Re: Кашичка на денот - предлози и рецепти за ручек
Posted: 16 Jun 2016, 17:46
Слатка јас уште пред два дена се потрудив да ти напишам неколку рецепти со палента и авокадо,но од како напишав снема интернет и неможев да го испратам,еве сега ќе се потрудам повторно,и се надевам дека ќе ви се допаднат и дека и на вашите бебиња ќе им се допаднат (thumbup) Моето мн го сака и го јаде (drool)
Пире од јаболко и авокадо
Состојки:
- ◦ 1 авокадо
- ◦ 1 јаболко
- ◦ 6 лажици свеж сок од јаболко
Подготовка:
Јаболкото се лупи и се сецка. Заедно со сокот се става во тенџерче поклопено да се вари 7-8 минути.
Свежото авокадо се лупи.
Одкако ќе се тргне јаболкото од оган , се става во блендер со авокадото и се блендира.
Се додава од сокот по желба.
Провери го овој рецепт:
Пире од авокадо и банана
Состојки:
- ◦ Малку мајчино или АД млеко
- ◦ ½ банана
- ◦ ¼ авокадо
Подготовка:
Авокадото и бананата се чистат и се блендираат заедно со млекото додека се добие саканата структура.
Наместо авокадо може да се стави манго или папаја, секако доколку бебето веќе ги има пробано. Во овој случај млеко не се става во кашата.
Палента со печени јаболка и цимет
Состојки:
- ◦ 1 јаболко
- ◦ Малку цејлонски цимет (+7м)
- ◦ 1 шолја вода
- ◦ 2 лажици палента
- ◦ ½ лажиче масло
- ◦ 30мл мајчино или АД млеко
Подготовка:
Загрејте ја рерната на највисока температура. Ставете фолија за готвење.
Наредете ги јаболките и посипете ги со цејлонски цимет. Печете околу 20 минути или додека јаболките не омекнат.
Додека јаболките се печат, подгответе ја палентата. Во сад ставете вода, масло и палента. Гответе ја околу пет минути на тивок оган. Мешајте додека не стане кремаста. Ставете ја палентата во длабоки садови и додадете го млекото. Во секој сад додадете пасирани печени јаболки.
Палента со спанаќ
Состојки:
- ◦ 2 лажици палента
- ◦ 200мл вода
- ◦ ½ лажиче масло
- ◦ 1 чешне лук
- ◦ 200гр спанаќ
Подготовка:
Спанаќот исчистете го, измијте го внимателно и ставете го во вода да се вари заедно со лукот околу 20 минути.
Пред крај на готвењето на спанаќот ставете ја палентата во водата и варете ја на тивок оган со постојано мешање.
Кога ќе се свари спанаќот измешајте го со масло и ставете го во блендер.
Кашата од спанаќ измешајте ја со топлата палента.
Послужете го оброкот топол.
Палента со цвекло и јаболко
Состојки:
- ◦ 1 јаболко
- ◦ 2 лажици палента
- ◦ 50гр цвекло
Подготовка:
Цвеклото исчистете го, исецкајте го на коцки и ставете го да се вари.
Кога ќе може да го боцнете до вилушка, тогаш е готово.
На крај од готвењето на цвеклото, ставете ја палентата да се вари.
Јаболкото исчистете го и ставете го во блендер заедно со цвеклото.
Потоа се добро измешајте со палентата.
Послужете го оброкот топол.
А моето денес ќе јаде
Зеленчукова каша со киноа (житарица)
Состојки:
- ◦ 50гр морков
- ◦ 150мл вода
- ◦ 80гр брокула
- ◦ 80гр тиквица
- ◦ 2 лажици киноа
Подготовка:
Ставете ја киноата да се вари во водата 20 минути.
Зеленчукот исчистете го и ставете го да се готви 15 минути во сад за готвење на пареа.
Кога ќе се свари киноата исцедете ја водата и заедно со сварениот зеленчук ставете ги во блендер. Блендирајте додека се добие изедначена смеса.
Послужете ја кашата топла.
Пире од јаболко и авокадо
Состојки:
- ◦ 1 авокадо
- ◦ 1 јаболко
- ◦ 6 лажици свеж сок од јаболко
Подготовка:
Јаболкото се лупи и се сецка. Заедно со сокот се става во тенџерче поклопено да се вари 7-8 минути.
Свежото авокадо се лупи.
Одкако ќе се тргне јаболкото од оган , се става во блендер со авокадото и се блендира.
Се додава од сокот по желба.
Провери го овој рецепт:
Пире од авокадо и банана
Состојки:
- ◦ Малку мајчино или АД млеко
- ◦ ½ банана
- ◦ ¼ авокадо
Подготовка:
Авокадото и бананата се чистат и се блендираат заедно со млекото додека се добие саканата структура.
Наместо авокадо може да се стави манго или папаја, секако доколку бебето веќе ги има пробано. Во овој случај млеко не се става во кашата.
Палента со печени јаболка и цимет
Состојки:
- ◦ 1 јаболко
- ◦ Малку цејлонски цимет (+7м)
- ◦ 1 шолја вода
- ◦ 2 лажици палента
- ◦ ½ лажиче масло
- ◦ 30мл мајчино или АД млеко
Подготовка:
Загрејте ја рерната на највисока температура. Ставете фолија за готвење.
Наредете ги јаболките и посипете ги со цејлонски цимет. Печете околу 20 минути или додека јаболките не омекнат.
Додека јаболките се печат, подгответе ја палентата. Во сад ставете вода, масло и палента. Гответе ја околу пет минути на тивок оган. Мешајте додека не стане кремаста. Ставете ја палентата во длабоки садови и додадете го млекото. Во секој сад додадете пасирани печени јаболки.
Палента со спанаќ
Состојки:
- ◦ 2 лажици палента
- ◦ 200мл вода
- ◦ ½ лажиче масло
- ◦ 1 чешне лук
- ◦ 200гр спанаќ
Подготовка:
Спанаќот исчистете го, измијте го внимателно и ставете го во вода да се вари заедно со лукот околу 20 минути.
Пред крај на готвењето на спанаќот ставете ја палентата во водата и варете ја на тивок оган со постојано мешање.
Кога ќе се свари спанаќот измешајте го со масло и ставете го во блендер.
Кашата од спанаќ измешајте ја со топлата палента.
Послужете го оброкот топол.
Палента со цвекло и јаболко
Состојки:
- ◦ 1 јаболко
- ◦ 2 лажици палента
- ◦ 50гр цвекло
Подготовка:
Цвеклото исчистете го, исецкајте го на коцки и ставете го да се вари.
Кога ќе може да го боцнете до вилушка, тогаш е готово.
На крај од готвењето на цвеклото, ставете ја палентата да се вари.
Јаболкото исчистете го и ставете го во блендер заедно со цвеклото.
Потоа се добро измешајте со палентата.
Послужете го оброкот топол.
А моето денес ќе јаде
Зеленчукова каша со киноа (житарица)
Состојки:
- ◦ 50гр морков
- ◦ 150мл вода
- ◦ 80гр брокула
- ◦ 80гр тиквица
- ◦ 2 лажици киноа
Подготовка:
Ставете ја киноата да се вари во водата 20 минути.
Зеленчукот исчистете го и ставете го да се готви 15 минути во сад за готвење на пареа.
Кога ќе се свари киноата исцедете ја водата и заедно со сварениот зеленчук ставете ги во блендер. Блендирајте додека се добие изедначена смеса.
Послужете ја кашата топла.