Житарки

Исхрана на бебиња. Кога да почне со дохрана и како, првата храна, вода, ссокови итн.

Moderator: Модератори

Радост
Модератор
Модератор
Мислења: 2203
Придружен: 23 May 2013, 07:48
Location: Скопје
Му се допанале: 1320 пати
Им се допаднал: 1927 пати

Житарки

Post by Радост » 03 Jul 2014, 16:14

Си помислив дека е убаво да имаме и посебна тема за да постоечките не ги трупаме со се. :)

Житарките се делени со глутен и без глутен т.е после 6 месеци и после 8 месеци. Скоро сите се со адаптирано внатре и се раствараат со вода. Па какви млечки каши купувате вие? Хип, Хумана и кои се највкусни? Денес ми предложија на Хип со плус јаболка или праска биле.

Јас побарав во Зегин на Милупа дека пиеме Аптамил па да не и мешам фирми ама подолго време не ги носеле веќе, не знам каде да ги побарам и ми рекоа дека нема врска ако пие Аптамил, а пример млечната каша е на Хип.
Нестле не сум во план да и давам не знам зошто сум скептик за се нивно одкако ги видов на ГМО листите.

Crnokosaa
Домашен член
Домашен член
Мислења: 572
Придружен: 11 Nov 2012, 22:16
Му се допанале: 102 пати
Им се допаднал: 236 пати

Re: Житарки

Post by Crnokosaa » 03 Jul 2014, 20:57

Jas od pocetok zemav od Hipp , i smeniv na Humana, mislam deka se povkusni, G poveke gi jade i mislam deka podobar izbor ima. A od Nestle i jas ne mu kupuvam.. Ednas imam zemeno so buskviti sho e ama namesto so mleko so voda go rastvoriv pa ubavo bese go jadese, samo ednas .

anabejbi
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 1522
Придружен: 21 Nov 2012, 17:19
Му се допанале: 462 пати
Им се допаднал: 850 пати

Re: Житарки

Post by anabejbi » 04 Jul 2014, 17:09

M. најмногу ја сака млечната на Хип, најобичната.
http://www.hipp.rs/index.php?id=9050&L=0
Видов кашичка и од хељда и јаболко но не сум сигурна од која фирма беше а сакам следна таква да му земам.

Јас му давам и други житарки без глутен на М.и тоа хељда, амарант и просо, додавам по една лажичка во кашичките од зеленчук
Амарантот е житарица која содржи протеини, влакна, железо . Доста е добра содржи околу 10 до 15 пати повеќе калциум отколку во млекото. Хељдата содржи многу витамини Б1 и Б2
Во споредба со ориз, хељда има:
• 4 пати повеќе железо
• 3 пати повеќе калциум
• 9 пати повеќе магнезиум
• 6 пати повеќе калиум
• 2 пати повеќе цинк, бакар и манган
Можеш да користиш i интегрален ориз

и имаат многу влакна и се брзо сварливи. Ги мелам и еден ден ставам од една житарка а др. ден од друга.

Радост
Модератор
Модератор
Мислења: 2203
Придружен: 23 May 2013, 07:48
Location: Скопје
Му се допанале: 1320 пати
Им се допаднал: 1927 пати

Re: Житарки

Post by Радост » 04 Jul 2014, 18:08

А од каде ги земаш? Биокулт?

(big-hug) (big-hug)

anabejbi
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 1522
Придружен: 21 Nov 2012, 17:19
Му се допанале: 462 пати
Им се допаднал: 850 пати

Re: Житарки

Post by anabejbi » 05 Jul 2014, 11:47

Од Биокулт (smile)

Радост
Модератор
Модератор
Мислења: 2203
Придружен: 23 May 2013, 07:48
Location: Скопје
Му се допанале: 1320 пати
Им се допаднал: 1927 пати

Re: Житарки

Post by Радост » 07 Aug 2014, 13:38

Како ги давате овесните снегулки во овошните каши? Само смелени или ги потопувате и во вода?

Следното е за просото. Директно го ставате во зеленчукот или претходно го варите?

И Анабејби кој сооднос амарант со вода приготвуваш и колку време го вариш?

anabejbi
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 1522
Придружен: 21 Nov 2012, 17:19
Му се допанале: 462 пати
Им се допаднал: 850 пати

Re: Житарки

Post by anabejbi » 07 Aug 2014, 14:33

Радост wrote:Како ги давате овесните снегулки во овошните каши? Само смелени или ги потопувате и во вода?

Следното е за просото. Директно го ставате во зеленчукот или претходно го варите?

И Анабејби кој сооднос амарант со вода приготвуваш и колку време го вариш?
Овесните снегулки само првиот пат ги потопив во вода да омекнат па ги додадов во овошјето и се изблендирав.
Сега ги мелам, стануваат како брашно и заедно со овошјето блендирам.
Просото го додавам дирекно во зеленчукот при крај и не го мелам, а амарантот го мелам и го додавам во зеленчукот.
Ако го приготвуваш амарантот од цело зрно тогаш вари го посебно 1 дел амарант со 2-3 дела вода, во зовриената вода се додава и се вари околу 30 минути, потоа остај го малку да постои во истиот сад.

Радост
Модератор
Модератор
Мислења: 2203
Придружен: 23 May 2013, 07:48
Location: Скопје
Му се допанале: 1320 пати
Им се допаднал: 1927 пати

Re: Житарки

Post by Радост » 07 Aug 2014, 14:41

Фала ти! (love5) (big-hug)

Tina9
Редовен член
Редовен член
Мислења: 318
Придружен: 11 Jul 2014, 15:50
Му се допанале: 94 пати
Им се допаднал: 177 пати

Re: Житарки

Post by Tina9 » 14 Aug 2014, 18:23

Значи пола час се вари. Е сега, зашто не го варам овошјето, дали има пробано некој со свежо овошје? Според напишаново да ја сварам хељдата и после да додадам блендирано овошје. Ај, ќе пробам утре, па ќе кажам

Радост
Модератор
Модератор
Мислења: 2203
Придружен: 23 May 2013, 07:48
Location: Скопје
Му се допанале: 1320 пати
Им се допаднал: 1927 пати

Re: Житарки

Post by Радост » 15 Aug 2014, 00:53

Не смета што е свежо овошјето. Слободно свари ја и така изблендирај се.

Одговори

Return to “Исхрана на бебиња”