Блага и торти
Moderator: Модератори
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1827
- Придружен: 22 Jul 2012, 15:43
- Му се допанале: 898 пати
- Им се допаднал: 739 пати
Re: Блага и торти
Post by Filigran » 05 May 2014, 15:32
ЕКЛЕРИ
500 мл вода со 250 мл масло да зоврие.
Откако ќе зоврие се трга настрана и се додава 300 гр. брашно. Убаво се меша , да се направи како тесто.
Се остава да се излади убаво. Кога тестотот е ладно се ставаат едно по едно 8 јајца, се меша со дрвена лажица и со миксер за се убаво да се спои.
Со шприц се прават форми на плех подмачкан со масло и брашно , ама полесно е на хартија за печење.
Се печат во загреана рерна на 250 степени. Кога ке пораснат се намалува температурата на околу 200 или проценете сами. Тоа да им дојде како сушење, додека заруменат.
Рерната на почеток додека се кренат да не се отвара НИКАКО!
ФИЛ
2 пудинзи(ванила) и уште 3 големи лажици нишесте се варат со 1100 мл млеко и 12 лажици шеќер.
Кога ќе се излади смесата се бие убаво еден маргарин, се додава смесата од пудинзите ,убаво да се сврзи.
Јас последниот пат додадов карамел прелив, даде убав шмек, ама не мора.
Изладените еклери наполнете ги со филот и наздравје.
П.С. Бидејќи еклерите растат во печењето не правете многу големи форми , видете колкави ќе испаднат од првата тура за да знаете за втората. Ја за солени ги правам малечки за еден залак. Еве ви слики и од солени и од благи.
И ќе заборавев, правете пола доза од ова, излегуваат мноооогу парчиња.
http://s22.postimg.org/56esan2ox/IMG002 ... 4_2112.jpg
http://s9.postimg.org/antlzcdgv/IMG0021 ... 4_1741.jpg
500 мл вода со 250 мл масло да зоврие.
Откако ќе зоврие се трга настрана и се додава 300 гр. брашно. Убаво се меша , да се направи како тесто.
Се остава да се излади убаво. Кога тестотот е ладно се ставаат едно по едно 8 јајца, се меша со дрвена лажица и со миксер за се убаво да се спои.
Со шприц се прават форми на плех подмачкан со масло и брашно , ама полесно е на хартија за печење.
Се печат во загреана рерна на 250 степени. Кога ке пораснат се намалува температурата на околу 200 или проценете сами. Тоа да им дојде како сушење, додека заруменат.
Рерната на почеток додека се кренат да не се отвара НИКАКО!
ФИЛ
2 пудинзи(ванила) и уште 3 големи лажици нишесте се варат со 1100 мл млеко и 12 лажици шеќер.
Кога ќе се излади смесата се бие убаво еден маргарин, се додава смесата од пудинзите ,убаво да се сврзи.
Јас последниот пат додадов карамел прелив, даде убав шмек, ама не мора.
Изладените еклери наполнете ги со филот и наздравје.
П.С. Бидејќи еклерите растат во печењето не правете многу големи форми , видете колкави ќе испаднат од првата тура за да знаете за втората. Ја за солени ги правам малечки за еден залак. Еве ви слики и од солени и од благи.
И ќе заборавев, правете пола доза од ова, излегуваат мноооогу парчиња.
http://s22.postimg.org/56esan2ox/IMG002 ... 4_2112.jpg
http://s9.postimg.org/antlzcdgv/IMG0021 ... 4_1741.jpg
-
- Модератор
- Мислења: 2203
- Придружен: 23 May 2013, 07:48
- Location: Скопје
- Му се допанале: 1320 пати
- Им се допаднал: 1927 пати
Re: Блага и торти
Post by Радост » 05 May 2014, 16:04
Фала за рецептот Филигран. (part) (big-hug) Некој убав сончев ден ( веројатно кога ќе тргне на школо) ќе ги направам. (rolll)
-
- Редовен член
- Мислења: 297
- Придружен: 22 Oct 2013, 14:07
- Му се допанале: 60 пати
- Им се допаднал: 142 пати
Re: Блага и торти
Post by andrea » 07 May 2014, 18:20
KOH torta
6 jajca
6 supeni lazici seker
10 lazici griz
2 lazici brasno
1 vanilin seker
kora od eden limon
1 litar mleko
5 lazici seker i 3 vanilin seker
PODGOTOVKA:
Se matat prvo belkite so seker vo cvrst sneg i potoa se dodava edna po edna zolcka,na kraj gi stavame ostanatite sostojki i gi mesame so obicna drvena lazica,nikako so mikser..Se pece na 200 stepeni okolu 15 minuti.Koga ke se oladi tortata se posipuva so prevrieno mleko i seker so vanila...
p.s. ako sakate pogolema doza od povece jajca samo zgolemeto go brojot na lazici griz vo soodnos 1:2 i minus dve lazici za brasnoto...Dobar apetit
6 jajca
6 supeni lazici seker
10 lazici griz
2 lazici brasno
1 vanilin seker
kora od eden limon
1 litar mleko
5 lazici seker i 3 vanilin seker
PODGOTOVKA:
Se matat prvo belkite so seker vo cvrst sneg i potoa se dodava edna po edna zolcka,na kraj gi stavame ostanatite sostojki i gi mesame so obicna drvena lazica,nikako so mikser..Se pece na 200 stepeni okolu 15 minuti.Koga ke se oladi tortata se posipuva so prevrieno mleko i seker so vanila...
p.s. ako sakate pogolema doza od povece jajca samo zgolemeto go brojot na lazici griz vo soodnos 1:2 i minus dve lazici za brasnoto...Dobar apetit
-
- Редовен член
- Мислења: 297
- Придружен: 22 Oct 2013, 14:07
- Му се допанале: 60 пати
- Им се допаднал: 142 пати
Re: Блага и торти
Post by andrea » 09 Jun 2014, 14:49
SVARCVALD TORTA
5 jajca
5 lazici seker
5 lazici brasno
2 lazici kakao
1 pecivo
Se matat jajcata so seker posebno belki,posebno zolcki i posle se dodava brasnoto pomesano so kakao i prasok za pecivo i se mesa so lazica.Se pravat dve takvi kori i se secat poprecno,pa vkupno se 4 kori..Tavce br 26.
FIL:
250 gr.puter se muti penasto so 250gr.seker vo prav i posle se dodava vo nego 4 kancinja SHMAND(e sega neka mi pomognat Bobe ili sweety kako da vi go objasnam ovoj shmand,mene mi lici kako kisela pavlaka ili mascrapone)i ne se muti posle so mikser nego ubavo se soedinuva smesata so lazica i se ostava vo frizider najmalku pola sat pred filuvanje.
pola kilo visnji se varat so 200gr.seker i koga ke se oladat se prskaat korite so tecnosta od visnji,a oni se redat na filot...jas obicno imam zamrznati visnji,a moze i od kompot..
posebno se matat 3 slaga so 500gr kisela voda ili pola kilo hopla...
FILUVANJE:
Se redi prvo kora i se prska so tecnosta od visnji,pa se macka filot,se redat celi visnji.pa slagot i se taka site 4 kori...odozgora jas ukrasuvam so krseno cokolado(taka se prodava ovde)a moze i da se narenda i so celi visnji...
Uzivajte vo prekrasnata vkusna i socna torta...
5 jajca
5 lazici seker
5 lazici brasno
2 lazici kakao
1 pecivo
Se matat jajcata so seker posebno belki,posebno zolcki i posle se dodava brasnoto pomesano so kakao i prasok za pecivo i se mesa so lazica.Se pravat dve takvi kori i se secat poprecno,pa vkupno se 4 kori..Tavce br 26.
FIL:
250 gr.puter se muti penasto so 250gr.seker vo prav i posle se dodava vo nego 4 kancinja SHMAND(e sega neka mi pomognat Bobe ili sweety kako da vi go objasnam ovoj shmand,mene mi lici kako kisela pavlaka ili mascrapone)i ne se muti posle so mikser nego ubavo se soedinuva smesata so lazica i se ostava vo frizider najmalku pola sat pred filuvanje.
pola kilo visnji se varat so 200gr.seker i koga ke se oladat se prskaat korite so tecnosta od visnji,a oni se redat na filot...jas obicno imam zamrznati visnji,a moze i od kompot..
posebno se matat 3 slaga so 500gr kisela voda ili pola kilo hopla...
FILUVANJE:
Se redi prvo kora i se prska so tecnosta od visnji,pa se macka filot,se redat celi visnji.pa slagot i se taka site 4 kori...odozgora jas ukrasuvam so krseno cokolado(taka se prodava ovde)a moze i da se narenda i so celi visnji...
Uzivajte vo prekrasnata vkusna i socna torta...
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1055
- Придружен: 20 Nov 2010, 14:35
- Му се допанале: 1344 пати
- Им се допаднал: 800 пати
Re: Блага и торти
Post by Bobe » 10 Jun 2014, 02:01
Fala mnoguuuu Andrea (love5)
nema nekoja golema razlika vo pravenjeto.....jas vadam tri reda,i sekoja kora namesto da pripremam tecnost od visnji da mi e ziva I zdrava maicka sekoja godina mi pravi likeri razni posebno od visni mora da ima taka da so nego poprskuvam so likerceto(ili konjace ili uzo ima vo nego) ima pojak smek,i zemam gotova marmelada od visni malo teglice ja stavam na dvata reda da ne bide preblago,da ni se slosi :YMSICK:
za shmandot taman si kaza,ako ne moze da se najde kaj nas I Hopla vrsi rabota (thumbsup) a ako nekoj saka da postigne toj efekt blago kiselkast vkus moze da iskombinira Hopla+Abc sir ili Fhiladefia(ovie light da se I ne soleni,ili bilo koj toprn sir samo light da e e bitno)+vanila (thumbsup) ovaa trojka vrsi rabota I za Tiramisu
te guskaaam (big-hug)
nema nekoja golema razlika vo pravenjeto.....jas vadam tri reda,i sekoja kora namesto da pripremam tecnost od visnji da mi e ziva I zdrava maicka sekoja godina mi pravi likeri razni posebno od visni mora da ima taka da so nego poprskuvam so likerceto(ili konjace ili uzo ima vo nego) ima pojak smek,i zemam gotova marmelada od visni malo teglice ja stavam na dvata reda da ne bide preblago,da ni se slosi :YMSICK:
za shmandot taman si kaza,ako ne moze da se najde kaj nas I Hopla vrsi rabota (thumbsup) a ako nekoj saka da postigne toj efekt blago kiselkast vkus moze da iskombinira Hopla+Abc sir ili Fhiladefia(ovie light da se I ne soleni,ili bilo koj toprn sir samo light da e e bitno)+vanila (thumbsup) ovaa trojka vrsi rabota I za Tiramisu
te guskaaam (big-hug)
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1827
- Придружен: 22 Jul 2012, 15:43
- Му се допанале: 898 пати
- Им се допаднал: 739 пати
Re: Блага и торти
Post by Filigran » 10 Jun 2014, 15:20
Фала на двете и на Бобе и на Андреа, за убавото објаснување и рецептот. (thumbup)
Тортава прва прилика ја правам па да се пофалам (thumbsup) (thumbsup) (thumbsup)
П.с. за комбинацијава со топено сирење и јас помислив, а го употребувам кога правам Cheesecake.
Тортава прва прилика ја правам па да се пофалам (thumbsup) (thumbsup) (thumbsup)
П.с. за комбинацијава со топено сирење и јас помислив, а го употребувам кога правам Cheesecake.
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1055
- Придружен: 20 Nov 2010, 14:35
- Му се допанале: 1344 пати
- Им се допаднал: 800 пати
Re: Блага и торти
Post by Bobe » 11 Jun 2014, 00:53
Filigran eve za e tebe edna (big-hug) od mene I koga ke pravis cheesecake da ni sliknes pocastis I objasnis,jas eve si priznavam deka nemam do sega napraveno :ymblushing: a ne znam zosto (confus) (scratch) (laugh1)
-
- Домашен член
- Мислења: 746
- Придружен: 02 May 2014, 21:37
- Му се допанале: 221 пати
- Им се допаднал: 269 пати
Re: Блага и торти
Post by happiness » 21 Jan 2015, 21:46
Denes pravev PUDING OD AMARANT za merak beshe (drool)
Em lesno em vkusno em zdravo bashka i blago (thumbsup)
150 gr amarant
Okolu 400 ml voda
Se vari da omekni zrnoto okolu 20 min
Se dodava 1 lajca med
200 ml mleko
50 -70gr cokolado za gotvenje
Seckani orevcinja ili lesnik
Malku cimet sega staviv a sl pat ne planiram sakam da go osekam poveke mirisot na cokoladata
Se vari so postojano meshanje uste 10-15
Se stava kapak miruva 10 minuti se servira
Mene na kraj mi ispadna tecno ama treba da oladi i posle se dobiva bash puding
Na zdravje (laugh1)
Em lesno em vkusno em zdravo bashka i blago (thumbsup)
150 gr amarant
Okolu 400 ml voda
Se vari da omekni zrnoto okolu 20 min
Se dodava 1 lajca med
200 ml mleko
50 -70gr cokolado za gotvenje
Seckani orevcinja ili lesnik
Malku cimet sega staviv a sl pat ne planiram sakam da go osekam poveke mirisot na cokoladata
Se vari so postojano meshanje uste 10-15
Se stava kapak miruva 10 minuti se servira
Mene na kraj mi ispadna tecno ama treba da oladi i posle se dobiva bash puding
Na zdravje (laugh1)
-
- Редовен член
- Мислења: 305
- Придружен: 21 Sep 2014, 00:49
- Му се допанале: 278 пати
- Им се допаднал: 95 пати
Re: Блага и торти
Post by only44you » 21 Jan 2015, 22:02
Sto e amarant? Ne sum cula do sega za ova? (whistle) I kade se nabavuva ? (smile)happiness wrote:Denes pravev PUDING OD AMARANT za merak beshe (drool)
Em lesno em vkusno em zdravo bashka i blago (thumbsup)
150 gr amarant
Okolu 400 ml voda
Se vari da omekni zrnoto okolu 20 min
Se dodava 1 lajca med
200 ml mleko
50 -70gr cokolado za gotvenje
Seckani orevcinja ili lesnik
Malku cimet sega staviv a sl pat ne planiram sakam da go osekam poveke mirisot na cokoladata
Se vari so postojano meshanje uste 10-15
Se stava kapak miruva 10 minuti se servira
Mene na kraj mi ispadna tecno ama treba da oladi i posle se dobiva bash puding
Na zdravje (laugh1)
Jump to
- Добредојде и да се запознаеме
- ↳ За форумов
- ↳ Технички прашања
- ↳ Да се запознаеме
- Забременување
- ↳ Во очекување на бременост
- ↳ Забременување
- ↳ Неплодност
- ↳ Испитувања на неплодност
- ↳ Дијагнози на неплодност
- ↳ Медикаменти
- ↳ Разно за неплодноста
- ↳ Инсеминација
- ↳ Ин витро и Наши дневници на ИВФ
- Бременост и породување
- ↳ Бременост
- ↳ Бременост
- ↳ Испитувања во бременоста
- ↳ Здравје и компликации во бременоста
- ↳ Спонтан абортус
- ↳ Разни теми поврзани со бременоста
- ↳ Породување
- ↳ После породувањето
- ↳ Честитки за новите бебуши
- Дете
- ↳ Доење
- ↳ Бебе од 0-12 месеци
- ↳ Бебе
- ↳ Исхрана на бебиња
- ↳ Здравје кај бебиња
- ↳ Опрема, козметика и сл.
- ↳ Дете од 1-3 години
- ↳ Тодлери
- ↳ Исхрана на тодлери
- ↳ Предучилишна возраст
- ↳ Училишна возраст
- ↳ Деца со посебни потреби
- ↳ Разно за децата
- ↳ Воспитување на децата
- Жена
- ↳ Мода
- ↳ Нега и убавина
- ↳ Природна нега
- ↳ Жена - разно
- Семејство, дом, миленици
- ↳ Семејство и брак
- ↳ Свадба
- ↳ Брак
- ↳ Мајчинство
- ↳ Семејство
- ↳ Патувања, празници, одмори...
- ↳ Дом
- ↳ Чистење
- ↳ Апарати и кујнски прибор
- ↳ Рецепти и готвење
- ↳ Уредување на дом и градина
- ↳ Направи сам
- ↳ Разно за домот
- ↳ Миленици
- Здравје
- ↳ Здравје - општо
- ↳ Здравје кај деца
- ↳ Здравје кај возрасни
- ↳ Сексуално преносливи болести
- ↳ Здравје
- ↳ Здрава храна и додатоци во исхраната
- Останато
- ↳ Хоби, спорт и рекреација
- ↳ Да помогнеме
- ↳ Информации
- ↳ Наши размислувања и ставови за разни теми
- ↳ Секојдневие
- ↳ Купувам, продавам, подарувам
- ↳ Опуштено
- ↳ Игри и забава
- ↳ Архива