Sashka fala za receptot, eve bas sega go pravev i vo rerna e mislam deka ke bide mnogu vkusno :), da gi pocastam amerikancive so dobra i vkusna hrana :)Sashka wrote:Еве и од мене еден рецепт за селско месо,ги има еден куп рецепти,ама мене овоа ми е некако најубаво и не толку комплицирано (smile)
Селско месо
800 грама свински бифтек (не мора да е бифтек а и количината не мора да е таа нели (smile) )
4 главици кромид (поголемки)
1 кутија свежи шампињони
4-5 пиперки (може и повеќе)
50 мл бело вино
2-3 лажици кисела павлака
1 мала лажичка сенф
80 гр брашно
малку путер, кашкавал, говедска супа или вода, масло, вегета, сол
Месото се сече на коцки и се динста во вода со масло и сол, во покриено тенџерче,па кога месото ќе
биде омекнато, се трга капакот и се остава водата да изврие,т.е. месото малку да се пропржи.
Шампињоните се чистат,сецкаат и се пржат со вегета (јас при крај обавезно им додавам бибер).
Се пржат исецканиот кромид и пиперките,убаво да омекнат.Им се додава месото и печурките.Се промешува и се трга од оган. Ова се става во земјена тава.Во тавата се додава сенфот, павлаката,виното,се меша и се прелива со сос приготвен на следниот начин: на 40-тина грама масло се пропржува 80 гр брашно, па се надолива со вода или говедска супа. Да не ве зачуди изгледот,ако е мн густо,додадете од супата. Откога ке се прелие со сосот,се става малку путер и се пече во незагреана рерна(заради земјената тава нели (smile) ). Кога ќе биде готово(значи да нема премногу течност а ќе си фати убава боја) се вади од рерна и се ренда кашкавал.
pozdravce