Кефир
Исхрана, здрава храна, лекување со храна, додатоци во исхраната итн.
Moderator: Модератори
Правила на форумот
ТУКА
Придржувајте се до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани или едитирани. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, започнете нова.
ТУКА
Придржувајте се до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани или едитирани. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, започнете нова.
-
- Администратор
- Мислења: 11056
- Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
- Му се допанале: 5853 пати
- Им се допаднал: 3576 пати
Кефир
Post by Debora » 14 Sep 2012, 22:23
Деновиве доста читав за кефирот и денес за прв пат го купив. Индустрискиот бил далеку посиромашен од домашниот, ама сепак се смета за подобар од јогуртот. Здравје, планирам да најдам габи па да почнам да правам домашен.
Велат дека бил најдобар за смирување на секакви стомачни проблеми и многу добар природен пробиотик.
Дали имате искуство со кефир?
Еве еден текст од ФБ
КЕФИР
Домашниот кефир се прави со помош на користење на печурката кефир. Кефир е таканаречена печурка, а всушност е навистина корисна заедница ( симбиоза) од бактерии и честички на млечни масти. Индустрискиот кефир, оној кој се продава во меркетите, се произведува со користење на хмељ и култури кои одговараат на вкусот на кефир. Таквиот кефир ја нема истатата хранлива вредност како домашниот.
Индустрискиот кефир може да се произведе брзо и во големи количини. Сепак, домашниот кефир има многу својства, кои позитивно влијаат на нашето здравје, кои ни оддалеку ги нема индустрискиот кефир. Исто така содржи многу пробиотици или т.н добри бактерии кои се многу важни за дигестивниот тракт како на пример:
Lactobacillus Caucasus,
Leuconostoc,
Streptococcus,
Acetobacter,
И неколку благотворни квасци како Saccharomyces и Torula kefir.
Домашниот кефир благотворно делува :
на регулирање на крвниот притисок
на зајакнување на имунолошкиот систем
кај воспаление на желудникот, цревата, пролив и запек
кај болести на црниот дроб и бубрезите
кај внатрешните и надворешните чиреви
Некои секојдневни корисници дури пријавија и губење на тежината и подобрување на тенот на кожата.
Како да се произведе домашен кефир?
Ова е многу едноставно. Ви треба печурка кефир, млеко и стаклен сад.
Додадете ја печурката во стаклен сад и надополнете со млеко( кравјо, козјо , овчо, или пак од соја, бадем, лешник или ориз сеедно е ), оставете ја на темно и суво место каде температурата на воздухот е поголема од 10 степени. После два дена прецадете ја печурката од веќе направениот кефир пијалак , измијте ја убаво и додадете ја во нов чист сад за да направите нов кефир. Ако не сакате да го направите нов кефир, можете да ја складирате печурката во вода.
http://www.facebook.com/note.php?note_id=453516307823
Велат дека бил најдобар за смирување на секакви стомачни проблеми и многу добар природен пробиотик.
Дали имате искуство со кефир?
Еве еден текст од ФБ
КЕФИР
Домашниот кефир се прави со помош на користење на печурката кефир. Кефир е таканаречена печурка, а всушност е навистина корисна заедница ( симбиоза) од бактерии и честички на млечни масти. Индустрискиот кефир, оној кој се продава во меркетите, се произведува со користење на хмељ и култури кои одговараат на вкусот на кефир. Таквиот кефир ја нема истатата хранлива вредност како домашниот.
Индустрискиот кефир може да се произведе брзо и во големи количини. Сепак, домашниот кефир има многу својства, кои позитивно влијаат на нашето здравје, кои ни оддалеку ги нема индустрискиот кефир. Исто така содржи многу пробиотици или т.н добри бактерии кои се многу важни за дигестивниот тракт како на пример:
Lactobacillus Caucasus,
Leuconostoc,
Streptococcus,
Acetobacter,
И неколку благотворни квасци како Saccharomyces и Torula kefir.
Домашниот кефир благотворно делува :
на регулирање на крвниот притисок
на зајакнување на имунолошкиот систем
кај воспаление на желудникот, цревата, пролив и запек
кај болести на црниот дроб и бубрезите
кај внатрешните и надворешните чиреви
Некои секојдневни корисници дури пријавија и губење на тежината и подобрување на тенот на кожата.
Како да се произведе домашен кефир?
Ова е многу едноставно. Ви треба печурка кефир, млеко и стаклен сад.
Додадете ја печурката во стаклен сад и надополнете со млеко( кравјо, козјо , овчо, или пак од соја, бадем, лешник или ориз сеедно е ), оставете ја на темно и суво место каде температурата на воздухот е поголема од 10 степени. После два дена прецадете ја печурката од веќе направениот кефир пијалак , измијте ја убаво и додадете ја во нов чист сад за да направите нов кефир. Ако не сакате да го направите нов кефир, можете да ја складирате печурката во вода.
http://www.facebook.com/note.php?note_id=453516307823
-
- Администратор
- Мислења: 11056
- Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
- Му се допанале: 5853 пати
- Им се допаднал: 3576 пати
Re: Кефир
Post by Debora » 14 Sep 2012, 22:59
Да додадам дека кефирот е богат и со амино киселини, витамин А, Б, К итн, потоа минерали како калциум, магнезиум и др.
И сега се чудам зошто има толку храни - лекови околу нас, а да зборувам барем за мене воопшто не ги ни знам, ниту пак ги користам. (unsure)
И сега се чудам зошто има толку храни - лекови околу нас, а да зборувам барем за мене воопшто не ги ни знам, ниту пак ги користам. (unsure)
-
- Редовен член
- Мислења: 415
- Придружен: 19 Apr 2011, 16:35
- Му се допанале: 9 пати
- Им се допаднал: 13 пати
Re: Кефир
Post by kukli4ka » 14 Sep 2012, 23:42
jas imam iskustvo so kefirot i go piev i go razmnozuvav,inace e dosta dobar za pienje malku ima cuden vkus ama e lekovit,jas na fak.ucev za kefir i togas si go pravev doma ama bataliv nekako ,a eve sestrami pa si im pravi na decata mesto jogurt,mn.lesno se pravi vo domasni uslovi samo da najdes kultura
-
- Член
- Мислења: 179
- Придружен: 12 Aug 2012, 19:59
- Location: Skopje
- Му се допанале: 17 пати
- Им се допаднал: 26 пати
Re: Кефир
Post by milicka9283 » 15 Sep 2012, 20:50
ova zvuci interesno...ne znam dali smeam da napravam i jas za mene...verojatno nema vrska toa sto sum bremena...
-
- Домашен член
- Мислења: 643
- Придружен: 22 Mar 2011, 15:00
- Location: Giessen,Germany
- Му се допанале: 2 пати
- Им се допаднал: 20 пати
Re: Кефир
Post by Marina » 15 Sep 2012, 23:33
И јас имам пиено,ни ја донесоа печурката пријатели и така си ја правевме со млеко преку ноќ.тогаш имав хпв ,тоа нивото пред цин1 што е,и следниот преглед веќе немаше ништо и од тогаш секој пап ми е супер,дали е само до тоа не знам ама сигурно помогна.знам само дека и во тој период почнав сирење да јадам,за прв пат во живот,може целиот склоп си придонел,како и да е сигурна сум дека кефирот и барем малку помогна да се отарасам од тоа досадното хпв (thumbup)
-
- Домашен член
- Мислења: 759
- Придружен: 13 Oct 2011, 04:57
- Му се допанале: 83 пати
- Им се допаднал: 169 пати
Re: Кефир
Post by happy cumulus » 16 Sep 2012, 04:36
Јас имам пиено долг период. Пред години уште незнам кој и ја даде културата на мајка ми, па долго време ја размножувавме и мене ми беше дури повкусно од јогурт. Пред две лета тука ми даде еден колега култура, ѓомити да почнам пак, ама ја отепав од неодговорност :ymblushing: . Ќе барам пак.
-
- Администратор
- Мислења: 11056
- Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
- Му се допанале: 5853 пати
- Им се допаднал: 3576 пати
Re: Кефир
Post by Debora » 16 Sep 2012, 18:14
И јас се обидувам да најдам, па да преминеме на домашен кефир. (thumbup) Се надеам дека нема го отепам. (rolll)
Еве еден линк каде има доста информации за кефирот, на хрватски јазик http://istineilaziohrani.blogspot.com/s ... abel/kefir .
Еве еден линк каде има доста информации за кефирот, на хрватски јазик http://istineilaziohrani.blogspot.com/s ... abel/kefir .
Kefir je probiotički (korisni mikroorganizmi) i prebiotički (sadrži tvari koje pospješuju rast korisnih mikroorganizama) napitak koji uspostavlja ravnotežu u crijevnoj flori i time jača imunitet i popravlja probavu. U terapijske svrhe uzima se litra dnevno, po mogućnosti od neprokuhanog mlijeka pašnih životinja a svi mogu uzimati neograničenu količinu ovog osvježavajućeg napitka u svakoj prilici. Preporučam krenuti s manjom dozom (1 dl dnevno) pa postupno povećavati jer će kefir u početku radikalno promijeniti sastav crijevne flore (korisne bakterije će tamaneći patogene zauzeti njihovo mjesto) pa može doći do prolaznih smetnja s probavom.
Return to “Здрава храна и додатоци во исхраната”
Jump to
- Добредојде и да се запознаеме
- ↳ За форумов
- ↳ Технички прашања
- ↳ Да се запознаеме
- Забременување
- ↳ Во очекување на бременост
- ↳ Забременување
- ↳ Неплодност
- ↳ Испитувања на неплодност
- ↳ Дијагнози на неплодност
- ↳ Медикаменти
- ↳ Разно за неплодноста
- ↳ Инсеминација
- ↳ Ин витро и Наши дневници на ИВФ
- Бременост и породување
- ↳ Бременост
- ↳ Бременост
- ↳ Испитувања во бременоста
- ↳ Здравје и компликации во бременоста
- ↳ Спонтан абортус
- ↳ Разни теми поврзани со бременоста
- ↳ Породување
- ↳ После породувањето
- ↳ Честитки за новите бебуши
- Дете
- ↳ Доење
- ↳ Бебе од 0-12 месеци
- ↳ Бебе
- ↳ Исхрана на бебиња
- ↳ Здравје кај бебиња
- ↳ Опрема, козметика и сл.
- ↳ Дете од 1-3 години
- ↳ Тодлери
- ↳ Исхрана на тодлери
- ↳ Предучилишна возраст
- ↳ Училишна возраст
- ↳ Деца со посебни потреби
- ↳ Разно за децата
- ↳ Воспитување на децата
- Жена
- ↳ Мода
- ↳ Нега и убавина
- ↳ Природна нега
- ↳ Жена - разно
- Семејство, дом, миленици
- ↳ Семејство и брак
- ↳ Свадба
- ↳ Брак
- ↳ Мајчинство
- ↳ Семејство
- ↳ Патувања, празници, одмори...
- ↳ Дом
- ↳ Чистење
- ↳ Апарати и кујнски прибор
- ↳ Рецепти и готвење
- ↳ Уредување на дом и градина
- ↳ Направи сам
- ↳ Разно за домот
- ↳ Миленици
- Здравје
- ↳ Здравје - општо
- ↳ Здравје кај деца
- ↳ Здравје кај возрасни
- ↳ Сексуално преносливи болести
- ↳ Здравје
- ↳ Здрава храна и додатоци во исхраната
- Останато
- ↳ Хоби, спорт и рекреација
- ↳ Да помогнеме
- ↳ Информации
- ↳ Наши размислувања и ставови за разни теми
- ↳ Секојдневие
- ↳ Купувам, продавам, подарувам
- ↳ Опуштено
- ↳ Игри и забава
- ↳ Архива