Хепатит Б

Moderator: Модератори

Одговори
Nadja
Редовен член
Редовен член
Мислења: 445
Придружен: 26 Aug 2012, 19:03
Му се допанале: 9 пати
Им се допаднал: 52 пати

Хепатит Б

Post by Nadja » 11 Feb 2013, 13:43

Пренесување:

1. Вирусот Хепатит Б се пренесува преку крв, сперма или вагинална течност на заразената личност. Болеста исто така се пренесува преку плунка и од трудница на фетус.
2. Ризикот за добивање на оваа болест се јавува преку:
- сексуален однос
- заедничка употреба на лични работи со заразената личност: прибор за бричење, четка за заби, ножички за нокти
- заедничка употреба на игли или шприцеви со заразената личност
- тетовирање, дупнување или акупунктура, ако се користат инфицирани игли или опрема
- употреба на медицински/стоматолошки неправилно дезинфицирани инструменти

Превентива:

1. Инекции за Хепатит Б.
2. Употреба на презерватив при секој сексуален контакт.

Одговори

Return to “Сексуално преносливи болести”