Брзи и вкусни јадења
Moderator: Модератори
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1155
- Придружен: 13 Dec 2013, 15:56
- Му се допанале: 1200 пати
- Им се допаднал: 825 пати
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by Lena_nela » 09 Aug 2014, 23:28
Бобе Фала за рецептава,тиквиците се мн вкусни.... (drool) Јас денес ги направив и сите убаво си јадевме дури Д. ги бендиса. Женички направете ги нема да згрешите!!!
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1055
- Придружен: 20 Nov 2010, 14:35
- Му се допанале: 1344 пати
- Им се допаднал: 800 пати
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by Bobe » 14 Aug 2014, 23:23
Ајде нешто ептен летно брзо и лесно за спремање и превкусно,некни направив се утепавме од јадење (drool)
Лето е па морските плодови се (drool)
Школки- рижото(како да го наречам (confus) )а истото се комбинира со шпагети
потребно
школки,ориз,зачини,кромид главица,2-3 домати,маслиново масло за готвење(овде се на тоа се готви никако обичен)
Кромидот на ситно запржуваме,фрламе школките(јас користам исчистени без кукичката (laugh1) )запржуваме заедно,ставаме од зачини,вегета,оригано(обавезно)бибер,сол,кој сака ц.пипер(јас неставам,некако потешко ми е јадењето),полеваме со малку вода колку да покрие,нека проврие да омекнат малку не скроз, ставаме и оризот,дотураме вода повеке овој пат,нека провријат заедно да се помешаат миродиите,и на крај пред да исчезне целата вода,рендаме 2-3 домати на крупно и ставаме заедно,додека не згусне(згуснува самото од себе,така да не е потребно запршки :YMSICK: ,брашна,пипери и остало)
ставаме во тањир послужуваме и одозгора кој сака попрскуваме со ситно сецкан магдоноз (drool)
истово се изведува и со шпагети си ги припремаме школките со доматите,посебно тестенината и после шпагетите со малку од нивната вода помешуваме во школките (drool)
http://s28.postimg.org/po3569uxp/images9_TBF4_Z68.jpg
http://s30.postimg.org/b3yii2mdt/images_ABLQ8_OQS.jpg
п.с кој сака моќе и морковче да стави,со добро бело винце навечер (drool) Бон Апетит (love5)
Лето е па морските плодови се (drool)
Школки- рижото(како да го наречам (confus) )а истото се комбинира со шпагети
потребно
школки,ориз,зачини,кромид главица,2-3 домати,маслиново масло за готвење(овде се на тоа се готви никако обичен)
Кромидот на ситно запржуваме,фрламе школките(јас користам исчистени без кукичката (laugh1) )запржуваме заедно,ставаме од зачини,вегета,оригано(обавезно)бибер,сол,кој сака ц.пипер(јас неставам,некако потешко ми е јадењето),полеваме со малку вода колку да покрие,нека проврие да омекнат малку не скроз, ставаме и оризот,дотураме вода повеке овој пат,нека провријат заедно да се помешаат миродиите,и на крај пред да исчезне целата вода,рендаме 2-3 домати на крупно и ставаме заедно,додека не згусне(згуснува самото од себе,така да не е потребно запршки :YMSICK: ,брашна,пипери и остало)
ставаме во тањир послужуваме и одозгора кој сака попрскуваме со ситно сецкан магдоноз (drool)
истово се изведува и со шпагети си ги припремаме школките со доматите,посебно тестенината и после шпагетите со малку од нивната вода помешуваме во школките (drool)
http://s28.postimg.org/po3569uxp/images9_TBF4_Z68.jpg
http://s30.postimg.org/b3yii2mdt/images_ABLQ8_OQS.jpg
п.с кој сака моќе и морковче да стави,со добро бело винце навечер (drool) Бон Апетит (love5)
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1095
- Придружен: 17 Sep 2013, 17:00
- Му се допанале: 988 пати
- Им се допаднал: 697 пати
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by Ninushka » 29 Aug 2014, 13:22
Еве нешто за на брзака кога ми идат ненајавени гости (brows) Полн тањир специфичен вкус, пошто многу мразев ко дете кога ке видам на маса шунка кашкавал и сирење сервирано (rolll)
Бомбици со сирење- Јас ги правам од око. Пасирам сирење, турам пржен сусам, дробен кекс и павлака за да се оформат ко бомбици. Во истава оваа смеса на страна турам и туна и сушен лук, валкам во јајце и презла и пржам на кратко и добивам-Плескавички од туна и сир.
Неколку тортиљи премачкувам со намаз (или ако немам ставам сирење и го мачкам), што најдам сувомеснато по дома (мада како вегетаријанец мало теже ми иде тоа (rolll) ) кашкавал, и уздолж краставица пресечена тенко ко лента. Виткам и сечам како ролад и ставам чачкалици за полесно слушење од Мини тортиљите. (beer)
Бомбици со сирење- Јас ги правам од око. Пасирам сирење, турам пржен сусам, дробен кекс и павлака за да се оформат ко бомбици. Во истава оваа смеса на страна турам и туна и сушен лук, валкам во јајце и презла и пржам на кратко и добивам-Плескавички од туна и сир.
Неколку тортиљи премачкувам со намаз (или ако немам ставам сирење и го мачкам), што најдам сувомеснато по дома (мада како вегетаријанец мало теже ми иде тоа (rolll) ) кашкавал, и уздолж краставица пресечена тенко ко лента. Виткам и сечам како ролад и ставам чачкалици за полесно слушење од Мини тортиљите. (beer)
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1155
- Придружен: 13 Dec 2013, 15:56
- Му се допанале: 1200 пати
- Им се допаднал: 825 пати
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by Lena_nela » 13 Oct 2014, 10:04
МЕКИЦИ
Јас правам и посни и мрсни,па к ги напишам и двата рецепта,пријатна забава со тесто (thumbsup)
Посни мекици
* 10 грама Шеќер
* малку Сол
* 100 милилитри Масло
* 1 Квасец
* 1 килограм/и Брашно
ПОДГОТОВКА:
Квасецот се раствора во една чаша млака вода.
Потоа во длабок сад се меси тестото додавајќи 900 гр. брашно и водата од чашата со квасецот (доколку оваа вода е малку, додаваме само топла вода).Тестото треба да биде меко
Откако тестото добро ќе се измеси се остава да отстои на топло за да нарасне.
Откако тестото ќе нарасне,можете да кинете од тестото и со раце малку да имдадете форма на мекицитеи се пржат во тенџере со загреано масло.
Мрсни мекици
Потребно:
300 мл кисело млеко
600 г брашно
1/2 супена лажица сода бикарбона
1/2 супена лажица сол
1 пакетче прашок за пециво
ПОДГОТОВКА
1.Во подлабок сад се става брашно,потоа се додава кисело млеко,сода бикарбона,сол и прашок за пециво.
2.Се замесува меко и мазно тесто. Тестото се расукува во поголема кора со дебелина од 1 сантиметар.
И овие можете да ги кинете и формирате со раце,но јас претезно ги расукувам и си правам разни форми.
3.Расуканата кора се сече по должина на ленти,а потоа и попреку накосо за да се добијат форми на баклава (ромбоид),аможете и правоаголници да сечете се е тоа ваша желба.Големина на баклавата (ромбоид) зависи од вас ако сакате да ја полните со нешто (сирење,мелено месо,кашкавал и салама,мармалад,крем...) ке ја оставите поголема, а ко сакате празна обична може да биде и помала (во зависност од желбата)
4.Доколу ги правите полнети (ако имате големи парчиња пресечено) се става на еден крај од смесата и се препоклопува со другата страна,а ако се помали парчиња можете со два ромбоида да се препоклапат и на краевите обавезно се стиснуваат со прстите за да се залепи тестото, се пржат во загреано масло,а потоа се редат на кујнска хартија за да се исцеди вишокот маснотија од нив.
Откако ќе се испржат ставете ги во една чинија да се исцеди маслото.
Еве и слики и од едни и од други
Овие се мрсните-полнети
http://s13.postimg.org/nfs3h0mzr/brzi_pisii.jpg
И вака би требало да изгледаат со раце кинати и формирани мекици
http://s28.postimg.org/klqlay1ql/1961950606.jpg
Јас правам и посни и мрсни,па к ги напишам и двата рецепта,пријатна забава со тесто (thumbsup)
Посни мекици
* 10 грама Шеќер
* малку Сол
* 100 милилитри Масло
* 1 Квасец
* 1 килограм/и Брашно
ПОДГОТОВКА:
Квасецот се раствора во една чаша млака вода.
Потоа во длабок сад се меси тестото додавајќи 900 гр. брашно и водата од чашата со квасецот (доколку оваа вода е малку, додаваме само топла вода).Тестото треба да биде меко
Откако тестото добро ќе се измеси се остава да отстои на топло за да нарасне.
Откако тестото ќе нарасне,можете да кинете од тестото и со раце малку да имдадете форма на мекицитеи се пржат во тенџере со загреано масло.
Мрсни мекици
Потребно:
300 мл кисело млеко
600 г брашно
1/2 супена лажица сода бикарбона
1/2 супена лажица сол
1 пакетче прашок за пециво
ПОДГОТОВКА
1.Во подлабок сад се става брашно,потоа се додава кисело млеко,сода бикарбона,сол и прашок за пециво.
2.Се замесува меко и мазно тесто. Тестото се расукува во поголема кора со дебелина од 1 сантиметар.
И овие можете да ги кинете и формирате со раце,но јас претезно ги расукувам и си правам разни форми.
3.Расуканата кора се сече по должина на ленти,а потоа и попреку накосо за да се добијат форми на баклава (ромбоид),аможете и правоаголници да сечете се е тоа ваша желба.Големина на баклавата (ромбоид) зависи од вас ако сакате да ја полните со нешто (сирење,мелено месо,кашкавал и салама,мармалад,крем...) ке ја оставите поголема, а ко сакате празна обична може да биде и помала (во зависност од желбата)
4.Доколу ги правите полнети (ако имате големи парчиња пресечено) се става на еден крај од смесата и се препоклопува со другата страна,а ако се помали парчиња можете со два ромбоида да се препоклапат и на краевите обавезно се стиснуваат со прстите за да се залепи тестото, се пржат во загреано масло,а потоа се редат на кујнска хартија за да се исцеди вишокот маснотија од нив.
Откако ќе се испржат ставете ги во една чинија да се исцеди маслото.
Еве и слики и од едни и од други
Овие се мрсните-полнети
http://s13.postimg.org/nfs3h0mzr/brzi_pisii.jpg
И вака би требало да изгледаат со раце кинати и формирани мекици
http://s28.postimg.org/klqlay1ql/1961950606.jpg
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 2260
- Придружен: 31 Oct 2013, 19:01
- Му се допанале: 958 пати
- Им се допаднал: 1200 пати
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by sweety » 08 May 2015, 14:41
Нјдов на нет нешто интересно ова како увијач пилешки ми изгледа брзо и вкусно (drool) (drool) ќе го пробам за викенд па ќе пишам
phpBB [video]
-
- Форумски домаќин
- Мислења: 1155
- Придружен: 13 Dec 2013, 15:56
- Му се допанале: 1200 пати
- Им се допаднал: 825 пати
Re: Брзи и вкусни јадења
Post by Lena_nela » 04 Oct 2015, 12:55
ПИЛЕШКА БАЈАДЕРА
Потребно:
300 гр. Стек
300 гр. Врат(свински пушен)
300 гр. Сланина
2чаши павлака
3 јајца
300гр. Кашкавал (јас користам зелена долина)
Се исецкано како за сервирање,само стекот на нормална дебелина .
Јас го правам во огноотпорен сад, го ставам прво пилешкото,па свинскиот врат,сланината,кашкавал и одозгора јајцињата и павлаката (изматени) го размрдувам садот за да навлезе од павлакат малку и во внатрешноста го затварам (ако си има капак огноотпорниот сад со него ако не си некој друг што одговара или фолија) .Рерната предходно ја загревам на 220-230 степени и одкако го ставам ова ја намалувам на 200степ. и печам 50мин. и уште 10 минути без капак со изгасната рерна. Многу е вкусно , го сечам на коцки,се јаде и топло но мој совет е да го оставите негде пола саат па кој сака и повеќе зш многу поубаво е така за јадење а и сервирање . (Јас оставам еден дел обавезно за другиот ден тогаш е ммм...) Значи не е ништо комплицирано,не се ставаат никакви зачини,сосови,тоа од се си пушта и прима , а можете слободно саат време да одморате или нешто да сработите додека се пече . Со овие состојки можат да јадат 4-5 лица. (Зависи (laugh1) ние вчера бевме 4 возрасни и синко) (thumbup)
http://i61.tinypic.com/2czboeq.jpg
Потребно:
300 гр. Стек
300 гр. Врат(свински пушен)
300 гр. Сланина
2чаши павлака
3 јајца
300гр. Кашкавал (јас користам зелена долина)
Се исецкано како за сервирање,само стекот на нормална дебелина .
Јас го правам во огноотпорен сад, го ставам прво пилешкото,па свинскиот врат,сланината,кашкавал и одозгора јајцињата и павлаката (изматени) го размрдувам садот за да навлезе од павлакат малку и во внатрешноста го затварам (ако си има капак огноотпорниот сад со него ако не си некој друг што одговара или фолија) .Рерната предходно ја загревам на 220-230 степени и одкако го ставам ова ја намалувам на 200степ. и печам 50мин. и уште 10 минути без капак со изгасната рерна. Многу е вкусно , го сечам на коцки,се јаде и топло но мој совет е да го оставите негде пола саат па кој сака и повеќе зш многу поубаво е така за јадење а и сервирање . (Јас оставам еден дел обавезно за другиот ден тогаш е ммм...) Значи не е ништо комплицирано,не се ставаат никакви зачини,сосови,тоа од се си пушта и прима , а можете слободно саат време да одморате или нешто да сработите додека се пече . Со овие состојки можат да јадат 4-5 лица. (Зависи (laugh1) ние вчера бевме 4 возрасни и синко) (thumbup)
http://i61.tinypic.com/2czboeq.jpg
Jump to
- Добредојде и да се запознаеме
- ↳ За форумов
- ↳ Технички прашања
- ↳ Да се запознаеме
- Забременување
- ↳ Во очекување на бременост
- ↳ Забременување
- ↳ Неплодност
- ↳ Испитувања на неплодност
- ↳ Дијагнози на неплодност
- ↳ Медикаменти
- ↳ Разно за неплодноста
- ↳ Инсеминација
- ↳ Ин витро и Наши дневници на ИВФ
- Бременост и породување
- ↳ Бременост
- ↳ Бременост
- ↳ Испитувања во бременоста
- ↳ Здравје и компликации во бременоста
- ↳ Спонтан абортус
- ↳ Разни теми поврзани со бременоста
- ↳ Породување
- ↳ После породувањето
- ↳ Честитки за новите бебуши
- Дете
- ↳ Доење
- ↳ Бебе од 0-12 месеци
- ↳ Бебе
- ↳ Исхрана на бебиња
- ↳ Здравје кај бебиња
- ↳ Опрема, козметика и сл.
- ↳ Дете од 1-3 години
- ↳ Тодлери
- ↳ Исхрана на тодлери
- ↳ Предучилишна возраст
- ↳ Училишна возраст
- ↳ Деца со посебни потреби
- ↳ Разно за децата
- ↳ Воспитување на децата
- Жена
- ↳ Мода
- ↳ Нега и убавина
- ↳ Природна нега
- ↳ Жена - разно
- Семејство, дом, миленици
- ↳ Семејство и брак
- ↳ Свадба
- ↳ Брак
- ↳ Мајчинство
- ↳ Семејство
- ↳ Патувања, празници, одмори...
- ↳ Дом
- ↳ Чистење
- ↳ Апарати и кујнски прибор
- ↳ Рецепти и готвење
- ↳ Уредување на дом и градина
- ↳ Направи сам
- ↳ Разно за домот
- ↳ Миленици
- Здравје
- ↳ Здравје - општо
- ↳ Здравје кај деца
- ↳ Здравје кај возрасни
- ↳ Сексуално преносливи болести
- ↳ Здравје
- ↳ Здрава храна и додатоци во исхраната
- Останато
- ↳ Хоби, спорт и рекреација
- ↳ Да помогнеме
- ↳ Информации
- ↳ Наши размислувања и ставови за разни теми
- ↳ Секојдневие
- ↳ Купувам, продавам, подарувам
- ↳ Опуштено
- ↳ Игри и забава
- ↳ Архива