Пита со квас
1 Шол (240 мл) квас (како на времето што се месел леб кога немало квасец)
1-2 шола брашно (ставете прво 1, па по потреба додавајте од вториот). Количината ќе зависи од конзистенцијата на квасот. Тестото треба да може да се сука.
3 лажици зејтин
2 кафени лажичиња пециво
1/2 кафено лажиче сол
1/2 кафено лажиче сода бикарбона.
Се замесува тестото и се дели на 2 дела. Го расукувате првиот дел и го ставате во плиток сад со дијаметар од отприлика 20-25 см. Се става полнењето (по ваш избор), се расукува втората кора и се става врз полнењето. Се пече на 180 степени, додека не добие златно-кафена боја.
Еднаш пробав полнење со јаболка, малку шеќер и цимет. Вториот пат со блитва, сирење и јајце. Понатаму планирам да експериментирам. (smile)
Зошто квас? Бидејки процесот на ферментација е многу подолг отколку кога се замесува тесто со квасец и тестото е подобро обработено од микро организмите во него и полесно е сварливо, а хранливите материи полесно се апсорбираат во стомакот. Дури мислам дека се работеше за мала италијанска студија, во која луѓе со целијакија јаделе леб подготвен со квас (долго ферментиран) и немале проблем. Ова не значи дека некој со целијакија треба да почне да јаде глутен, бидејки сепак се работи за мала студија, чии резултати тек треба да се потврдат. Само го пишав како илустрација. (smile)
Јас сакав да пробам и пролетта го направив квасот од брашно и вода (некои на почетокот додаваат и малку сув квасец). Го чувам во тегла и го хранам со брашно и вода 2 пати дневно. Овој начин го најдов на google, а мислам дека бабите само оставале дел од старото тесто и го чувале во веќата со брашно до следното месење на леб. (smile)
Теста со квас
Moderator: Модератори
-
- Администратор
- Мислења: 11056
- Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
- Му се допанале: 5853 пати
- Им се допаднал: 3576 пати
Re: Леб со квас
Post by Debora » 09 Nov 2015, 12:30
Да си го пишам омилениот леб. Процесот на подготовка е долг, ама резултатот ми е доволно мотивирачки за да го правам редовно. (smile)
Леб со квас, со интегрално брашно
Прва вечер:
Се меша:
120 грама квас
200 грама вода (ова не сум го напишала погрешно, туку и водата ја мерам на дигитална вага)
236 грама интегрално брашно
Се покрива со целофан или садот се става во кесе и се остава да стои преку ноќ на топло (на собна температура)
(на видеото состојките од првиот ден ги мерат со волуменски мерки, ама мене ми се позгодно и тој дел да го претворам во тежински мерки).
Утрото, ден втори:
Во смесата се додава:
274 грама вода
13 грама сол
85 грама ржано брашно
250 грама бело брашно
170 грама брашно од спелта
Се меси околу 10-12 минути. Повторно се става во сад намачкан со маслиново масло, се покрива со целофан и се остава да стои 24 часа во фрижидер. (јас сум го оставала и по 2-3 дена и дури и повеќе ми се допаѓаше.
Трети ден:
Се обликува тестото во округла форма и се остава на собна температура за повторно двојно да нарасне. На видеото (вториот дел) можете да видите како човекот го обликува и става во корпа. Јас немам таква корпа за леб, па користам пластична цедалка, ја прекривам со крпа, ја попрскувам со брашно, па го ставам тестото.
Кога ќе стаса најдобро е да пече прво 30 минути на 250 степени во покриен сад. (Јас од пазар купив керамичка неглазирана тава со капак) По 30 минути се допекува уште десетина минути со изваден капак, на 230 степени.
Еве го видеото: (smile)
Прв дел:
Втор дел:
Леб со квас, со интегрално брашно
Прва вечер:
Се меша:
120 грама квас
200 грама вода (ова не сум го напишала погрешно, туку и водата ја мерам на дигитална вага)
236 грама интегрално брашно
Се покрива со целофан или садот се става во кесе и се остава да стои преку ноќ на топло (на собна температура)
(на видеото состојките од првиот ден ги мерат со волуменски мерки, ама мене ми се позгодно и тој дел да го претворам во тежински мерки).
Утрото, ден втори:
Во смесата се додава:
274 грама вода
13 грама сол
85 грама ржано брашно
250 грама бело брашно
170 грама брашно од спелта
Се меси околу 10-12 минути. Повторно се става во сад намачкан со маслиново масло, се покрива со целофан и се остава да стои 24 часа во фрижидер. (јас сум го оставала и по 2-3 дена и дури и повеќе ми се допаѓаше.
Трети ден:
Се обликува тестото во округла форма и се остава на собна температура за повторно двојно да нарасне. На видеото (вториот дел) можете да видите како човекот го обликува и става во корпа. Јас немам таква корпа за леб, па користам пластична цедалка, ја прекривам со крпа, ја попрскувам со брашно, па го ставам тестото.
Кога ќе стаса најдобро е да пече прво 30 минути на 250 степени во покриен сад. (Јас од пазар купив керамичка неглазирана тава со капак) По 30 минути се допекува уште десетина минути со изваден капак, на 230 степени.
Еве го видеото: (smile)
Прв дел:
phpBB [video]
Втор дел:
phpBB [video]
Jump to
- Добредојде и да се запознаеме
- ↳ За форумов
- ↳ Технички прашања
- ↳ Да се запознаеме
- Забременување
- ↳ Во очекување на бременост
- ↳ Забременување
- ↳ Неплодност
- ↳ Испитувања на неплодност
- ↳ Дијагнози на неплодност
- ↳ Медикаменти
- ↳ Разно за неплодноста
- ↳ Инсеминација
- ↳ Ин витро и Наши дневници на ИВФ
- Бременост и породување
- ↳ Бременост
- ↳ Бременост
- ↳ Испитувања во бременоста
- ↳ Здравје и компликации во бременоста
- ↳ Спонтан абортус
- ↳ Разни теми поврзани со бременоста
- ↳ Породување
- ↳ После породувањето
- ↳ Честитки за новите бебуши
- Дете
- ↳ Доење
- ↳ Бебе од 0-12 месеци
- ↳ Бебе
- ↳ Исхрана на бебиња
- ↳ Здравје кај бебиња
- ↳ Опрема, козметика и сл.
- ↳ Дете од 1-3 години
- ↳ Тодлери
- ↳ Исхрана на тодлери
- ↳ Предучилишна возраст
- ↳ Училишна возраст
- ↳ Деца со посебни потреби
- ↳ Разно за децата
- ↳ Воспитување на децата
- Жена
- ↳ Мода
- ↳ Нега и убавина
- ↳ Природна нега
- ↳ Жена - разно
- Семејство, дом, миленици
- ↳ Семејство и брак
- ↳ Свадба
- ↳ Брак
- ↳ Мајчинство
- ↳ Семејство
- ↳ Патувања, празници, одмори...
- ↳ Дом
- ↳ Чистење
- ↳ Апарати и кујнски прибор
- ↳ Рецепти и готвење
- ↳ Уредување на дом и градина
- ↳ Направи сам
- ↳ Разно за домот
- ↳ Миленици
- Здравје
- ↳ Здравје - општо
- ↳ Здравје кај деца
- ↳ Здравје кај возрасни
- ↳ Сексуално преносливи болести
- ↳ Здравје
- ↳ Здрава храна и додатоци во исхраната
- Останато
- ↳ Хоби, спорт и рекреација
- ↳ Да помогнеме
- ↳ Информации
- ↳ Наши размислувања и ставови за разни теми
- ↳ Секојдневие
- ↳ Купувам, продавам, подарувам
- ↳ Опуштено
- ↳ Игри и забава
- ↳ Архива