Библиски стихови

Moderator: Модератори

NadicaG

Re: Библиски стихови

Post by NadicaG » 25 Dec 2013, 12:22

еве пророкот Исаја 600години пред раѓањето на Исус пишува за Неговото раќање

Исаја Стар завет 53 глава-3-4 стих-
,,Тој беше презрен и отфрлен меѓу луѓето,човек на болка и свикнат на страдање и ние го одвраќавме од Него лицето свое,Тој беше презрен и ние за ништо го сметавме.
Но тој ги зеде врз Себе нашите болки,и ги понесе нашите слабости ,а ние мислевме дека Тој беше поразувам,казнуван и понижуван од Бог .
А Тој беше изнарануван за нашите гревови,машен заради нашите безаконија ,казната за нашиот мир падна врз Него,а преку Неговите рани ние се исцелуваме,,

дали можи да се разбери само со ум што ни донесе Неговото раѓање,дали воопшто можи да се разбери и со срцето ,што ќе беше ако Исус не дојде на овој свет.......казната за нашиот мир падна врз Него,само нека Богни е милостив и ни открие колку голем ДАР за светот е Неговото раѓање (love5)

NadicaG

Re: Библиски стихови

Post by NadicaG » 09 Jan 2014, 10:21

книга на пророк Малахија 4глава-2стих
,,А вам кои се боите од Моето име,ќе ви изгрее сонце на правдата со здравје во криљата и вие ќе потскокнувате потскокнувајќи како телиња на пасење.И ќе ги газите безакониците како прав под вашите нозе во Денот кој го подготвувам -говори Господ над војските,,

многу често го доживуваме Бог како некој старец добар кој баш и недогледува што правиме ,недослушува што зборуваме,не разбира какви мисли имаме,многу често го доживуваме како џубокс,пушти паричка добиј некоја желба,но ништо од тоа нее Господ,Библијата го нарекува Господ над воинствата или на друго место оган што проголтува,дали се боиме од Неговото име?дали имаме страхопочит кон Него?почеток на секоја мудрост е стравот од Господа .Дали сакаме да потскокунуваме од радост во нашиот живот,условот е треба да научиме да се боиме од Неговото име (smile)

NadicaG

Re: Библиски стихови

Post by NadicaG » 23 Feb 2014, 09:45

,,Навистина благоста и милоста ќе ме следат низ сите денови на мојот живот.И јас ќе престојувам во Господовиот дом засекогаш,,
псалм 23-6стих

mama2
Член
Член
Мислења: 180
Придружен: 17 Dec 2013, 13:39
Location: Битола
Му се допанале: 163 пати
Им се допаднал: 92 пати

Re: Библиски стихови

Post by mama2 » 24 Feb 2014, 17:41

Не е дека не верувам во Бога, секогаш е во моите мисли и молитви и знам дека она што се случи денес е Божја волја, така требало да биди, ама многу боли.Едно ангелско срценце чукаше два часа, престана да диши.Го виде овој свет само два часа и Бог си го зеде кај него, нека му свети со најмила душа во вечноста.Само се молам на Бога брат ми и снаа ми да најдат утеха во Неговата милост.
Не знаев каде да пишам, а имав потреба да ја намалам оваа болка со Вас , едноставно Ве чувствувам ептен блиски, виртуелни но сепак има утеха во секој Ваш напишан збор.Уште повеќе боли што не сум покрај нив, затоа простете ми што барам утеха покрај Вас.

Дебора избриши ако мислиш дека не е во ред.

Debora
Администратор
Администратор
Мислења: 11056
Придружен: 22 Sep 2009, 17:24
Му се допанале: 5853 пати
Им се допаднал: 3576 пати

Re: Библиски стихови

Post by Debora » 24 Feb 2014, 18:47

Мама2 страшно е тоа што се случило... (cry1)
Бебушот е на Небото, во Вечноста, во Светлина, но болката кај родителите сигурно е неопислива, ќе се молиме за семејството. (kup)

NadicaG

Re: Библиски стихови

Post by NadicaG » 05 Mar 2014, 21:48

зошто ги губиме териториите во нашиот живот.....териториа на здрвје,територија на емоции,територија на умот,територија на области во својот живот каде треба да владее небесното царство,а владее некој друг (tumbdown)
не знам дали на некој ви прави смисла,но мене многу ми прави
зошто сме Непослушни на Бог? зошто сме непослушни на Неговиот збор,не живееме според Божјиот стандард........
псалм 143/7 Господе ушлушиме побрзо ,духот мој премале,не одврајќајго лицето Свое од мене,за да не заприлегам на тие што слегуваат во гроб,,
јас не сум послушна на Неговиот збор,првата реакција во стрес ми е огромна вознемиреност,,
а Бог ми вели -,,Не грижете се за ништо ,туку во се преку молитва и благодарност искажувајте ги својте барања пред Бог,,
би сакала оваа област на огромен страв при стрес да ја освојам и да владее Тој,Амин!

Petra
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 2039
Придружен: 17 Nov 2009, 20:50
Location: God's Kingdom
Му се допанале: 1044 пати
Им се допаднал: 729 пати

Re: Библиски стихови

Post by Petra » 10 Mar 2014, 10:58


NadicaG

Re: Библиски стихови

Post by NadicaG » 30 Mar 2014, 12:31

,,ЧИСТО СРЦЕ ДАЈ МИ ГОСПОДЕ,,штп пишува во псалм 53/10
ни мислиме дека треба прво да ни е чисто срцето ,па да дојдеме кај Господ.....тоА Е ЛЕГАЛИЗАМ,секое срце што се врти кон Бог е чисто,секое срце што го бара Него е чисто,давид во најголемиот негов пад и грев го пишува овој псалм,Давид не рекол ајде сега колку пати да се покајам или кој нешта да ги направам за да дојдам кај Бог,Давид таков каков што бил (калив) дошол кај Бог (smile)

NadicaG

Re: Библиски стихови

Post by NadicaG » 23 Apr 2014, 18:07

Бог ни дал дух на славење,место дух на депресија (smile)
тимотеј 2-6стих
,,Затоа ти напоменувам да го разгориш Божјиот дар кој е во тебе,преку возлагањена моите раце.ЗОШТО БОГ НЕ НИ ДАДЕ ДУХ НА СТРАШЛИВОСТ ,ТУКУ ДУХ НА СИЛА,ЉУБОВ И ЗДРАВРАЗУМ,,
кога ние не го разплантуваме дарот што сме го примиле,ќе ги распламтиме нашите слабости.....треба да живееме во нашите дарови,да живееш во она во кое си најдобар,за што создаден (smile)
почни да го правиш она за што си создаден,разпламти го она што веќе си го примил,не чекај чудо од Бог,секој е одговорен да го разпламти она што го примил (smile)
кој е твојот дар?
зошто живееме во опшество каде воопшто не се распламтуваат даровите кои секој од нас ги примил?
ако не ги разгориш даровите,тогаш во твојот живот ќе бидат разгорени-
депресијата,агресивноста,самосожалувањето,нервозата
интимност ,блискот и поврзаност-кога со некој си интимен,тогаш постануваш едно тело ,библијата вели кога се здружиш со блудница ќе станиш блудник.Интимноста е највиското и надлабокото нешто ....затоа Павле вели бидеќи Бог не ни дал дух на страв ,туку дух на сила,љубов и здрав разум.Значи колку сме инимни со Бог ќе бидеме посилни,со здрав разум и со поголем капацитет за љубов.
Колку сме подалеку од Бог толку сме послаби,со помал капацитет за љубов и си далеку од здрав разум во размислувањето.

Но таа интимност со Бог мора да ја одржаваме секој ден,како што секој ден легнуваш за да се одмориш за наредниот ден,така секој ден треба да бидимеинтимни со Бог ,да му дозволиме да продри во нас,да ги извадии оние работи за кој не сме свесни дека се во нас,но неможиме да имаме интимен однос додека не го тргниме нашиот штит и нашиот меч.Да се биде интимен со Бог значи да си спремен Бог да го отвори било која област во твојата личност и да можиш да разговараш отворено со Него (smile)
но за да бидешотворен со некого ,треба да имаш доверба,не вера....многу поголема работа е да имаш ДОВЕРБА (smile)
многу малку луѓе имаат интимност со Бог,зоштоако стварноимаш интимност со Него ,ти не ќе можиш да ја затвориш својата уста од славење на Бог ,од радост која извира од твојата внатрешност и исполнетост каква што во ниеден друг однос не можиш да доживееш.
Бог е пријател Тој толку сака да комуницира со тебе,толку сака да ти даде сила,љубов и здрав разум.Ако сме интимни со Бог нашата реакција нема да ни биде невротична,туку ќе биде со сила,љубов и со здрав разум (smile)

NadicaG

Re: Библиски стихови

Post by NadicaG » 24 Apr 2014, 12:04

ПСАЛМ 91-14-15
,,ќЕ го избавам зошто ме љуби,ќе го закрилам зошто Го познава моето име,Ќе ме повика ,а Јас ќе го го ислушам,се него ќе бидам во невоља,ќе го спасами ќе го прославам.Ќе го наситам со многу денови,ќе му го покажам Моето спасение,,


Бог вели не се плаши јас сум со тебе,јас не се плашам во невоља,зошто Ти си со мене ,Алелуја....Слава и фала (rad) (rad) (rad)

Одговори

Return to “Наши размислувања и ставови за разни теми”