Спермограм и спермокултура

Кои испитувања се праваат во случај на неплодност, резултати од испитувањата на неплодност и што потоа.

Moderator: Модератори

Правила на форумот
ТУКА
Придржувајте се до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани или едитирани. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, започнете нова.
Debora
Администратор
Администратор
Мислења: 11047
Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
Му се допанале: 5840 пати
Им се допаднал: 3572 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by Debora » 24 Mar 2016, 22:59

Во 1 мл има 88, а во цел волумен има 52 милиони. Ако се 6 мл, нема логика да е така. Да не се 0,6мл? (confus)

borjana
Редовен член
Редовен член
Мислења: 406
Придружен: 19 Apr 2015, 23:42
Му се допанале: 81 пати
Им се допаднал: 205 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by borjana » 24 Mar 2016, 23:08

незнам, ако е така многу е лошо. а во 1 мл 88 малку се? и во цел 52? чудна работа

Debora
Администратор
Администратор
Мислења: 11047
Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
Му се допанале: 5840 пати
Им се допаднал: 3572 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by Debora » 24 Mar 2016, 23:11

Во 1 мл 88 милиони се СУПЕР. Мм кога испитувал спермограм некогаш имал помал волумен од нормално што има - веројатно и условите во кои се дава примерокот си играат улога. (smile) Јас искрено мислам дека непотребно се грижиш. (a2)

borjana
Редовен член
Редовен член
Мислења: 406
Придружен: 19 Apr 2015, 23:42
Му се допанале: 81 пати
Им се допаднал: 205 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by borjana » 24 Mar 2016, 23:14

(l2) (l2) (l2) , ке те послушам и не се грижам

tina
Член
Член
Мислења: 110
Придружен: 07 Feb 2011, 17:53
Му се допанале: 32 пати
Им се допаднал: 12 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by tina » 25 Mar 2016, 09:39

Првo дa ве пoздрaвaм и дa пoбaрaм мислење зa спермoгрaмoт нa сoпругoт
Пoдвижнoст
Брзa линеaрнa 20%
Спoрa или нелинеaрнa 20%
Непрoгресивнa 30%
Непoдвижнa 30%
Кoнцентрaцијa 42
Вкупен брoј 168.0
Мoрфoлoгијa
Нoрмaлни 44%
Сo прoменa нaглaвa 24
Сo прoменa нa врaт 16%
Сo прoменa нa oпaш 16%
Леукoцити дoстa
Други телa дoстa
Аглутинaцијa имa
Спермoкултурa негaтивнa
Ќе ве мoлaм зa мислење знaм декa не е дoбaр спермoгрaмoт,дaли сo oвие резултaти мoзе дa дoјде дo пририднo зaчнувaње.

borjana
Редовен член
Редовен член
Мислења: 406
Придружен: 19 Apr 2015, 23:42
Му се допанале: 81 пати
Им се допаднал: 205 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by borjana » 25 Mar 2016, 12:32

Тина драга и јас така вчера цел ден се мислев.денес отидов и прашав.доктор ке ти даде стручно мислење.по мое јас мислам дека не е најлош ама не е ни одличен.само еден сперматозоид може да ја заврши работата.леукоцити и др тела како и аглутинати не треба да има.формата на пола е добра на пола не е.подвижноста е на грааница мне е лоша. Може некое витаминче ке добие тм.Секако ова не го земај здраво за готово може јас грешно мислам.само се потрудив моето мисленје од моето истражување да го кажам. (racinja)

tina
Член
Член
Мислења: 110
Придружен: 07 Feb 2011, 17:53
Му се допанале: 32 пати
Им се допаднал: 12 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by tina » 25 Mar 2016, 14:08

Ти блaгoдaрaм Бoрјaнa стo се пoтруди дa ми дaдес oдгoвoр кaј твoјoт сoпруг пaрaметрите се мнoгу пoдoбри,кaквo мислење ти дaде дoктoрoт,зaбoрaвив дa нaписaм декa дијaг нoзaтa е aстенoзooспрмијa.

borjana
Редовен член
Редовен член
Мислења: 406
Придружен: 19 Apr 2015, 23:42
Му се допанале: 81 пати
Им се допаднал: 205 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by borjana » 25 Mar 2016, 14:45

Ne se voopsto losi dobri se rezultatite rece doktorot no ne se najodlicni.so ogled na toa deka i kaj mene ima problem.

Si-si
Нов член
Нов член
Мислења: 2
Придружен: 15 Apr 2016, 03:46
Му се допанале: 1 time

Re: Спермограм и спермокултура

Post by Si-si » 16 Apr 2016, 02:47

Би сакала да ве прашам, колку што исчитав по форумов спермограм се прави на државно само во Скопје или на некоја приватна клиника, а спермокултура може ли во било која мкробиолошка лабараторија, или тоа мора во Скопје?

Debora
Администратор
Администратор
Мислења: 11047
Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
Му се допанале: 5840 пати
Им се допаднал: 3572 пати

Re: Спермограм и спермокултура

Post by Debora » 16 Apr 2016, 12:00

Добродојде Си-Си (dobr) Спермокултура може да се направи и во другите микробиолошки лаборатории, не мора во Скопје.

Одговори

Return to “Испитувања на неплодност”