Теста со квас
Posted: 16 Oct 2015, 11:21
Пита со квас
1 Шол (240 мл) квас (како на времето што се месел леб кога немало квасец)
1-2 шола брашно (ставете прво 1, па по потреба додавајте од вториот). Количината ќе зависи од конзистенцијата на квасот. Тестото треба да може да се сука.
3 лажици зејтин
2 кафени лажичиња пециво
1/2 кафено лажиче сол
1/2 кафено лажиче сода бикарбона.
Се замесува тестото и се дели на 2 дела. Го расукувате првиот дел и го ставате во плиток сад со дијаметар од отприлика 20-25 см. Се става полнењето (по ваш избор), се расукува втората кора и се става врз полнењето. Се пече на 180 степени, додека не добие златно-кафена боја.
Еднаш пробав полнење со јаболка, малку шеќер и цимет. Вториот пат со блитва, сирење и јајце. Понатаму планирам да експериментирам. (smile)
Зошто квас? Бидејки процесот на ферментација е многу подолг отколку кога се замесува тесто со квасец и тестото е подобро обработено од микро организмите во него и полесно е сварливо, а хранливите материи полесно се апсорбираат во стомакот. Дури мислам дека се работеше за мала италијанска студија, во која луѓе со целијакија јаделе леб подготвен со квас (долго ферментиран) и немале проблем. Ова не значи дека некој со целијакија треба да почне да јаде глутен, бидејки сепак се работи за мала студија, чии резултати тек треба да се потврдат. Само го пишав како илустрација. (smile)
Јас сакав да пробам и пролетта го направив квасот од брашно и вода (некои на почетокот додаваат и малку сув квасец). Го чувам во тегла и го хранам со брашно и вода 2 пати дневно. Овој начин го најдов на google, а мислам дека бабите само оставале дел од старото тесто и го чувале во веќата со брашно до следното месење на леб. (smile)
1 Шол (240 мл) квас (како на времето што се месел леб кога немало квасец)
1-2 шола брашно (ставете прво 1, па по потреба додавајте од вториот). Количината ќе зависи од конзистенцијата на квасот. Тестото треба да може да се сука.
3 лажици зејтин
2 кафени лажичиња пециво
1/2 кафено лажиче сол
1/2 кафено лажиче сода бикарбона.
Се замесува тестото и се дели на 2 дела. Го расукувате првиот дел и го ставате во плиток сад со дијаметар од отприлика 20-25 см. Се става полнењето (по ваш избор), се расукува втората кора и се става врз полнењето. Се пече на 180 степени, додека не добие златно-кафена боја.
Еднаш пробав полнење со јаболка, малку шеќер и цимет. Вториот пат со блитва, сирење и јајце. Понатаму планирам да експериментирам. (smile)
Зошто квас? Бидејки процесот на ферментација е многу подолг отколку кога се замесува тесто со квасец и тестото е подобро обработено од микро организмите во него и полесно е сварливо, а хранливите материи полесно се апсорбираат во стомакот. Дури мислам дека се работеше за мала италијанска студија, во која луѓе со целијакија јаделе леб подготвен со квас (долго ферментиран) и немале проблем. Ова не значи дека некој со целијакија треба да почне да јаде глутен, бидејки сепак се работи за мала студија, чии резултати тек треба да се потврдат. Само го пишав како илустрација. (smile)
Јас сакав да пробам и пролетта го направив квасот од брашно и вода (некои на почетокот додаваат и малку сув квасец). Го чувам во тегла и го хранам со брашно и вода 2 пати дневно. Овој начин го најдов на google, а мислам дека бабите само оставале дел од старото тесто и го чувале во веќата со брашно до следното месење на леб. (smile)