Спермограм и спермокултура

Кои испитувања се праваат во случај на неплодност, резултати од испитувањата на неплодност и што потоа.

Moderator: Модератори

Правила на форумот
ТУКА
Придржувајте се до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани или едитирани. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, започнете нова.
borjana
Редовен член
Редовен член
Мислења: 406
Придружен: 19 Apr 2015, 23:42
Му се допанале: 81 пати
Им се допаднал: 205 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by borjana » 24 Mar 2016, 10:32

http://s22.postimg.org/mdi8vci5d/Share2 ... a389f8.jpg

Што мислите другарки

borjana
Редовен член
Редовен член
Мислења: 406
Придружен: 19 Apr 2015, 23:42
Му се допанале: 81 пати
Им се допаднал: 205 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by borjana » 24 Mar 2016, 10:33

Извинете се обидов но неможам да ја свртам сликата

sweety
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 2260
Придружен: 31 Oct 2013, 19:01
Му се допанале: 958 пати
Им се допаднал: 1200 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by sweety » 24 Mar 2016, 14:18

А да ги напишеш вредностите, неможам да прочитам што пишува крајна дијагноза,

borjana
Редовен член
Редовен член
Мислења: 406
Придружен: 19 Apr 2015, 23:42
Му се допанале: 81 пати
Им се допаднал: 205 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by borjana » 24 Mar 2016, 14:47

Хиповолуминозен примерок е дијагнозата.покасбо ќе ги пишам и резултатите

sweety
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 2260
Придружен: 31 Oct 2013, 19:01
Му се допанале: 958 пати
Им се допаднал: 1200 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by sweety » 24 Mar 2016, 15:04

Искрено незнам што значи тоа, што ви кажа урологот.

Debora
Администратор
Администратор
Мислења: 11055
Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
Му се допанале: 5850 пати
Им се допаднал: 3575 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by Debora » 24 Mar 2016, 15:07

Значи дека волуменот на специменот бил помал, но др параметри се супер и веројатно нема никаков проблем. Дури можеби и не отишло се во садот за собирање. (smile)

SMESKO
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 1422
Придружен: 12 Sep 2013, 12:28
Му се допанале: 1559 пати
Им се допаднал: 912 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by SMESKO » 24 Mar 2016, 17:17

Борјана мила не се разбирам во овие работи,но од се срце ти посакувам да ви се исполни желбата за (b7)

Ви ја праќам целата среќа на светов (prayer)

borjana
Редовен член
Редовен член
Мислења: 406
Придружен: 19 Apr 2015, 23:42
Му се допанале: 81 пати
Им се допаднал: 205 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by borjana » 24 Mar 2016, 22:02

Волумен - 6мл (2-6мл)
Коагулација - присутна (30 мин)
Ликвофакција - 30 мин
Вискозитет - нормален
Фрукроза - 20 (11,1 - 22,2 ммол/л)
Концентрација - 88 (над 20 *10 на 6) во мм
Вкупен број - 52 (над 40)%
бр на прогресивни - 44 (над 10 во мл)
Вкупен бр прогресивни - 26% (над 20)
Нормален облик 72%
девијантни облици 28%
-девијација на флагелум 23%
- ангулиран флагелум 12 %
-без флагелум 8,5%
- двоглави 2%
Аглутинација и Агломерација - нема
герминативни клетки - нема, епителни клетки - нема,
еритроцити,леукоцити и дебрис - нема

Анализа по 60 минути= прогресивни 51% (над 50%), непрогресивни 3%(под 10%),имотилни 46%(под 40%), виталитет 70% (над 40%) мотилитет одлични
Анализа по 120 минути= прогресивни 47% (над 50%), непрогресивни 3%(под 10%),имотилни 51%(под 40%), виталитет 63% (над 40%) мотилитет одлични
Анализа по 180 минути = прогресивни 42% (над 50%), непрогресивни 2%(под 10%),имотилни 55%(под 40%), виталитет 60% (над 40%) мотилитет одлични

Интерпретација= Анализираниот примерок е хиповолуминозен.

Фала ви жени најмногу

Debora
Администратор
Администратор
Мислења: 11055
Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
Му се допанале: 5850 пати
Им се допаднал: 3575 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by Debora » 24 Mar 2016, 22:46

Волуменот ако е 6мл воопшто не е мал. Јас мислам дека се е супер.

borjana
Редовен член
Редовен член
Мислења: 406
Придружен: 19 Apr 2015, 23:42
Му се допанале: 81 пати
Им се допаднал: 205 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by borjana » 24 Mar 2016, 22:55

Сигурно имаат мислено на хипоспермија
Нормоспермија е од 60 до 120
хипоспермија од 20 до 60. а кај нас вкупен број 52, и само 26 прогресивни.и јас си правам филмови.
тоа со волуменот од 2 до 6 мл е реф вредност кај нас е 6мл повеке личи на хиперволуменизација него на хипо.
дај боже да не добијам на 28. Фала мн сто ми обрнавте внимание и одговоривте.Женички мои (lovet)

Одговори

Return to “Испитувања на неплодност”