Сифилис

Moderator: Модератори

Одговори
Milly
Редовен член
Редовен член
Мислења: 302
Придружен: 10 Feb 2011, 20:21
Му се допанале: 4 пати
Им се допаднал: 15 пати

Сифилис

Post by Milly » 08 May 2011, 14:01

Првите знаци од оваа инфекција се јавуваат од 10 дена до 3 месеци после сексуален однос со инфицирана личност, и тие се:
-црвена раничка (чир) со подигнати ивици и вдлабната на средината на местото на сексуалниот однос (вагина, пенис, уста, грло, анус) а може да се рашири на рацете, матката и на други места кои ќе бидат во допир со раничката. После 2-8 недели раничката ќе зарасне.
-Црвен осип по целото тело, на рацете и на стапалата.
-Висока температура
-Зголемени лимфни жлезди и замор.

После неколку месеци може да се загубат овие знаци на болеста и личноста да мисли дека е здрава, но инфекцијата е сеуште во нејзиното тело. Овој период без знаци на инфекција може да трае од 1 до 4 години и потоа повторно се појавува болеста со карактеристични рани- гуми- на кожата, коските, во внатрешните органи, мозокот, на срцето, во устата и др.

При породување, оваа инфекција се пренесува од мајката на бебето, со појава на:
-ранички и црвен осип на целото тело
-искривување на коските
-слепило
-инфекција на внатрешните органи која доведува до смрт.

Доколку оваа инфекција не се лекува, има смртни последици.

Одговори

Return to “Сексуално преносливи болести”