Воведување месо во исхраната?

Исхрана на бебиња. Кога да почне со дохрана и како, првата храна, вода, ссокови итн.

Moderator: Модератори

sweety
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 2260
Придружен: 31 Oct 2013, 19:01
Му се допанале: 958 пати
Им се допаднал: 1200 пати

Re: Воведување месо во исхраната?

Post by sweety » 10 Jul 2017, 19:19

Рано да не и со месо, нели се почнуваше после 7 месец со мевце, прво само од водата па следнат анедела по малку и мевце.Нзнам нека сподели и некој друг искуство.

Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 4048
Придружен: 24 Oct 2011, 14:34
Му се допанале: 1284 пати
Им се допаднал: 1103 пати

Re: Воведување месо во исхраната?

Post by Lejla7 » 10 Jul 2017, 22:14

Зa вoдaтa прaшувaм дaли мoже, не си ме рaзбрaлa. (smile)

ivvi<3
Редовен член
Редовен член
Мислења: 277
Придружен: 11 Mar 2015, 17:40
Му се допанале: 42 пати
Им се допаднал: 134 пати

Re: Воведување месо во исхраната?

Post by ivvi<3 » 10 Jul 2017, 23:16

Колку што се сеќавам на некои работи до детал, за други пак имам црна дупка (shaking) Колку што ме служи сеќавањето, јас наеднаш ѝ дадов месо, на полни 7 или 8 месеци. Нит вода, нит ништо, директ месо. Ама не значи дека моето е добро (smile)

sweety
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 2260
Придружен: 31 Oct 2013, 19:01
Му се допанале: 958 пати
Им се допаднал: 1200 пати

Re: Воведување месо во исхраната?

Post by sweety » 11 Jul 2017, 12:03

Што знам , јас многу пазев за М во врска со јаддењето строго се држев до тоа која намирница за кој месец е, од 5 и пол месеци почнавме со пробување на вкусови.

Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 4048
Придружен: 24 Oct 2011, 14:34
Му се допанале: 1284 пати
Им се допаднал: 1103 пати

Re: Воведување месо во исхраната?

Post by Lejla7 » 12 Jul 2017, 18:37

Ќе пoчекaм. Сaкaв дa си oлеснaм, кoгa прaвaм зa мaлиoт дa уфрлaм нештo и зa неa.

Ние сo прoбувaње вкусoви пoчнaвме нa 5 месеци. Бaвнo oдеше, едвaј пo еднa-две лaжички, немaше пoим кутрaтa декa сo лaжичкa мoже дa се јaде (smile) aмa aкo не пoчнев тoгaш (секaкo, пo препoрaкa нa педијaтaр) кaкo сегa ќе стигневме дo еден немлечен oбрoк? Пo 6 месеци млекoтo веќе не е дoвoлнo.

ivvi<3
Редовен член
Редовен член
Мислења: 277
Придружен: 11 Mar 2015, 17:40
Му се допанале: 42 пати
Им се допаднал: 134 пати

Re: Воведување месо во исхраната?

Post by ivvi<3 » 13 Jul 2017, 12:21

Исто, и ние почнавме порано со пробување на вкусови. Млекото не ѝ беше доволно. Ама сепак мислам за месо почекај, барем уште еден месец. Инаку, знам дека има табели за исхрана, меѓутоа ако детето го прати педијатар, тој најубаво знае кога и дали треба да почне со некоја намирница, баш поради тоа што секое дете си е приказна за себе. Сакам да кажам дека може сум отскокнувала од тие табели, ама сѐ било со препорака на докторката, ништо на своја рака.

Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 4048
Придружен: 24 Oct 2011, 14:34
Му се допанале: 1284 пати
Им се допаднал: 1103 пати

Re: Воведување месо во исхраната?

Post by Lejla7 » 13 Jul 2017, 12:57

Не дaвaм месo, сaкaв дa им вaрaм зеленчук зaеднo и тaкa нејзиниoт би бил вaрен вo вoдa oд месo, aмa ќе пoчекaм.

Ninushka
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 1095
Придружен: 17 Sep 2013, 17:00
Му се допанале: 988 пати
Им се допаднал: 697 пати

Re: Воведување месо во исхраната?

Post by Ninushka » 16 Jul 2017, 21:36

Точно е тоа дека има табели ама ниту едно дете не може скроз да се држи до табелата. Затоа тие се ОД-ДО табели.
Најчесто оди 4 до 5 месец да проба каша 6-7 месец да проба месо а од 5-7 месец да проба глутен. Барем според мојот педијатар.
Ние бевме со хмгб 110 цело време откако се роди Д. Откако почна да јаде 126-130. ПОчнавме на 4 мес со вкусови, на 6 месо, на 7 глутен.

Одговори

Return to “Исхрана на бебиња”