Леворакост
Подфорум за децата од училишна возраст. Училиште, предизвици, недоумици, убави моменти и пофалби, совети и подршка.
Moderator: Модератори
Правила на форумот
ТУКА
Придржувајте се до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани или едитирани. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, започнете нова.
ТУКА
Придржувајте се до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани или едитирани. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, започнете нова.
-
- Домашен член
- Мислења: 643
- Придружен: 22 Mar 2011, 15:00
- Му се допанале: 2 пати
- Им се допаднал: 20 пати
Re: Леворакост
Post by Marina » 11 Apr 2011, 08:54
bratuced mi pisuva so leva raka,tetka mi nikogas go nema prekoreno ili slicno,da mu kaze deka so desna se pisuva,kako se ima nauceno taka,mislam deka nema nisto loso,barem ja ne bi imala protiv deteto da mi pisuva so leva..a imam edna 'maana' i posebno zabelezuvam kako pisuvaat lugjeto i imam primeteno deka mnooogu glumci , politicari ,drugi javni licnosti pisuvaat so leva,onaka imam primeteno (thumbup)
of topik,tetka mi moze da crta nesto so desnata raka i istoto nesto go crta so levata (vo isto vreme),znam kako mali sekogas ja teravme da ni crta takvi raboti,mn e interesno da se gleda (thumbsup)
of topik,tetka mi moze da crta nesto so desnata raka i istoto nesto go crta so levata (vo isto vreme),znam kako mali sekogas ja teravme da ni crta takvi raboti,mn e interesno da se gleda (thumbsup)
Post by Anabanana » 15 Apr 2011, 11:01
Јас сум левак, а еве и син ми стана левак како мене. Мислам дека нема ништо лошо во тоа да пишува детето со лева рака, освен тоа што раката ќе му биде секогаш извалкана од пенкало или молив од долната страна зошто ја влече преку напишаното.
Се сеќавам дека моите ја прашаа мојата учителка во 1во одделение дали има некој проблем што сум левак ( и мајка ми е но на време ја навикнале да работи и со десна па сега ги употребува двете) но учителката рече дека нема проблем па јас си останав левак.
Така и на Марко не му правам проблем....со која сака рака со таа нека пишува...не гледам ништо страшно во тоа
п.с. сум слушнала дека леваците се многу поинтелигентни луѓе и мислам дека има многу познати луѓе истакнати во својата професија што се леваци.
Се сеќавам дека моите ја прашаа мојата учителка во 1во одделение дали има некој проблем што сум левак ( и мајка ми е но на време ја навикнале да работи и со десна па сега ги употребува двете) но учителката рече дека нема проблем па јас си останав левак.
Така и на Марко не му правам проблем....со која сака рака со таа нека пишува...не гледам ништо страшно во тоа
п.с. сум слушнала дека леваците се многу поинтелигентни луѓе и мислам дека има многу познати луѓе истакнати во својата професија што се леваци.
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 2039
- Придружен: 17 Nov 2009, 20:50
- Му се допанале: 1044 пати
- Им се допаднал: 729 пати
Post by Petra » 17 Apr 2011, 00:23
Levak sum i jas, a mojata kerka e desnucar. Znaci jas se sto pravam pravam so levata raka, a so denata si pomagam.
Porano decata koi pisuvale so leva raka bile mnou maltretirani, ne se prifakala takvata pojava, bila nesto kako bolest tretirana. Koga jas pocnav da odam nauciliste, i koga zabelezaa deka sum levak me ispratija na testiranje vo socijalnoto. Sekoja zadaca sto mi bese zadadena ja napraviv so leva raka, pa mi dadoa nekoj dokument 100% levucar, da ne vrsat pritisok da me pravat desnucar. (smile)
Edinsteni poteskotii koi mi se javile nekogas e okolu nekoi pribori, alatki koi se napraveni za desnucari. Na pr. vo restorant imav probleblem so nozevite zapcite im bea za desnucari pa jas morav so sila da secam meso ili pica, pita... (laugh1) Ili pr. sedam na jadenje do desnucar pa se udiram e so racete... (rolll)
Porano decata koi pisuvale so leva raka bile mnou maltretirani, ne se prifakala takvata pojava, bila nesto kako bolest tretirana. Koga jas pocnav da odam nauciliste, i koga zabelezaa deka sum levak me ispratija na testiranje vo socijalnoto. Sekoja zadaca sto mi bese zadadena ja napraviv so leva raka, pa mi dadoa nekoj dokument 100% levucar, da ne vrsat pritisok da me pravat desnucar. (smile)
Edinsteni poteskotii koi mi se javile nekogas e okolu nekoi pribori, alatki koi se napraveni za desnucari. Na pr. vo restorant imav probleblem so nozevite zapcite im bea za desnucari pa jas morav so sila da secam meso ili pica, pita... (laugh1) Ili pr. sedam na jadenje do desnucar pa se udiram e so racete... (rolll)
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1599
- Придружен: 06 Mar 2013, 12:00
- Му се допанале: 294 пати
- Им се допаднал: 689 пати
Post by Vesela » 13 Sep 2013, 15:25
Синко е левучар. Никогаш не ум го терала да пишува или да работи со десна рака. Но малку му е потешко, зошто левучарите се во некој поглед малку хендикерани во користење на технички средства( маус, ножици, острилки). Но за среќа во просветно дело има по нешто за левучари. Така пред некој ден му купив острила за левучари. Синко без проблем наосри молив, лелееее јас 10 минути острев еден молив. Замислете како им е на левучарите, каде се е наменето за деснаци.
Post by NadicaG » 14 Sep 2013, 10:19
веселко многу сум среќна што слушам дека има посебни острилки за левучари и што живее твој синко во овој век да не мора да биде малтретиран и од родители и од наставници за својот дар.Повеќе ја користи десната хемисфера ,а тоа значи полесно размислува дивергентно од конвергентно,неговата имагинација ,неговата интуитивност,дар за творење,склоност кон јазици се негов потенцијал, што можи да се развива во иднина (a2)
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1127
- Придружен: 03 Aug 2013, 02:50
- Му се допанале: 1340 пати
- Им се допаднал: 892 пати
Post by ripcence » 14 Sep 2013, 16:05
Јас сум левак, пола моја фамилија се леваци ама во тоа време не им давале да пишуваат со лева па сите пишуваат со десна.
Јас кога почнував 1одд. прашуваа моите дали ќе биде проблем, ама бидејќи не беше си пишувам со лева, јас се научив моливот-пенкалото да го држам со раката надолу под текстот така не си ја прљам раката и не размачкувам.
Децава не ми се леваци.
Инаку се на светов е смислено за деснаци, еве на пр. јас учев градежно т-лењирот е за деснаци, мака си мачев во проектите, сите машини за мелење се за со десна рака... на раб. кај нас примија едно девојче за на месара ама машините за сецкање се за деснаци, никако не можеше да се навикне...
Весела не сум знаела дека веќе има понешто и за левучари баш ме радува, иако ние се прилагодуваме (laugh1)
Јас кога почнував 1одд. прашуваа моите дали ќе биде проблем, ама бидејќи не беше си пишувам со лева, јас се научив моливот-пенкалото да го држам со раката надолу под текстот така не си ја прљам раката и не размачкувам.
Децава не ми се леваци.
Инаку се на светов е смислено за деснаци, еве на пр. јас учев градежно т-лењирот е за деснаци, мака си мачев во проектите, сите машини за мелење се за со десна рака... на раб. кај нас примија едно девојче за на месара ама машините за сецкање се за деснаци, никако не можеше да се навикне...
Весела не сум знаела дека веќе има понешто и за левучари баш ме радува, иако ние се прилагодуваме (laugh1)
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1599
- Придружен: 06 Mar 2013, 12:00
- Му се допанале: 294 пати
- Им се допаднал: 689 пати
Post by Vesela » 14 Sep 2013, 16:45
Kaj nas vo mk retko se naogjaat za levucari, AMA eve po nesto ima. Na zapad ima specijalizarani proizvodi za Nov.
Jump to
- Добредојде и да се запознаеме
- ↳ За форумов
- ↳ Технички прашања
- ↳ Да се запознаеме
- Забременување
- ↳ Во очекување на бременост
- ↳ Забременување
- ↳ Неплодност
- ↳ Испитувања на неплодност
- ↳ Дијагнози на неплодност
- ↳ Медикаменти