Дете

Љубовта на таткото придонесува исто толку - а понекогаш и повеќе за развојот на детето колку и љубовта на мајката. Ова е еден од многуте наоди, кои произлегоа од една нова голема анализа на истражувања за моќта на родителското отфрлање и прифаќање во обликувањето на нашите личности како деца и во зрелоста.

Ronald Rohner - од Универзитетот на Конектикат и коавтор на студијата вели:
 

Способноста за доверба, љубов и решавање на конфликтите со саканите почнува уште во детството - многу порано отколку што можеби мислите.

Психологот Jeffry A. Simpson - автор на студијата, заедно со колегите W. Andrew Collins и Jessica E. Salvatore од Универзитетот на Минесота, велат:

 

Бебињата сакаат да имитираат. Прашајте го било кој родител и тој ќе ви каже дека бебињата имитираат звуци, изрази на лицето и активностите кои ги набљудуваат. Сега новите истражувања од Универзитетот Конкордија, објавени во списанието Infant Behavior and Development, покажаа дека бебињата можат да направат разлика помеѓу веродостојни и не-веродостојни извори. Едноставно кажано, повеќето деца нема да следат ако претходно биле излажани од страна на некој возрасен.

Кортизолот - хормон на стрес кај луѓето, ја мобилизира енергијата и ни помага да одговориме на потенцијална закана, кога сме под стрес. Зголемените нивоа на кортизол се адаптивни - тие ни помагаат да се прилагодоме на променливите околности и да се справиме со стресорите кога тие ќе се појават - но хронично високо ниво на кортизол може да има негативни ефекти врз тоа како функционираме, особено врз нашиот имунолошки систем.

Кога нивните родители се разведувале, децата се бореле со математиката и склучувањето на пријателства , покажа студија во САД.

Тие често заостанувале зад соучениците, чии родители останале во брак, и страдале од анксиозност, чувство на осаменост и тага - а може никогаш да не успеeле да се израмнат академски со нив.
 

Разводот на родителите остава трајни последици врз децата

Ова го покажа новото истражување, децата кои учествуваат во заеднички семејни оброци имаат помали шанси дека ќе се свртат кон брза храна и дека ќе бидат дебели.

Ова е исклучително важно во време кога во западните земји дебелината кај децата станува епидемија.

 

Заедничките семејни оброци не само што помагаат во градење на семејните односи, туку имаат и здравствени придобивки

 

Студија на Институтот за Итражување на детското здравје, во Перт, покажа врска помеѓу бројот на стресни настани доживеани за време на бременоста и зголемениот ризик од проблеми во однесувањето на детето.

Вообичаени стресни настани се: финансиски проблеми, проблеми во односите, тешка бременост, губење на работа, проблеми со другите деца и големи животни стресови, како на пример смрт во семејството.
 

Со години родителите се загрижени заради гледањето премногу телевизија, сега студија покажа дека тоа е навистина лошо за здравјето на нивните деца.

Pages