни дишни патишта - кои лесно можат да се блокираат, а воедно не можат силно да искашлаат за да го исфрлат страното тело.

Пасивното пушење кај децата води до задебелување на ѕидовите на артериите, што значи дека децата имаат повисок ризик за ифаркт и мозочен удар покасно во животот.

Новите истражувања покажуваат дека бебињата не само што го префаќаат стресот на нивната мајка, туку тие исто така покажуваат соодветни физиолошки промени.

Студија открива дека свирењето на музички инстурмет го зајакнува мозокот, а најголема корист се постигнува ако со лекциите се почне на рана возраст до 7 години.

Немојте да ме сфатите погрешно, 2 годишните дечиња се прекрасни. Тие се радознали и независни. Како и да е, овие две карактерни квалитети исто така правеа да сакам да си ја искубам косата и да си ја удирам главата во ѕидот. (само сум искрена)

Pages