Вашето породување

Сите теми што се поврзани со породувањето. Термин за породување, болница, искуства итн.

Moderator: Модератори

Правила на форумот
ТУКА
Придржувајте се до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани или едитирани. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, започнете нова.
Neda_Jovan
Редовен член
Редовен член
Мислења: 384
Придружен: 18 Jun 2013, 14:40
Му се допанале: 362 пати
Им се допаднал: 155 пати

Re: Вашето породување

Post by Neda_Jovan » 17 Dec 2014, 17:30

Taka e Lejla...trebase anastezija da stavat ama jas ne vidov i se custvuvav. Sekoj ubod so iglata :(.
Posleden kleksan primiv denta vo 12h i posle 5 dena mi gi proverija 1200 bea. Uste 5 dena da primam po edna mi kazaa

hrizantema
Домашен член
Домашен член
Мислења: 516
Придружен: 01 Nov 2013, 11:44
Му се допанале: 150 пати
Им се допаднал: 252 пати

Re: Вашето породување

Post by hrizantema » 28 Dec 2014, 13:42

Еве накратко да ви го опишам моето породување.Значи до последен ден бев многу активна не седнував да одморам ни пет минути и вечерта на 16 декември бевме до касно на гости кај еден другар,па јас онака се зафркавав и му реков да не слика со мм дека цела бременост немавме слика со мешето а јас веќе ќе се породам иако мислев дека е рано.Но утрото во средата на 17 во 6 часот ме разбудија болки доле како менструални па станав да отидам во вц,и се вратив во кревет мислејќи дека се болки за во вц ама повторно ме стегна стомакот и пак станав и седнав да видам на саатот дали се боли и почна да ме стегнива и кај половината и болките ми беа на 10 минути,после почнаа и на 5 па мм стана за на работа и му кажав дека е време за на болница.Се средивме и таму бевме накај 8 и нешто ме прегледаа и др рече дека сум 5 прсти отворена и ме спремија за во родилна сала и ме ставија на цтг кое покажуваше јаки контракции.ВО 11 часот веќе бев 8 см отворена и ми ставија инфузија и ми рекоа да шетам да се потспушти бебето малку.Во 12 веќе ме качија на боксот и ми рекоа на секоа контракција да напнувам по малку да го спуштам.Во 13 и 5 веќе се роди мојата цуцка 3.290 тешка и долга 50 см,ја видов малку и ја однесоа да ја средат.После излезе и постелката ама др сакал да направи ревизија и ме успаа.Кога се разбудив само прашав дали е добро бебето и далу сум многу шиена,не ми кажаа колку конци само рекоа дека има повеќе конци.Се на се лесно го минав породувањето,не очекував дека толку брзо ќе се отворам, а од тимот што ме породуваше сум многу задоволна беа двајца млади доктори едниот албанец ,две акушерки и една сестра,еден постар доктор, и две специјализантки.Сите многу ми помогнаа,ме бодреа,ме масираа и ми даваа подршка,многу професионални.Се на се ми е убаво искуство

Ariela
Нов член
Нов член
Мислења: 85
Придружен: 24 Nov 2014, 14:52
Му се допанале: 23 пати
Им се допаднал: 43 пати

Re: Вашето породување

Post by Ariela » 04 Jan 2015, 19:55

eve da go raskazam i moeto poroduvanje (comp)

Znaci ne bese tolku strasno, kako sto prethodno si zamisluvav.
Ve ohrabruvam idni mamicki nemojte da se plasite, toa e prirodna rabota se si doaga samoto po sebe i se za kratko pominuva, a posle do vas si go imate vaseto bebence.

mene vecerta doma okolu 12 ipol mi pukna vodenikot-mi istece mnoooogu voda ne znaev deka sum imala tolku voda vo mene.. (rad) .
so mm otidovme na Gak, tamu vidoa deka sum samo 2 cm otvorena i ostanav da cekam...
Bolkite pocnaa da stanuvaat se posilni i pocestii- sabajleto veke ne se izdrzuvaa. me pregledaa povtorno vo 9h i vidoa deka sum 8cm otvorena. me kacija vo rodilna sala. jas imav bolki, no nemav napon za raganje i zatoa so infuzija mi stavija provokacii i potoa mi dojde naponot. pocnav da napnuvam- seto toa mi dojde samo od sebe... veke vo 10 ipol se mi se rodi moeto kuklence.
i vo momentot veke nisto ne me bolese koga ja vidov :)

Ariela
Нов член
Нов член
Мислења: 85
Придружен: 24 Nov 2014, 14:52
Му се допанале: 23 пати
Им се допаднал: 43 пати

Re: Вашето породување

Post by Ariela » 04 Jan 2015, 20:03

Ja cekam i Smesko da pise kako ona si pominala (joy)

Bube
Редовен член
Редовен член
Мислења: 448
Придружен: 08 Jul 2014, 12:20
Му се допанале: 180 пати
Им се допаднал: 259 пати

Re: Вашето породување

Post by Bube » 24 Jan 2015, 23:43

Oeto poroduvanje.20 ti jan vo 6 30 mi pukna vodenjakot I vo 7 vekje bev bolnica.
Ke kaxam se kako sto bese pa vie odlucite kako postapile doktorite. Spored mene ne vo red. Kako I smesko I jas sum mnogu razocarana.
Me pregledaa I kako I posledniot pregled samo santim I pol otvorena. I vednas mi stavija provokacija. Vo 10 pakme pregledaa vaginalno I kako razocarani aaaaa samo tri prsta otvorena. Vo 12 uste eden pregled a gledam deka sus mus ja spremaat operacionata sala.
Jas nemam uste bolki ni vo 12. Otvorena 4 prsti ama demek bebeto ne se spusta "im viselo "
Ne me ni stavija na uste edno ctg , na poslednoto imav okolu 40 50 bolki ama nevo interval a jas celo vreme vikav nemam bolki. Vo eden rekoja carski rez morame inaku djabe ke se macis cel den pak ke zavrsis so carski demek porno sega. Jas ne znaev kako da reagiram zbuneta. Si vikam doktori znaa. Se se sluci nabrzina I se najdov vo sala spremna za noz. Mi stavija celosna anestezija ama jas se razbudiv. Nemozav da mrdnam nisto samo gi slusav so si zborat. Go slusnav bebe kako place I kakovikaa auuu bucno malovo bucno .I taka mi se rodu kerkatamoja. Imam mal horizontalen rez mnogu nisko. Se uste ne mozam da se oporavam. Tuka zenite so prirodno poroduvanje odma stanuvaat jadat. Jas tri dena ni voda ni leb.

kit-kat
Модератор
Модератор
Мислења: 3256
Придружен: 08 Jul 2012, 13:13
Му се допанале: 1251 пати
Им се допаднал: 1731 пати

Re: Вашето породување

Post by kit-kat » 25 Jan 2015, 07:55

Важно се се завршило добро. Нека се драви и живи бебушите. (smile)

Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 4049
Придружен: 24 Oct 2011, 14:34
Му се допанале: 1286 пати
Им се допаднал: 1103 пати

Re: Вашето породување

Post by Lejla7 » 25 Jan 2015, 12:09

Bube, jas navistina ne znam sto da kazam. Dali bilo ispravno taka ili ne. Normalno deka ti si sakala prirodno poroduvanje, no sto ako toa go zagrozuvalo zivotot na bebeto? I sto kar imaat so izveduvanjeto carski rez ako navistina ne bilo potrebno? Bidi srekna sto se zavrsilo kako sto treba i sto ste zdravi i zivi, bolkite ke pominat.
Vo vrska so stanuvanjeto - sekoj slucaj e individualen. Imam mnogu prijatelki koi tri dena po carski rez odea vo prodavnica kako nisto da ne bilo. I takvi koi se porodile prirodno (i ne sakam da go upotrebuvam terminot "prirodno" zatoa sto togas carskiot izleguva nepriroden, eve ke kazam "vaginalno") pa dve nedeli ne mozele da sednat ko luge.
Najdobro poroduvanje e ona koe e najbezbedno za majkata i za bebeto. Nasite zelbi i stavovi ne se merodavni za toa. Zatoa raduvaj se sto se zavrsilo kako sto treba i uzivaj vo guskanjeto so kuklata (love5)

Neda_Jovan
Редовен член
Редовен член
Мислења: 384
Придружен: 18 Jun 2013, 14:40
Му се допанале: 362 пати
Им се допаднал: 155 пати

Re: Вашето породување

Post by Neda_Jovan » 25 Jan 2015, 13:11

Bube i jas kako Lejla ke ti recam...ne e vazno kako si se porodila vazno se e vored i dvete da ste zivi i zdravi. Jas i so dvete sum vaginalno porodena i so prvoto ne stanav prviot den i ne sedev na gazot edna nedela, a so vtoroto uste pobeter...me sekoa partali i dva dena kako partal se vlecev po sobata tek sega posle mesec i polovina pocnuvam da sedam na gazot . Kako i da e i vaka i so carski se ima bolki...no se da zavrsi ko sto treba. Vi posakuvam se najubavo (part)

Tina9
Редовен член
Редовен член
Мислења: 318
Придружен: 11 Jul 2014, 15:50
Му се допанале: 94 пати
Им се допаднал: 177 пати

Re: Вашето породување

Post by Tina9 » 26 Jan 2015, 15:03

Tочно Бубе, не се секирај, битно вие да сте добри. Честитки за куклето (part) Големо да расте.

Инаку постои статистички податок дека во 2014 год во Охрид 58 % од породувањата се со царски резови. Е сега или ние не сме способни да раѓаме или па докторите врска немаат. Полесно им е со царски. Место да се мачат и тие со тебе цел ден.

И јас слично како тебе поминав. Ми пукна водењакот во 18.00 во 19.00 отидов во болница, без болки иако цтг покажуваше дека имам контракции 100. Бог знае дали им е точно. Отворена 1 цм, бебето високо под ребра. Докторот ми вика одма една провокација и за два сати ќе те средиме (confus) Четиринаесет часа ме мачеа со провокации, една сестра вика туркај, друга не туркај ќе го убиеш бебето (scared) Страшна работа. Ги молев да не ми ставаат провокации туку да си чекам природни болки, тие немале намера да се „бавтаат“. И на крај им се онесвестив и дерект во сала. За жал. Ама тоа е, Господ да ги штити сите мајки и бепчиња, а од докторите ништо не бива.

happiness
Домашен член
Домашен член
Мислења: 746
Придружен: 02 May 2014, 21:37
Му се допанале: 221 пати
Им се допаднал: 269 пати

Re: Вашето породување

Post by happiness » 26 Jan 2015, 15:28

tina i bube (kup) vie ste hrabri mamicki go pominavte poroduvanjeto teshko ama najbitno e da ste zivi zdravi vie i vashite bebcinja (love5)
ve citam i si velam aj da ve prasham so kakva provokacija bevte....?
jas se porodiv so vaginaleta i dobiv bolki za 2 saati i toa na kraki intervali...
devojce sto bevme zaedno vo rodilna sala primashe infuzii i procesot odeshe mnogu posporo t.e beshe pred mene primena 12 saati so puknat vodenjak a se porodi 5 saati posle mene (ner) prirodno se porodi devojceto....
koja e razlikata pomegu ovie dve "provokacii" ne mi e jasno......

Одговори

Return to “Породување”