Справување со неплодноста
Moderator: Модератори
ТУКА
Придржувајте се до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани или едитирани. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, започнете нова.
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 4049
- Придружен: 24 Oct 2011, 14:34
- Му се допанале: 1286 пати
- Им се допаднал: 1103 пати
Справување со неплодноста
Post by Lejla7 » 01 May 2012, 17:14
Сакав само да се пожалам нешто зошто освен на маж ми (а и нему веќе му е преку глава) нема кому да кажам.
Денес толку бедно се почуствував додека бевме на излет поради мојов проблем со неплодноста. Сопругите на другарите на маж ми се сите бремени и јас се најдов во ситуација да немам за што да разговарам со нив, имено цело време разговараа само за бременоста, стомаците, мрдањето на бебињата...јас нормално немав што да кажам на темата, а најстара сум од сите. А не можев ни да ја сменам темата, ќе си кажат ете завидува, не сака ни да разговара за тоа. Само што не заплакав. Некако се почувствував сосема безнадежно и изолирано.Што ако јас никогаш не го доживеам тоа? Како ќе се справам со тоа? Не ме сфаќајте погрешно, мило ми е за сите нив и им посакувам се најубаво, но ете тешко ми падна. Во исто време и чекав да добијам. Каков парадокс.
Дали сте се почувствувале и вие вака или само јас сум изрод? Како се справувате со ваквите ситуации?
-
- Администратор
- Мислења: 11056
- Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
- Му се допанале: 5853 пати
- Им се допаднал: 3576 пати
Re: Справување со неплодноста
Post by Debora » 01 May 2012, 17:48
Јас не знам што да кажам оти моите пријателки беа постари од мене, а и јас се омажив покасно и веќе скоро сите си имаа деца, па не минувавав низ ова, а можеби и ме пазеле... па внимавале да не се почувствувам отфрлено. (confus) На работа колешките ми беа постари од мајка ми, па така изгледа дека воопшто не се соочив со ова.
Во секој случај јас не верувам дека си изрод, веројатно сите се чувствуваат така и верувам дека кога ќе ја прочитаат темава, ќе имаат што да кажат другите. (kup)
Ти праќам силна гушка, ние тука секогаш се разбираме и за тоа и си го имаме форумов. За да си кажеме што не мачи, тишти, радува итн. (a2) (a2) (a2)
Еве на пример да си седела со мене, цело време ќе сум ти зборувала за кучиња. (rolll)
-
- Безрезервен форумски другар
- Мислења: 2680
- Придружен: 15 Sep 2011, 16:12
- Му се допанале: 266 пати
- Им се допаднал: 861 пати
Post by belomorka » 01 May 2012, 19:08
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1603
- Придружен: 30 Apr 2011, 00:18
- Му се допанале: 216 пати
- Им се допаднал: 588 пати
Post by imambebe » 01 May 2012, 21:00
Post by TinaV » 01 May 2012, 22:44
-
- Форумски домаќин
Post by Lejla7 » 01 May 2012, 22:56
Дебора, сфатив што сакаш да ми кажеш - дека сите прават муабет за тоа што нив ги интересира, ете ти на пр. за кучиња, но мислам дека сепак на оваа твоја тема никој нема да се почувствува отфрлено или непријатно...а да сме седеле двете верувај баш ќе имав што да ти кажам и јас -половина излет го поминав во собирање коски за кучето на сестра ми (rolll) (rolll) (rolll)) Ти благодарам за поддршката мила (a2) (a2) (a2)
Сепак треба да се покаже малку чувствителност кога се знае дека постои проблем, нели? (Мислам сепак беше малку невкусно од страна на моиве трудници) Донекаде можеби беше крив и мојот ПМС, но сепак (unsure) (unsure) (unsure)
Беломорка, следниот пат ќе пробам и јас некоја од твоите тактики ;-) ;-) ;-)
Уф, Сакамбебе, лани на роденден на внук ми од девер бевме ставени да седиме во делот за постарите со образложение дека немаме деца (sad1) (sad1) (sad1), а во другиот дел беа мајките со децата. претходната година пак (со исто образложение) не бевме ни поканети (sad1) (sad1) (sad1) Тотално разбирам што те повредило толку
Уште еднаш (a2) (a2) (a2) до сите
-
- Форумски домаќин
Post by Lejla7 » 01 May 2012, 23:07
Сфаќам што сакаш да кажеш, и не мислам дека ги кривам другите за тоа што немам јас деца, но сепак малку треба да се има чувство и доблест и да се внимава дали нашите постапки ги повредуваат другите луѓе (под постапки не ги подразбирам ситуациите кога мајките ги гушкаат своите деца, или пак зборуваат за нив, ама тоа зборување пак и не мора да биде нон стоп)
И знам и дека не треба да се самосожалувам и затоа сте тука вие и овој форум за да ме потсетите на тоа. Благодарам мила (a2) (a2) (a2) Едноставно понекогаш има такви моменти и само сакав да споделам
Post by Trena » 02 May 2012, 00:16
И јас сум била и во еднат и во другата ситуација, па можам да ти кажам како е и од двете страни на огледалото.
Иако сега имам 2 деца , сум била во период кога не сум можела да останам трудна, па после сум била во истиот период ,плус со еден спонтан , а и сега имам познанички кои немаат деца.
За мене најтежок бил периодот кога сум посакувала бебе,а сум го немала.
Тоа се многуууууу тешки моменти.Една од најголемите болки на душата.
Толку сум била разочарана што сум мислела дека никогаш нема да добијам бебе ,а дека баш ко за инает има бебиња на секое ќоше. (smile)
Секој муабет ми бил една голема лупа со која и ненамерните ситници биле преувеличени.
Сега , како мајка пак ,можам да ти кажам дека секоја мајка не ни знае да поведе муабет без да се инволвира детето/децата.Не постои сила која ќе може да ги регулира чувствата на мајките по тоа прашање.
Верувам дека никој намерно пред тебе не истакнува ништо. Мислам дека и самата си свесна за тоа, па како што вели „колешката“ Тина , неможат мајките да не ги гушнуваат децата поради тоа.
Не сум запознаена со твојот проблем на неплодност , но ти посакувам што побргу да го почувствуваш чувството „знам да правам муабет само за моите деца“ (a2)
Post by kikica » 02 May 2012, 10:33
-
- Администратор
- Мислења: 11056
- Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
- Му се допанале: 5853 пати
- Им се допаднал: 3576 пати
Post by Debora » 02 May 2012, 12:22
Јас сум имала прилика и намерно да сакаат да ме повредат за да ме испровоцираат да направам нешто околу тоа - во прашање беа "пријатели" (rolll) не успеаја во планот и наместо да плачам, се смеам на нивната себичност и плиткост (самите ми кажаа што сакале да постигнат со нивните зборови). Темава ме натера да размислам како се справувам, зошто не ме повредуваат и одговорот мислам дека е: Се сакам и се прифаќам оваква каква што сум. Ова не е фраза. Не се чувствувам помалку вредна, ако некој не ме покани оти немам деца, значи дека не заслужува да одам на нивниот роденден и наместо да плачам ќе го правам тоа што ме прави среќна, прошетка со мм, кучето (tongue) , пријателите (кои зборуваат за децата - што е најнормално, ама па не цело време оти сакаат нешто да слушнат и од мене (thumbup) )
Сакајте се самите себе, ве сакаат вашите мажи, сестри, мајки, татковци ... се сакаме ние тука. (a2) Уживајте во она што го имате, наместо да се сконцентрирате на она што сеуште го немате - а ќе дојде. (love5)
И над се... Бог не сака и Он нека го исцели секое скрешно срце и нека ја однесе насобраната тага. Еден ден се ќе биде поинаку. (bu)
Ви праќам многу љубов и сииилни гушки на сите тука.(l2)
Return to “Разно за неплодноста”
- Добредојде и да се запознаеме
- ↳ За форумов
- ↳ Технички прашања
- ↳ Да се запознаеме
- Забременување
- ↳ Во очекување на бременост
- ↳ Забременување
- ↳ Неплодност
- ↳ Испитувања на неплодност
- ↳ Дијагнози на неплодност
- ↳ Медикаменти