Дете

Вулгарните телевизиски емисии и облеката - која личи на онаа на возрасните, ги принудуваат децата да пораснат пребрзо, велат загрижените родители.

Сите сме виделе тврдоглаво дете. Тоа и самото не знае што сака. Бара играчка, потоа ја фрла на земја... дај ми друга, не ја сакам оваа, дај ми ја онаа, земи ме во раце, пушти ме доле... , сето ова детето го бара со плачлив глас.

Пристапот во воспитувањето силно и директно влијае врз тинејџерите кога станува збор за тешко пиење, кое се дефинира како пет или повеќе пијалоци по ред. Ова се резултати на студија на Brigham Young Универзитетот, предводена од Проф. Стивен Бар и коавторот Џон Хофман.

1. Рацете ми се мали. Ве молам не очекувајте совршенство секогаш кога ќе го направам креветот, секогаш кога ќе нацртам слика или ќе ја фрлам топката. Нозете ми се кратки, ве молам да забавите, така што можам да одам во чекор со вас.
 

Долгогодишна студија покажа дека децата кои имаат ниско ниво на самоконтрола уште на возраст од 3 г., почесто имаат здравствени проблеми, зависност од супстанции, финансиски проблеми и криминално досие додека достигнат 32 години.

Децата со згоеност покажуваат знаци на срцево заболување, кое нормално се забележува кај средовечни луѓе.

Зголеменото стврднување на аортата е нешто што вообичаено се гледа кај средовечните возрасни луѓе со кардиоваскуларни заболувања. Сега истата состојба е забележана кај згоените деца.

Водачот на студијата Др. Kevin Harris вели дека се работи за процес на стареење на аортата, но кој е забрзан кај децата.
 

Дебелината е опасна за здравјето на децата

 

Дали сте сретнале некое детенце кое има природна сочувствителност и покажува грижа за чувствата на другите? Кое е спремно да соработува и не инсистира да биде по негово? Веројатноста е дека неговите родители покажувале голема грижа, често го гушкале, веројатно дека било доено, спиело со неговите родители и било охрабрувано да си игра со другите деца.

Pages