Дете

Американската агенција за храна и лекови предупредува дека многу играчки со ласер, како пиштоли, мечеви и сл. можат да ја оштетат зеницата во окото.

Психологот Линда Пападопулос преку своите истражувања утврдила дека едноставните игри како криенка или школка се клучни за да ги спречат децата да бидат загрижени за својата тежина или да имаат негативно мислење за својот изглед.

Децата на претшколска возраст кои бие занемарувани или емотивно злоставувани покажуваат низа на емотивни потешкотии и лоши мајка - дете интеракции, кои бараат навремена евалуација и интервенции.

Доењето го подобрува развојот на мозокот за 30%, покажа нова студија. Бебињата кои се ексклузивно доени барем 3 месеци, имаат до 30% зголемен пораст во клучните делови на мозокот кои ги контролираат јазикот, емоциите и разбирањето.

Сигурно вашето дете барем еднаш ги изговорило зборовите: Мамо може ли да добијам милениче? Пред да ја отфрлите идејата, размислете за причините заради кои тоа може да биде добра работа. Без разлика дали се работи за куче или на пример морско прасе, еве 5 причини заради кои тоа може да е многу корисно за децата.

Децата кои се изложени на високи нивоа на антибактерискиот агенс триклосан се изложени на зголемен ризик од развој на алергии на храна и алергии на животната средина.

 

Антибактериските сапуни го зголемуваат ризикот од појава на алергии

 

Истражувачите открија дека прашината од домовите со кучиња нуди заштита против респираторен вирус, кој е поврзан со појавата на астма кај децата.

Респираторниот синцицијален вирус (RSV) е чест кај доенчињата, но колку се потешки симптомите толку е поголема веројатноста дека ќе се развие во астма.

Во неодамнешна студија, Kei Fujimura, од Универзитетот во Калифорнија, откри дека прашината во еден дом со мачка или куче е различна од прашината во домовите без миленичиња.

Pages