Page 1 of 1

Хламидијаза (или кламидија)

Posted: 08 May 2011, 13:53
by Milly
Главни знаци:
-жолетеникав гноен секрет од вагината
-црвенило
-болка (печење) при мокрење
-болка во стомкакот и половината (крстот)
-болка за време на сексуален однос
-крварење особено после сексуален однос
-температура

Доколку не се лекува, може да предизвика вон-матерична бременост и стерилитет.
При породување, оваа инфекција се пренесува од мајката на бебето и ако не се лекува, може да предизвика инфекција на очите и слепило кај бебето, инфекција на белите дробови и друго.

Голем број жени кои се инфицирани од Хламидијаза немаат никакви знаци на инфекција. Затоа е потребна редовна посета на гинеколог.