Теста
Moderator: Модератори
-
- Администратор
- Мислења: 11056
- Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
- Му се допанале: 5853 пати
- Им се допаднал: 3576 пати
Re: Проја
Post by Debora » 14 Aug 2012, 22:55
Веќе имаме една рецепта за проја, ама да ја напишам и оваа. Ја направи еден ерген пријател, ама толку беше вкусна (drool) , што сите заклучивме дека е спремен за женење. (laugh1)
Значи еве го тестото, а он имаше ставено по 300 гр салама и 300 гр сирење, а озгора беше посипана со сусам.
Проја
4 јајца се матат како за торта со едно мало лажиче сол
се додава 1/2 шоља зејтин,
1/2 л кисело млеко или јогурт
се додаваат 10-12 лажици пченкарно брашно
5-6 лажици бело брашно
( односот на пченкарно спрема бело брашно секогаш да биде 2:1)
1 пециво
Во смесата по желба се става сирење, салама, спанаќ итн
Значи еве го тестото, а он имаше ставено по 300 гр салама и 300 гр сирење, а озгора беше посипана со сусам.
Проја
4 јајца се матат како за торта со едно мало лажиче сол
се додава 1/2 шоља зејтин,
1/2 л кисело млеко или јогурт
се додаваат 10-12 лажици пченкарно брашно
5-6 лажици бело брашно
( односот на пченкарно спрема бело брашно секогаш да биде 2:1)
1 пециво
Во смесата по желба се става сирење, салама, спанаќ итн
-
- Домашен член
- Мислења: 867
- Придружен: 02 Feb 2011, 11:15
- Му се допанале: 151 пати
- Им се допаднал: 47 пати
Re: Теста
Post by Matea27 » 15 Aug 2012, 23:28
ај ке ве замолам да го прочитате првиот пост на Ана на првата страна за крофничките,јас го запишав и го направив ама од крофнички ни к,како сум се изнервирала....како може на две шолји брашно да се става две шолји зејтин,на мене не ми е јасно,абе тоа кога почна да се дели зејтинот,мајка ми после тоа ми се смееше ми вика кој ти го кажал овој рецепт,како може толку многу зејтин со толку малце брашно,нема логика....ај ве молам кажете ми да не е нешто грешка напишано или мене не ми се погоди,инаку до сега нема ништо ми се погрешено,баш се зачудив сега,па го фрлив тестото... (ner) (ner) (ner) (ner)
-
- Редовен член
- Мислења: 445
- Придружен: 26 Aug 2012, 19:03
- Му се допанале: 9 пати
- Им се допаднал: 52 пати
Re: Теста
Post by Nadja » 14 Nov 2012, 15:38
Пирошки
1кг. брашно
500мл. млеко
1 квасец
1 голем филџан зејтин
3 лажички сол
2 лажички шеќер
сирење
Се замесува тесто од брашното, млекото, квасецот, зејтинот, солта и шеќерот. Се остава да стаса 30 минути. Потоа пак се премесува. Се кинат парчиња и од секое парче се расукува тенка кора. Врз парчињата се става сирење (да биде дробено) и парчињата се виткаат како ролат. Потоа се пржат.
Крофни
3 јајца
6 лажици шеќер
500мл. млеко
1 голем филџан зејтин
1 квасец
брашно
Од состојките се замесува тесто и се остава да стаса 30 минути. Потоа пак се премесува. Се расукува кора со дебелина колку еден прст. Крофните се сечат со чаша и се пржат.
1кг. брашно
500мл. млеко
1 квасец
1 голем филџан зејтин
3 лажички сол
2 лажички шеќер
сирење
Се замесува тесто од брашното, млекото, квасецот, зејтинот, солта и шеќерот. Се остава да стаса 30 минути. Потоа пак се премесува. Се кинат парчиња и од секое парче се расукува тенка кора. Врз парчињата се става сирење (да биде дробено) и парчињата се виткаат како ролат. Потоа се пржат.
Крофни
3 јајца
6 лажици шеќер
500мл. млеко
1 голем филџан зејтин
1 квасец
брашно
Од состојките се замесува тесто и се остава да стаса 30 минути. Потоа пак се премесува. Се расукува кора со дебелина колку еден прст. Крофните се сечат со чаша и се пржат.
-
- Модератор
- Мислења: 3256
- Придружен: 08 Jul 2012, 13:13
- Му се допанале: 1251 пати
- Им се допаднал: 1731 пати
Re: Теста
Post by kit-kat » 23 Nov 2012, 23:15
Еве го Козињакот
1. БРАШНО 1 КГ може и повеќе да оди
2. 200-250гр.СУВО ГРОЗЈЕ
3. 250 ГР ШЕЌЕР
4. 5 ЈАЈЦА
5. 1 ДОЈДЕН КВАСЕЦ(воден квасец малку топло млеко 1 лажица шеќер 2 лажици брашно)
6. 125мл.МАСЛО
7. 1-2 ВАНИЛИН ШЕЌЕР
8. 1-2 РЕНДАНА КОРА ОД ЛИМОН ИЛИ ПОРТОКАЛ
9. 250мл.ТОПЛО МЛЕКО.
Убаво се меси се остава на топло да стаса се дели на 2 дела.Од секој дел се вадат по 3 дела од кој се засукуваат долги парчиња се плетат две плетенки па се ставаат во подмачкани со маргарин форми долги четвртасти за да се правилни формите.Па се оставаат пак да стасаат се мачкаат со јајце од горе и се посипуваат со сусам.Се печат на 180-200 степени околу 1 час.Убаво да извријат ама да не изгорат.Јас им ставам одгоре хартија за печење.
BON APETIT
1. БРАШНО 1 КГ може и повеќе да оди
2. 200-250гр.СУВО ГРОЗЈЕ
3. 250 ГР ШЕЌЕР
4. 5 ЈАЈЦА
5. 1 ДОЈДЕН КВАСЕЦ(воден квасец малку топло млеко 1 лажица шеќер 2 лажици брашно)
6. 125мл.МАСЛО
7. 1-2 ВАНИЛИН ШЕЌЕР
8. 1-2 РЕНДАНА КОРА ОД ЛИМОН ИЛИ ПОРТОКАЛ
9. 250мл.ТОПЛО МЛЕКО.
Убаво се меси се остава на топло да стаса се дели на 2 дела.Од секој дел се вадат по 3 дела од кој се засукуваат долги парчиња се плетат две плетенки па се ставаат во подмачкани со маргарин форми долги четвртасти за да се правилни формите.Па се оставаат пак да стасаат се мачкаат со јајце од горе и се посипуваат со сусам.Се печат на 180-200 степени околу 1 час.Убаво да извријат ама да не изгорат.Јас им ставам одгоре хартија за печење.
BON APETIT
-
- Модератор
- Мислења: 3256
- Придружен: 08 Jul 2012, 13:13
- Му се допанале: 1251 пати
- Им се допаднал: 1731 пати
Re: Теста
Post by kit-kat » 23 Nov 2012, 23:23
Козињак со афион
1 кг брашно
150гр шеќер
1 маргарин омекнат на собна температура
1 дојден квасец
4 јајца
250мл топло млеко
Се замесува и се остава да скисни.Па се дели на 4 дела.Од секој дел се прави ролат и се филува со
250гр.млеко
200гр шеќер
200гр афион сето ова убаво зовриено и изладено
Се печи и се јаде
1 кг брашно
150гр шеќер
1 маргарин омекнат на собна температура
1 дојден квасец
4 јајца
250мл топло млеко
Се замесува и се остава да скисни.Па се дели на 4 дела.Од секој дел се прави ролат и се филува со
250гр.млеко
200гр шеќер
200гр афион сето ова убаво зовриено и изладено
Се печи и се јаде
-
- Редовен член
- Мислења: 445
- Придружен: 26 Aug 2012, 19:03
- Му се допанале: 9 пати
- Им се допаднал: 52 пати
Re: Теста
Post by Nadja » 15 Dec 2012, 13:58
Проја
3 јајца
2 мали филџани кисела вода
2 мали филџани зејтин
3 мали филџани бело брашно
4 мали филџани пченкарно брашно
1 пециво
200гр. сирење (дробено)
Соленки
1 маргарин Кристал
250мл. зејтин
250мл. млеко
2 жолчки
1 квасец
1 лажичка сол
брашно
Соленките се печат.
3 јајца
2 мали филџани кисела вода
2 мали филџани зејтин
3 мали филџани бело брашно
4 мали филџани пченкарно брашно
1 пециво
200гр. сирење (дробено)
Соленки
1 маргарин Кристал
250мл. зејтин
250мл. млеко
2 жолчки
1 квасец
1 лажичка сол
брашно
Соленките се печат.
-
- Редовен член
- Мислења: 445
- Придружен: 26 Aug 2012, 19:03
- Му се допанале: 9 пати
- Им се допаднал: 52 пати
Re: Теста
Post by Nadja » 09 Jan 2013, 18:36
Италијански панцероти
Тесто:
1 маргарин Кристал (растопен)
200мл. јогурт
200мл. млака вода
2 лажички сол
1 јајце
1 пециво
1кг. брашно
Фил:
250гр. сирење (дробено)
150гр. шунка (сецкана)
1 јајце
3 лажици павлака
За премачкување:
100гр. маргарин
2 јајца
Се мешаат брашното, пецивото и солта. На средината се прави вдлабнатина и во неа се ставаат јогуртот, растопениот маргарин, јајцето и водата. Се замесува тесто. Се расукува тенка кора и се сечат квадрати. Врз секој квадрат се става од филот. Краевите на квадратите се преклопуваат. Маргаринот се топи. Се става врз квадратите и потоа се премачкуваат со изматените јајца. Се печат во подмачкан плех.
Тесто:
1 маргарин Кристал (растопен)
200мл. јогурт
200мл. млака вода
2 лажички сол
1 јајце
1 пециво
1кг. брашно
Фил:
250гр. сирење (дробено)
150гр. шунка (сецкана)
1 јајце
3 лажици павлака
За премачкување:
100гр. маргарин
2 јајца
Се мешаат брашното, пецивото и солта. На средината се прави вдлабнатина и во неа се ставаат јогуртот, растопениот маргарин, јајцето и водата. Се замесува тесто. Се расукува тенка кора и се сечат квадрати. Врз секој квадрат се става од филот. Краевите на квадратите се преклопуваат. Маргаринот се топи. Се става врз квадратите и потоа се премачкуваат со изматените јајца. Се печат во подмачкан плех.
Jump to
- Добредојде и да се запознаеме
- ↳ За форумов
- ↳ Технички прашања
- ↳ Да се запознаеме
- Забременување
- ↳ Во очекување на бременост
- ↳ Забременување
- ↳ Неплодност
- ↳ Испитувања на неплодност
- ↳ Дијагнози на неплодност
- ↳ Медикаменти
- ↳ Разно за неплодноста
- ↳ Инсеминација
- ↳ Ин витро и Наши дневници на ИВФ
- Бременост и породување
- ↳ Бременост
- ↳ Бременост
- ↳ Испитувања во бременоста
- ↳ Здравје и компликации во бременоста
- ↳ Спонтан абортус
- ↳ Разни теми поврзани со бременоста
- ↳ Породување
- ↳ После породувањето
- ↳ Честитки за новите бебуши
- Дете
- ↳ Доење
- ↳ Бебе од 0-12 месеци
- ↳ Бебе
- ↳ Исхрана на бебиња
- ↳ Здравје кај бебиња
- ↳ Опрема, козметика и сл.
- ↳ Дете од 1-3 години
- ↳ Тодлери
- ↳ Исхрана на тодлери
- ↳ Предучилишна возраст
- ↳ Училишна возраст
- ↳ Деца со посебни потреби
- ↳ Разно за децата
- ↳ Воспитување на децата
- Жена
- ↳ Мода
- ↳ Нега и убавина
- ↳ Природна нега
- ↳ Жена - разно
- Семејство, дом, миленици
- ↳ Семејство и брак
- ↳ Свадба
- ↳ Брак
- ↳ Мајчинство
- ↳ Семејство
- ↳ Патувања, празници, одмори...
- ↳ Дом
- ↳ Чистење
- ↳ Апарати и кујнски прибор
- ↳ Рецепти и готвење
- ↳ Уредување на дом и градина
- ↳ Направи сам
- ↳ Разно за домот
- ↳ Миленици
- Здравје
- ↳ Здравје - општо
- ↳ Здравје кај деца
- ↳ Здравје кај возрасни
- ↳ Сексуално преносливи болести
- ↳ Здравје
- ↳ Здрава храна и додатоци во исхраната
- Останато
- ↳ Хоби, спорт и рекреација
- ↳ Да помогнеме
- ↳ Информации
- ↳ Наши размислувања и ставови за разни теми
- ↳ Секојдневие
- ↳ Купувам, продавам, подарувам
- ↳ Опуштено
- ↳ Игри и забава
- ↳ Архива