Безусловна мајчина љубов

Теми за мајчинството и мајките

Moderator: Модератори

Правила на форумот
ТУКА
Ве молиме да се придржувате до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани , едитирани или префрлени во друга тема. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, ве молиме започнете нова.
Одговори
Petra
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 2039
Придружен: 17 Nov 2009, 20:50
Location: God's Kingdom
Му се допанале: 1044 пати
Им се допаднал: 729 пати

Безусловна мајчина љубов

Post by Petra » 20 Jul 2014, 00:54

Веќе има тема на форумот Мајчински чувства, во која можеме да си ја искажеме, опишеме нашата мајчина љубов. Да споделиме кога за првпат сме ја почувствувале...
Оваа тема ја имам замислено поинаку. Овде можеме да постираме примери на дела на безусловната, пожртвувана мајчина љубов. Нејзината заштитничка сила и моќ. Нејзината длабочина, безграничност. Детето не мора да направи нешто мајката да го сака. Мајчината љубов не е од ништо условена. Се што мора да напрвави едно дете е да биде нејзино дете. Таа љубов не се заработува, не се стекнува. Мајчината љубов е несебична, пожртвувана, многу нежност во неа, неисцрпен извор на љубов, болка, страв, но и сила, волја, упорност и борба. Некогаш уморно и немоќно, НО НИКОГАШ НЕ СЕ ПРЕДАВА. Безусловна.
Без сомневање, мајчината љубов е посебен Божји дар за секое дете. Мајчината рака и нејзинот глас полн со утеха, имаат сила да отстранат многу дечји проблеми. Не зависи од тоа како изгледа детето, дали е со одличен успех, дали е совршено, здраво ( дај боже секое дете на овој свет да е совршено здраво :YMPRAY: )високо, ниско...Детето неможе толку да погреши, и со тоа да ја потреси и уништи мајчината љубов спрема него.
И кога детето не би ја возвратило љубовта таа никогаш не престанува. Го дава најдоброто од себе, неуморно се надева, простува, чудесна, милостива, љубезна...
Со својата љубов, трпеливост, храброст таа го го расчистува патот на развојот на личноста која што понатаму следува. Мајчината љубов постои и пред и после раѓањето. Бебето не само дека ја чуствува, туку и ја вдишува мајчината љубов, додека таа го носи во стомакот, во своето срце. Сето она што зрачи од мајчината душа , сетоа она што пламти од мајчиното срце и го осветлува и топли тоа младо човечко битие, се она што детето го прима напоредно со папочната врвца и со мајчиното млеко, припаѓа на нејзиното срце кое ја негува душата на своето дете.
Мајчината љубов не го ограничува времето на бебето, дури и ако тоа се создаде поинаку од нејзините очекувања, замисли. Тое е скапоцен дар за нејзе и му го дава правото кое е должна- да се роди. Не се откажува од надежта. Неродоното бебе целосно зависи од мајката, не треба да биде изневерено. Не е секогаш лесна и едноставна, но е извор на сила и поткрепа. Нашата желба за удобност не треба да ја потисне мајчината љубов.

Petra
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 2039
Придружен: 17 Nov 2009, 20:50
Location: God's Kingdom
Му се допанале: 1044 пати
Им се допаднал: 729 пати

Re: Безусловна мајчина љубов

Post by Petra » 20 Jul 2014, 01:00

Натажена од некои работи што се случија, длабоко ме потресоа овие примери на вистинска безусловна, пожртвувана мајчина љубов. Достојни се да бидат прочитани.

http://tvoebebe.com/INSPIRATIVNI/majcinska-ljubov

Еден ден 11 годишно девојче ја запрашало својата мајка: Мамо, што ќе ми подариш за мојот 15-ти роденден?
Мајката одговорила: Има време дотогаш.
Кога девојчето имало 14 години еден ден се онесвестило и го однеле во болница.
Докторот и кажал на мајката дека има проблеми со срцето и дека веројатно ќе умре.
Кога мајката се вртила кај ќерката, таа ја запрашала: Мамо... дали ти кажаа дека ќе умрам? Мајката одговорила: НЕ, ти ќе живееш! Знам!
Девојчето по некое време ја напуштило болницата. Кога стасало дома нашло писмо, во кое пишувало:
Моја најдрага ќерко, ако го читаш ова, значи дека се поминало како што ти реков. Еден ден ме запраша што ќе ти подарам за твојот 15-ти роденден. Тогаш не знаев што ќе биде тоа, но мојот подарок за тебе е моето СРЦЕ!

Ете толкава е мајчинската љубов, спремна да го жртвува и својот живот за своето дете.

Мајката го носи детето 9 месеци под срцето, а до крајот на животот во срцето.

Petra
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 2039
Придружен: 17 Nov 2009, 20:50
Location: God's Kingdom
Му се допанале: 1044 пати
Им се допаднал: 729 пати

Re: Безусловна мајчина љубов

Post by Petra » 20 Jul 2014, 01:08

Денес го прочитав и овој текст за несебичната љубов на една мајка.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... mgfJlTUvKw

Nakon što se zemljotres smirio, kada su spasioci došli do ruševina kuće mlade žene, vidjeli su mrtvo tijelo kroz pukotine. Međutim, tijelo je bilo u nekako čudnom položaju, klečala je na koljenima isto kao da nekoga obožava, tj. da se moli. Tijelo joj je bilo nagnuto naprijed a njene ruke su podupirale neki predmet. Dok se kuća urušavala, smrskala joj je leđa i glavu. Uz mnogo poteškoća, vođa spasilačkog tima je proturio je ruku kroz uski prolaz kako bi dosegao do ženinog tijela. Nadao se da je žena još uvijek živa. Međutim, hladno i kruto tijelo mu je bio znak da je sigurno preminula. On i ostatak tima su napustili tu kuću i otišli da pretražuju ostale kuće koje su se urušile, trazeći preživjele. Iz nekih razloga, vođa tima imao je neki osjećaj koji gaje natjerao da se vrati nazad do ruševine prethodne kuće gdje su našli mrtvu ženu. Ponovo, kleknuo je na koljena i rukom pretraživao prostor ispod mrtvog tijela. Iznenada, vođa tima je uzviknuo: “Dijete, ovdje je dijete!” Cijeli tim radio je zajedno, pažljivo su uklonili gomile uništenih predmeta oko tijela mrtve žene. Bila je tu 3-mjesečna beba umotana u cvijetnu dekicu ispod njenog mrtvog tijela. Očigledno, žena je napravila najveću moguću žrtvu da spasi svog sina. Dok se kuća rušila, ona je iskoristila svoje tijelo kao zaklon, da bi zaštitila svog sina. Mali dječak je i dalje mirno spavao, kada ga je vođa tima pokupio. Doktor je brzo došao, da provjeri malog dječaka. Nakon što je otvorio dekicu, vidio je mobilni telefon u dekici. Na ekranu je bila tekstualna poruka. Pisalo je: “Ako preživiš, moraš znati da te volim.” Mobilni telefon je kružio iz ruke u ruku spasilačkog tima. Svako ko je pročitao poruku je zaplakao. “Ako preživiš, moraš znati da te volim.” To je majčina ljubav prema djetetu.

Одговори

Return to “Мајчинство”