Царски рез

Сите теми што се поврзани со породувањето. Термин за породување, болница, искуства итн.

Moderator: Модератори

Правила на форумот
ТУКА
Придржувајте се до темите. Пораките кои ја насочуваат темата во друга насока, ќе бидат избришани или едитирани. Доколку сметате дека нема соодветна тема или не можете да ја најдете, започнете нова.
marijaz
Член
Член
Мислења: 117
Придружен: 16 Nov 2014, 21:58
Им се допаднал: 19 пати

Re: Царски рез

Post by marijaz » 11 Apr 2015, 10:16

Bilence dobra e fala mu na gospod si cica normalno, grcevi si ima vo stomaceto kratki se ne e strasno, se budi na dva casa, dobro e kako za pocetok. Ti kako si mi? Do 16terminot taka, ajde da si olesnis i so ubavo da pomines, kade ke se poragas vo Gak li?

Bilence 123
Член
Член
Мислења: 156
Придружен: 18 Aug 2014, 18:33
Им се допаднал: 18 пати

Re: Царски рез

Post by Bilence 123 » 11 Apr 2015, 17:09

Vo Strumica zdravje, 16/17 e terminot spored mojata maticna, a spored doktorot koj ke me pravi carski imam uste 10 tina dena plus, ako meguvreme me fatat bolki odma kaj nego...:))

marijaz
Член
Член
Мислења: 117
Придружен: 16 Nov 2014, 21:58
Им се допаднал: 19 пати

Re: Царски рез

Post by marijaz » 12 Apr 2015, 09:16

So sreka Bilence..

Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 4049
Придружен: 24 Oct 2011, 14:34
Му се допанале: 1286 пати
Им се допаднал: 1103 пати

Re: Царски рез

Post by Lejla7 » 12 Apr 2015, 12:36

Bilence, nemoj da se plasis. Jas mnogu ubavo si pominav so carskiot vo Sr. Ne znam koj doktor ke te poraga, no site se dobri specijalisti. Za bolenje - ke te boli prviot den najmnogu. Stom pocnes da stanuvas, druga pesna e veke. Spremi se psihicki i se ke bide v red. Bidejki mi bese zakazano, nitu me pregleduvaa vaginalno nitu me macea, se bese OK. Edinstvena mana e higienata. Navidum e cisto, no navecer setaat bubasvabi (scared) da si znaes. Toaletite se bez kazancinja t.e. imaat ama ne rabotat (ner) Mora voda da si polnis i da isturas. Kako i da e, prvite dva dena si so kateter pa nema ni da ti treba. Kolku pobrzo stanes i se dvizis tolku ti se pogolemi sansite da te drzat samo tri dena. Zatoa hrabro. Dvizi gi nozete v krevet navecer za polesno stanuvanje. I zemi si cepcinja ako sakas da ne te procistuvaat so klizma. Se najdobro i pisi od bolnica, ako mozam nesto da ti pomognam so sovet.

ps Spremete si i muzde, oti vo Sr nikoj ne te poglednuva bez toa. Zalosno, ama vistinito. Taka se nauceni, a navikite tesko se menuvaat.

Bilence 123
Член
Член
Мислења: 156
Придружен: 18 Aug 2014, 18:33
Им се допаднал: 18 пати

Re: Царски рез

Post by Bilence 123 » 12 Apr 2015, 19:03

Znam za toa mudzeto mila,taka se naviknati. Se dvoumev povegu Kirov i Trivodaliev, pa zakazavme kaj vtoriot. Tebe koj te pravese? Vcera bev da se vidam so doktorot i vidov edna zenicka smo sto ja izvadija od carski i pocnav da plakam, a i bebkoto go nosea sestrite sto pred saat vreme seuste bilo vo meskoto na majkata, nemozev da sm smiram,ispomesani mi se cuvstvata za site pari, mnogu se plasam iako mislev deka nema, bebko si e karlicno nemam drug izbor. (kup)

Lejla7
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 4049
Придружен: 24 Oct 2011, 14:34
Му се допанале: 1286 пати
Им се допаднал: 1103 пати

Re: Царски рез

Post by Lejla7 » 12 Apr 2015, 19:26

I dvajcata doktori se super, izborot ti e dobar. Jas bev kaj Kirov i mnogu sum zadovolna od vnimanieto. Smetaj deka dvajca doktori ke ti bidat na operacijata (planiraj podarok za dvajca (smile) ) oti carskite timski gi pravat. Zenickata sto si ja videla se uste bila pod dejstvo na anestezija, dosta e silna, zatoa i ti nadosle emocii. Jas pak trite dena sto bev tamu i koga gi slusav zenite sto piskaa od vaginalni pregledi i porodilni bolki, a i tretmanot na sestrite i doktorite koga go slusav kon niv, ic ne se pokajav sto doktorot mi se resi za carski (normalno, so prethodna istorija, rizicna bremenost, a i kako postara prvorotka pecena bev za carski). Veruvaj mi. Samo bidi silna. Se se izdrzuva. Tuka sum za prasanja, ako sakas pisi mi pp.

Bilence 123
Член
Член
Мислења: 156
Придружен: 18 Aug 2014, 18:33
Им се допаднал: 18 пати

Re: Царски рез

Post by Bilence 123 » 29 Apr 2015, 10:48

И јас да го споеделам моето искуство со царски рез. На 12. бевме на Честито Велигден кај моите, ама цело време не се осекав добро и имав потреба од лежење. Когасе вративме вечерта дома почнаа да ме болимешето ептен. Викам ајде може лажни контракции се. Покасно во ноќта почна посилно да ме боли иотидовме во болница да направиме ЦТГ. Не се плашев дека почнува породувањето отколку што се плашев дека бебко е карлично свртено. Сестрата забележа почетни болки и ми рече дека од 3 до 13 саати може да се породам зависи. Синко го родив природно за 4/5 саати. Се слушнавме со докторот кај кој планиравме да се порагам, тој ми рече доагајте веднаш. Отидовме во болницата во Струмица, ме прегледа и ми рече па ти си 4 прста отворена мора да одлучиме дали природно карлично ке се породам или царски. Многу се плашев од царски рез а и несакав да ризикувам пак карлично да се породам. Се потпишав за царски. Многу бев исплашена, сите тие подготовки за царски рез за мене беа ново искуство. Кога ме внесоа во сала јас почнав да плакам, ама за брзо време паднав во сон од анесезијата. Како тој дел од животот да ми е избришан, а всушност ми се случувало најубавото нешто. Кога почнав да се свестувам анестезилогот ми рече ајде Билјана мрдни со главата оти слушаш. Разбуди се да видиш каква бела мома имаш, не дава никој да јадопре, целата трепери. Пак почнав да плакам од радост. Ме однесоа во соба и ни ја донесоа лепотицката да ја видиме, на маж ми не му се веруваше дека е женско.Вика јас не ја видов во лицето гледав да видам што има доле. Тој се мислеше дека ке имаме само синови. После кога почнав да се освестувам убавомногу ме болеше мешето. Матката почнувала да се собира ама страшни болки осекав дури ми се плачеше од болка. Само тогаш многу ме болеше. Си трпев јас болки без да знамдека требе да си потражам аналгин. И кажав на сестрата дека многу ме боли и не се издржува. Ми ставија аналгин и ми подзамина. Среќа голема и сестрите се погодија фини. До душа си земав јас од авон за си те по некоја римела, кремче за раце, лице, креонии и од радост им подарив и многу внимание ми обратија првите две вечери кога најмногу ми требеше помош. Утрето одма ми помогнаа да станам да почнам да седвижам. Со раната немав проблем воопшто само сега кога ми го изадоа конецот земав да правосмукувам дома и гледам како мало крвце се појавило на крајот. Незнам колку е тоа ризично. Искрено мислев царски рез е многу полесно ама не било....и така боли и така, како и да е , се се заборава според мене сега кога си ја гледам бебка до мене домче. (joy)

cresi
Нов член
Нов член
Мислења: 18
Придружен: 02 Feb 2015, 13:09
Location: Strumica
Му се допанале: 1 time
Им се допаднал: 4 пати

Re: Царски рез

Post by cresi » 29 Apr 2015, 11:03

bilence me interesira kako e higienata vo bolnicata, dali e cisto, ima li bubasvabi, bidejki zdravje i so gospod napred i jas ke se poragam vo Strumickata bolnica i sega za sega samo mi e strav da ne ima bubasvabi. Momata e svrtena so glavceto nadolu od samiot pocetok na bremenosta, pa planiram prirodno dokolku nema nekoi komplikacii.

Bilence 123
Член
Член
Мислења: 156
Придружен: 18 Aug 2014, 18:33
Им се допаднал: 18 пати

Re: Царски рез

Post by Bilence 123 » 02 May 2015, 15:25

Не е лоша хигиената според мене, нон стоп џогираат. Најубави им се душеците на креветите, мерак за грбот. Бубашваба видов една по ходникот кога се движев а и не се замарав со тоа мила, важно ми беше да бидеме јас и бебка во ред. Поздравче до тебе мила!

Ninushka
Форумски домаќин
Форумски домаќин
Мислења: 1095
Придружен: 17 Sep 2013, 17:00
Му се допанале: 988 пати
Им се допаднал: 697 пати

Re: Царски рез

Post by Ninushka » 15 Feb 2016, 16:02

Јас пред некој ден кога бев кај Јовановски во Ремедика искрено ми се засвиѓа чоекот како пристапува. А имам закажано кај Петановски. Нормално Петановски е незаменлив, докажано, ама премногу се чека. Што велите да се префрлам кај Јовановски ?
Иначе здравје дека сакам царски да одам, затоа прашувам во оваа тема.

Одговори

Return to “Породување”